Vi oppdaterer systemene våre Noen funksjoner kan være midlertidig utilgjengelige frem til 25. november. Vi setter pris på din forståelse!

6 ting du bør vite i din første jobb

Er du nettopp ferdig med masteren og skal starte i din første jobb? Her er våre beste tips, basert på erfaringen noen av Econas ansatte har fått i sine første år i arbeid.

Unge kollegaer i uformell prat

Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Som fersk i arbeidslivet er det mye å lære. Som nyutdannet siviløkonom tenker man ofte at mye av den faglige tyngden er på plass, nå er det bare å bruke den praktisk. Fullt så enkelt er det ikke alltid. I løpet av denne tiden er det et par ting mange skulle ønske de visste på forhånd.

Aller først har mange nyansatte en del klare oppfatninger om hva de er ansatt for å jobbe med. Så er det de mulighetene som oppstår underveis. Det kan være så mangt, og du har selv et ansvar for å gripe mulighetene, skape din egen arbeidshverdag og utvikle karriere din slik du ønsker den.

1. Ikke vær redd for å spørre eller be om noe dumt

I begynnelsen er det mange nye inntrykk, og det er mange ting å huske på utover den informasjonen du får i løpet av de første dagene og ukene som ny i jobben. Og selv om du har hørt flere ganger at «bare spør hvis det er noe du lurer på», er det av og til lettere sagt enn gjort.

Likevel er dette et av de beste tipsene til deg som er ny. Vis overfor både kollegaer og ledere at du er nysgjerrig, at du ønsker å lære og være en ressurs for bedriften, og at du er ivrig etter å komme i gang. Dessuten kan et spørsmål som virker litt dumt for deg, være det stikk motsatte for andre: Det kan ofte komme bedriften til gode fordi du kommer med friske øyne.

2. Ting tar tid

Denne har du nok også hørt før, i flere ulike sammenhenger. Det gjelder like mye i arbeidslivet som alle andre steder. Så bli ikke overasket over at ting faktisk tar tid, selv om det virker som en rask oppgave ved første øyekast. Her er overgangen fra student til ansatt tydelig. Som student er du din egen sjef, og du kan i større eller mindre grad styre din egen hverdag. Ha derfor litt tålmodighet nå som du er i jobb, hvor det er flere ledd som skal involveres for å skape resultater.

Samtidig er det viktig å huske at det å være rask og effektiv, er en styrke. Og det er akkurat det mange unge er – og det bedrifter trenger. Å være ydmyk, men samtidig rask og effektiv, er en vinnerkombinasjon for deg som er nyansatt.

3. Vær strategisk i valg av arbeidsoppgaver

For å få en mest mulig spennende arbeidsdag må du også skaffe deg oversikt over mulighetene. Hvilke oppgaver, prosjekter og nettverk trenger du å dyrke slik at jobben og karrieren din får gode betingelser? Dyrk det du vil ha mer av, og si det høyt. Da kan du få mange flere og kule oppgaver på bordet. Ingen vet hva du ønsker, med mindre du sier det høyt. Dette er ditt eget ansvar.

Selvsagt kan du ikke gjøre alt, men dette kan gi deg en mye mer spennende arbeidshverdag og en oppgaveportefølje som er langt mer interessant enn det du kanskje hadde trodd og håpet på da du opprinnelig takket ja til jobben.

4. Avklar forventninger

Denne er viktig. Allerede fra første dag bør du avklare hva som forventes av deg, og hva du skal levere og gjøre. Det gjør det også enklere å kunne levere enda sterkere også når du gjør oppgaver som ikke var forventet, slik at du overgår forventningene og viser ambisjonsnivået ditt.

Vær dessuten ærlig og oppriktig om hvordan du ser på arbeidssituasjonen din. Hva går bra, og hvor er utfordringene? Avtal gjerne ukentlige eller månedlige dialogmøter med nærmeste leder, og spør om hvordan vedkommende opplever innsatsen din. Sett deg løpende mål, og evaluer dem med jobben du gjør. Som ny i arbeidslivet er det ikke forventet at du skal kunne klare alt på egen hånd.

5. Spis lunsj med dem du ikke kjenner

Den siste her er muligens litt leirskole, men i tillegg til å bli kjent med dine nærmeste kolleger, er det lurt å knytte nettverk med kolleger fra andre avdelinger. Sitt ved siden av forskjellige til lunsj, også dem du ikke kjenner ennå. Ingen ting er som en hyggelig lunsj, både med nye og gamle kjente fjes.

Ved å opprette et nettverk i hele virksomheten vil du oppdage at du kan se flere dimensjoner i arbeidet ditt. Det vil sannsynligvis også være lettere å få ting til å skje, fordi du vet hvem du skal gå til. Samtidig er det alltid smart å ha et stort nettverk til senere i karrieren.

6. Omgi deg med dyktige svømmere

Også kan du jo også oppleve hvordan det er når ting ikke går helt slik du hadde tenkt, og at du har tatt deg vann over hodet. Da er det viktig å ha god dialog med kollegaer og ledere om hva du ønsker å gjøre, slik at du ikke plutselig befinner deg på altfor dypt vann alene, men har med noen dyktige svømmere og en redningsbøye som kan hjelpe deg hvis det blir for mye.

Gjør du alt dette, kan mulighetene vise seg å være langt flere enn du trodde da du takket ja til stillingen. Kanskje du trodde du kom til å arbeide med oppgave a, b og c som var oppgitt i kontrakten, men i dag også jobber med d, e og f.

Poenget er at du ofte får mulighet til å jobbe med langt flere spennende oppgaver enn du hadde sett komme. Og i mange av tilfellene kan det være lurt å snakke høyt om hva du kan levere, hva du vil, og hva du ønsker. Dette kan gi deg nye, profesjonelle og spennende muligheter du ikke tenkte var mulig for deg enda.

Så vær på! De fleste jobber har mange flere muligheter og områder enn du kan tenke deg, og du finner dem hvis du vil!

Tilbudet gjelder for medlemmer som har ordinært medlemskap eller går siste året på master.