Vi oppdaterer systemene våre Noen funksjoner kan være midlertidig utilgjengelige frem til 25. november. Vi setter pris på din forståelse!

Karrieren din starter nå!

Studietiden er en spennende og lærerik periode i livet. Men samtidig som du nyter studentlivet og fordyper deg faglig, har du også en gyllen mulighet til å forberede deg til arbeidslivet og gjøre en god investering for din karriereutvikling. For er du bevisst på at din karriere starter allerede nå?

Tekst: Kristina Robinot-Chapon

Valgene du tar og menneskene du møter vil være med å forme og påvirke din fremtidige karriere. Det du gjør i dag er det som kommer til å stå på din CV når du skal søke din første jobb, og er med på å sette en retning for din karrierevei.

Vil du vite hvordan du enkelt kan ta grep? Ta i bruk disse tipsene mens du nå fortsatt studerer.

1. Ta ansvar for egen karriere

Ikke vent på at mulighetene skal komme, at bedrifter skal tilby deg en jobb bare fordi du går på en bra skole, og ikke la dine omgivelser eller omstendighetene velge for deg.

Sett deg i førersetet av karriere din og tenk strategisk. Begynn med å bli bevisst viktige verdier og behov: hva er det som er viktig for deg for at du skal ha det bra? Hva er dine styrker, hva gjør du lett? Hva trenger du for å yte maksimalt? Hva ønsker du å lære mer av/bli god på? Hvilke typer mennesker inspirerer deg og hvorfor?

Å tjene mye penger eller ha en statusjobb kan føles viktig i starten, men det å trives i en jobb og med oppgaver som gir deg mening vil mest sannsynlig vise seg å være enda viktigere. Husk at du kommer til å tilbringe minst 8 timer på jobb hver eneste dag, så sett deg selv først. Ta utgangspunkt i skolemiljøet du har vært en del av så langt, skolearbeidet du har gjort, og reflekter rundt det som har vist seg å bety noe for deg, slik at du kan ta enda bedre valg i fremtiden.

Sett deg gode mål. Uten spesifikke mål blir du surrende rundt i karriereuniverset og kan egentlig ende opp hvor som helst. Selv om du ennå er ung, kan du allerede tenke på hvor du vil være om 1, 5 eller 10 år? Det kan vise deg veien å gå, gi deg en retning.

2. Bygg nettverk – relasjoner er viktig!

Visste du at mellom 60-80 % av stillingene som blir besatt aldri har blitt utlyst? Det betyr at nettverksbygging og synliggjøring av din egen profil har en viktig rolle når det kommer til jobbsøk og karriereutvikling. De påvirker dine jobbmuligheter og din suksess i arbeidslivet.

I studietiden er det mye sosialt som skjer, så du har mulighet til å bli kjent med mange, også på tvers av årskull. Se også etter arrangementer eller foredrag som interesser deg og møt mennesker med samme interesse som deg.

Bygg nettverk – det kan være mennesker du blir kjent med fra verv eller frivillig arbeid, venner, kollegaer fra sommerjobben, medstudenter, bedrifter du har vært i kontakt med i sammenheng med en bachelor- eller masteroppgave eller generelt mennesker som inspirerer deg. Disse menneskene kan være viktige støttespillere eller kanskje nøkkelen til fremtidige jobbrelasjoner.

Bruk LinkedIn – verdens største profesjonelle nettverk, for de som er opptatt av fag- og karriereutvikling. Plattformen er mer og mer populær blant studenter, og nyere statistikk viser at 50 % av brukerne har en bachelor eller høyere utdannelse. Jo tidligere du begynner å bygge opp nettverket ditt, jo bedre. Knyt derfor kontakt allerede fra første år på studiene og bygg opp profilen din. Plutselig når du skal begynne å søke jobb – så har du et stort nettverk du kan kontakte.

Tenk at dine medstudenter kanskje en gang i fremtiden vil jobbe i firmaer som kan være interessante for deg. Andre kan bli gode sparringspartnere, nyttig inspirasjonskilder eller potensielle samarbeidspartnere/kollegaer. Du vet ikke hvilke retninger din karriere kommer til å ta, det er derfor lurt å bli kjent med mange fra forskjellige bransjer.

Husk at nettverket ditt bør oppsøkes for å hente og dele informasjon – ikke for å be om en jobb eller tjeneste. Skap forhold hvor dere kan hjelpe hverandre og hvor du, gjennom disse kontaktene, kan møte enda flere nye interessante personer fra ulike bransjer. Begynn å kartlegge hvem du har rundt deg og knyt kontakt.

3. Begynn tidlig med å lage en CV

Start med å lage en CV så tidlig som mulig, og få med alle små og store jobber som du har hatt: heltid, deltid eller sommerjobb. Skriv ned oppgaver du har gjort, hva du har hatt ansvar for, og gjerne resultater (både kvalitative og kvantitative) som du har oppnådd (bidratt til eller hatt ansvar for selv). Skriv dette mens de ligger ferskt i minnet, så unngår du å glemme viktige detaljer når du plutselig må sende din første CV til en arbeidsgiver.

Skriv ned interesser, sport, verv, frivillig arbeid og så videre, og begynn å tenk på hva du klarte bra, hva du likte og ikke likte, hva du gjorde lett, og hva du kanskje ønsker å lære å gjøre bedre. Å bli bevisst på det allerede nå vil hjelpe deg i å ta mer riktige valg når du skal lete etter din aller første «ordentlig» jobb.

Du kan samtidig begynne å se på forskjellige CV maler og velge 1 eller 2 du liker. Ta gjerne en titt på Canva, de har mange maler som kan inspirere deg og kan brukes gratis.

Slik skriver du en god CV

4. Engasjer deg i foreninger og søk verv

Dette er gull verdt på CV´en!

Har du en interesse, en sak du brenner for og ønsker å engasjere deg i noe samfunnsnyttig? Eller kanskje du bare ønsker å bli kjent med flere?

Sjekk ut lokale foreninger på skolen du går på eller byen der du bor. Du får muligheten til å bli kjent med folk på tvers av klasser eller ulike studier, bli med på mye sosialt, og skaffer deg samtidig nyttig arbeidserfaring og lærer mye spennende utover skolearbeidet.

Du får også en unik sjanse til å få ansvar i en rolle og delta i viktige avgjørelser for en sak eller gruppe mennesker - dette bidrar til å fylle CV´en din med mye god kompetanse som vil være nyttig når du skal søke din første jobb!

Sjekk ut mulighetene der du studerer!

For å lykkes i din karriere bør du begynne tidlig med å ta gode valg. Og husk at det går an å kombinere et aktivt sosialt liv og god karrierebygging.

Lykke til!