Stadig flere jukser med cv-en

Undersøkelser viser at hele 25 prosent av alle opplysningene folk oppgir i CV og søknad, ikke er korrekte. Blir man tatt kan konsekvensene bli fatale, forteller Econas advokat.

Econas advokat og fagsjef Cecilie Wille Søvik

Econas advokat og fagsjef Cecilie Wille Søvik

Som arbeidssøker er det viktig å huske på at når du kontakter en potensiell arbeidsgiver og sender inn søknaden og CV-en din, så gir du med det samtykke til at arbeidsplassen kan utføre ytterligere undersøkelser om deg. Så sørg for at det du skriver er sant.

Cecilie Wille Søvik, advokat og fagsjef i Econa, har spesialisering innen arbeidsrett og bred erfaring i å avdekke CV-juks. Hun sier at noen dessverre faller for fristelsen til å skryte på seg verv og stillinger de ikke har hatt, eller de viser til mer utdanning enn de faktisk har.

Hva kan skje hvis du oppgir uriktige opplysninger?

Ifølge Wille Søvik kan det som starter som en hvit løgn, få fatale konsekvenser for den som blir tatt i å jukse på CV-en.

Hvis arbeidsgiveren oppdager at du i forbindelse med rekrutteringen har gitt feilaktige opplysninger, kan de ha rett til å utelate deg fra rekrutteringsprosessen eller i verste fall trekke tilbudet de alt har gitt deg.

Det som starter som en hvit løgn, kan få fatale konsekvenser for den som blir tatt i å jukse på CV-en.

Også etter at du har startet i jobben, kan uriktige eller unøyaktige opplysninger gi grunnlag for oppsigelse, i hvert fall hvis opplysningene var avgjørende for ansettelsen. I en tidligere høyesterettsdom uttrykkes det slik: «Hvis arbeidstakeren er sterkt å bebreide – for eksempel ved å ha gitt uriktige opplysninger som var avgjørende for ansettelsen – vil det etter omstendighetene kunne gi grunnlag for avskjed etter arbeidsmiljøloven.»

Wille Søvik sier også at ingen av Econas medlemmer har blitt mistenkt for CV-juks i den tiden hun har vært ansatt. «Skulle det skje at noen av våre medlemmer får spørsmål om dette, må de ikke nøle med å kontakte oss i arbeidslivsavdelingen».

Har du hull i CV-en?

Det er nesten alltid bedre å fortelle hva du gjorde enn å hoppe over ett eller to år på CV-en. Skriv gjerne at du hadde et friår, var på reise eller gikk arbeidsledig. Det viktigste er at du forteller hva du fikk ut av det – hvilke egenskaper, ferdigheter og erfaringer det styrket, og hva du lærte.

Skriv en glitrende god CV

Econas beste tips er å legge ved en CV som er skreddersydd til akkurat den stillingen du søker. Vi har samlet en rekke gode råd til hvordan du skriver en god CV, inkludert hvilken nytte du kan ha av å gjøre en kompetanseanalyse av deg selv og en matchanalyse av stillingen og bedriften.

Trenger du CV-hjelp?

Er du usikker på om du har spisset CV-en skikkelig eller om søknaden din er god nok? La jobbsøkerekspertene våre gå gjennom søknaden og CV-en din før du sender dem! Tilbudet gjelder for Econa-medlemmer som har ordinært medlemskap eller går siste året på master.

Tilbudet gjelder for alle Econa-medlemmer