Thina Saltvedts fem tips til deg som vil jobbe med bærekraft

Har du lyst til å jobbe med bærekraft? Thina Saltvedt, sjefanalytiker for Bærekraftig Finans i Nordea, tok en prat med Econa og delte sine beste tips!

Foto: Gry May Ljøterud

Bærekraftansvarlig er en tittel som blir vanligere i både det private næringsliv og det offentlige. Likeså har ord som bærekraft, klima, miljø, samfunnsansvar og bærekraftsmål funnet veien inn i mange stillingsannonser.

Men hvordan får man, eller skaper man selv, en jobb innenfor bærekraft? Vi har snakket med Thina Saltvedt, som er en av landets viktigste stemmer innenfor grønn omstilling, bærekraftig finans og fornybar energi. Dessuten har hun en doktorgrad i internasjonal business, og sitter i regjeringens Klimaråd. 

Thina har fem tips til deg som vil jobbe med bærekraft

– Er du student? Etterspør og finn informasjon om hvilke kurs som har bærekraft som en integrert del av opplæringen, uavhengig av studieretning.

– Er du i jobb? Spør din arbeidsgiver om hvordan din bedrift jobber med bærekraft og hvem som har ansvaret for det i din avdeling/område. I tillegg er det lurt å få oversikt over hvordan bedriften internt tilbyr opplæring i bærekraft. Finn også ut hva mulighetene dine er for å følge eksterne kurs.

– Sjekk ut kurs på universiteter og høyskoler, i tillegg til e-læring og seminarer. Alle de store skolene, som NHH, Handelshøyskolen BI, NTNU og NBTU, tilbyr kompetanse på bærekraft. I tillegg har både Oxford og Cambridge veldig gode e-læringskurs.

– Foreslå å gjøre noe internt i bedriften. Da kan flere være med, og sammen kan dere bli bedre på ulike områder. Det er viktig å jobbe tverrfaglig for å kunne få frem gode bærekraftige løsninger. Min anbefaling er å jobbe på tvers av avdelinger for tvinge frem nye måter å tenke på.

Les deg opp og få innsikt. Det er mye du kan lære deg selv

– Les deg opp og få innsikt. Det er mye du kan lære deg selv. Jeg kan anbefale å begynne med bøkene til Per Espen Stoknes «Grønn vekst. En sunn økonomi for det 21. århundre», og boken til Dag O. Hessen «Verden på vippepunktet». I tillegg vil jeg anbefale å sjekke FNs nettsider for bærekraftsmålene.