Vi oppdaterer systemene våre Noen funksjoner kan være midlertidig utilgjengelige frem til 25. november. Vi setter pris på din forståelse!

Dette mener Econa om mangfold

Rekrutteringsprosessen er avgjørende for det fremtidige mangfoldet ved enhver arbeidsplass. Hvordan kan ledere og rekrutterere jobbe for å sikre mangfoldet, og hva bør resten av organisasjonen gjøre? Her finner du vår politikk og våre verktøykasser.

Illustrasjon av mangfold i et kontorlandskap.

Foto: Illustrasjon: Kristian Hammerstad

Et mangfoldig arbeidsliv har en egenverdi. Vi trenger ulike erfaringer, bakgrunner og personligheter i arbeidslivet for å skape mest mulig verdi for samfunnet. Derfor er mangfold et konkurransefortrinn og en driver for innovasjon i virksomhetene: bedrifter med mangfold i ledelsen har høyere lønnsomhet enn gjennomsnittet.  

Econa ønsker like muligheter for alle, uavhengig av kjønn, kultur, etnisitet, legning og funksjonsnedsettelser.

Econa mener at det er for lite mangfold i ledergruppene i norsk næringsliv, og at ikke alle har samme reelle muligheter til karriereutvikling.  

Det er mer enn kjønnsbalanse og sammensetning av ulike kulturer og etnisiteter som er med på å utgjøre et mangfold. Vi mennesker har ulike personligheter, ulike seksuelle legninger, ulik sosial bakgrunn, ulike funksjonsnedsettelser og ulike erfaringer. Når vi snakker om mangfold og inkludering snakker vi egentlig om at vi ikke ønsker oss homogene grupper, og at vi ønsker en sammensetning av mennesker med ulike erfaringsgrunnlag der alle har rom for å være seg selv.

Dette gjør Econa  

Econas aktive bidrag til et mer mangfoldig arbeidsliv er både å gi råd og støtte til våre medlemmer, og å utvikle og jobbe med egen politikk på mangfold.  

  • Vi tilbyr våre medlemmer konkrete råd og verktøy for å bruke sin bakgrunn som et konkurransefortrinn. 
  • Vi tilbyr ledere og rekrutterere konkrete råd og verktøy for å tiltrekke, utvikle og beholde medarbeidere med ulik bakgrunn, og å få dem til å trives sammen.  
  • Vi jobber for å påvirke politikere og samfunnsaktører til å endre lovgivning eller praksis der det vil føre til økt mangfold i arbeidslivet.  

Vår politikk på mangfold 

Econas mangfoldsarbeid er i kontinuerlig utvikling. Så langt har vi jobbet mest med kjønnsbalanse blant toppledere, og etnisk og kulturelt mangfold.  Vi mener at det er en altfor liten andel kvinnelige toppledere – spesielt i privat sektor – og at det er altfor få toppledere med ikke-vestlig bakgrunn – spesielt i offentlig sektor.  

Econa ønsker like muligheter for alle, uavhengig av kjønn, kultur, etnisitet, legning og funksjonsnedsettelser. Econa mener derfor at: 

  • Biologiske og kulturelle kjennetegn skal ikke være hindre for den enkeltes muligheter i arbeidsmarkedet. 
  • Alle virksomheter skal ha en bevisst holdning til mangfold i egen organisasjon. 
  • Rekruttering av ledere og medarbeidere skal være faglig begrunnet. 
  • Foreldrepermisjon må ikke være et karrierehinder. 
  • Arbeidsgiver skal betale arbeidstakere full lønn under foreldrepermisjon utover Folketrygdens dekning. 
  • Det må være en individuell opptjening av rett til foreldrepermisjon. 
  • Seniorordninger må ikke gjøre seniorarbeidstagere mindre attraktive i arbeidslivet. 
  • Ordningen med bedriftsintern aldersgrense bør avvikles, for å sikre at eldre arbeidstagere kan fortsette i arbeidslivet. 

Du finner hele vår samfunnspolitiske plattform her.