Hvordan kan sirkulærøkonomi bli en del av løsningen?
Sirkulærskiftet med Econa i spissen fremmer tydelige forslag for Jan Christian Vestre for hvordan næringslivet kan bli mer sirkulært.
Verden står ved et veiskille. IPCCs nyeste rapport viser at vi har syv år igjen dersom vi skal begrense oppvarmingen til under 1,5 grader. Med dagens politikk er vi på vei mot over 3 graders oppvarming. Samtidig står vi i en naturkrise, hvor nedbygging av natur truer verdens biomangfold, i tillegg til at det forsterker klimakrisen.
Geelmuyden Kiese og Deloitte Norge har nylig estimert en besparelse på ca. 5 millioner tonn CO2 innen 2030, bare i Norge, dersom det i større grad tilrettelegges for sirkulære forretningsmodeller – i tide. Norge har i dag et skatte- og avgiftssystem tilpasset en lineær økonomi. Rammebetingelsene må stimulere til økt gjenbruk og reparasjon. Sirkulærskiftet med Econa i spissen tar derfor initiativ til å fremme en rekke forslag til regelverksendringer som kan bidra til å fjerne barrierer som står i veien for et sirkulært skifte i næringslivet. Dette nettverket består av bedrifter, fagorganisasjoner og organisasjoner med et bredt erfaringsgrunnlag.
I slutten av april sendte Sirkulærskiftet et notat som belyser dagens barrierer og mangel på insentiver for den sirkulære omstillingen til næringsminister Jan Christian Vestre. Notatet inkluderte også et vedlegg med konkrete eksempler på hindringer for den sirkulære omstillingen fra de ulike bedriftene i nettverket. Sirkulærskiftet håper at Vestre kan bidra til at anbefalingene følges opp fortløpende, slik at vi ikke mister mer verdifull tid.
For å skape en sirkulær økonomi må næringslivet, partene og politikerne samarbeide. Skal næringslivet klare å skape kostnadseffektive, sirkulære forretningsmodeller må politikerne hjelpe med å fjerne barrierene som eksisterer i dag.