Hvordan skape en karriere innen bærekraft?

Den grønne bølgen også har truffet arbeidsmarkedet. Stadig flere bedrifter lyser ut stillinger som egne bærekraftsansvarlige, men også mange stiller krav til kunnskap om bærekraft i «tradisjonelle» økonomifunksjoner. Men hvordan skaper du din egen karriere innen bærekraft?

Bærekraft

Foto: Canva

Under vårens kurs på grønn omstilling tok vi en prat med Tove Selnes, konserndirektør People i Storebrand og vår egen karriererådgiver og coach, Kristin Ølberg. Sammen var målet å definere hva bærekraftsjobber er, hvor de finnes og hvordan du får de.

Hvordan vil bærekraft endre økonomirollen?

Det er ingen tvil om at det grønne skiftet på mange måter vil endre både arbeidsoppgaver, og de klassiske økonomstillingene. Det stilles krav til både kunnskap og omstilling for økonomer som har vært mange år i arbeidslivet. En CFO jobber ikke lenger kun med tall og regnskap. Nei, nå må en CFO også analysere hvordan bedriften skaper verdi og resultater, og ikke minst hvordan vi måler det.

For de klassiske økonomifunksjonene stilles det derfor nye – og høyere - krav til at disse skal jobbe med bærekraft. Vi kan beskrive det som at bærekraft går fra powerpoint til excel. Det holder ikke lenger å snakke pent om hva bedriften gjør for klima, miljø og mennesker, men det må bli en integrert del av forretningsmodellen og verdikjeden.

Hvordan bruke din kompetanse som økonom i det grønne skiftet?

Som sagt, er økonomikompetanse essensielt i bærekraftsarbeidet fremover. Men hvordan kan du bruke, eller overføre, kompetansen din til å jobbe med bærekraft?

Når bærekraft går fra powerpoint til excel går vi rett til kjernen av det vi økonomer kan best. Dermed må CFOer, revisorer, økonomisjefer, regnskapsmedarbeidere og alle andre klassiske økonomifunksjoner ta innover seg bærekraft i sitt arbeid. Våre råd er å søke kunnskap om endringene det grønne skiftet medfører for akkurat din stilling, bransje og arbeidsoppgaver. Vær nysgjerrig og lærevillig! Kanskje finner du et nettverk på arbeidsplassen din, eller bruk litt tid på å søke etter kompetanse og kurs på nett.

Finn alle oppsummeringer og opptak

Hvordan skape seg en karriere i bærekraft?

Det er lurt å begynne med deg selv: hvem er du, hva kan du, hva vil du og hvordan ser markedet ditt ut? Når du bruker tid på å bli kjent med deg selv, dine preferanser og verdier, i tillegg til kunnskapen din, har du et godt grunnlag for å skape din egen karriere.

Når du vet hvem du er og hva du vil, kan du se etter stillinger som passer det. Markedet for stillinger innenfor bærekraft er veldig stort og har økt enormt de siste årene. Husk at mange stillinger også lyses ut via LinkedIn, eller ikke lyses ut i det hele tatt: «det skjulte markedet».

Til slutt er det viktig å tenke på at du hele tiden bør fylle på med ny kompetanse. Kompetanse og fag går raskere ut på dato enn noensinne. Men heldigvis har det den siste tiden kommet mange spennende kurs, særlig nettbaserte, som gir deg konkret kunnskap om ulike bærekraftstema.

Vil du vite mer om jobb og karriere i bærekraft? Se hele kurset i opptak