Econas første randonee-tur for medlemmer til Jotunheimen

Econa Oslo og Akershus, Nettverk for Sport og Fritid tok medlemmene sine til nye høyder helgen 25.-27. februar. For første gang en helg med randonee til mektige Jotunheimen. Omgitt av høye fjell og klare til å ta fatt på splitboard og toppturski hadde vi i år med oss 29 spreke turdeltakere.

Foto: Andreas Krohg Stabell
Skrevet av: Andreas Krohg Stabell, Christian Løvstad og Maria Kamara

Vi reiste med buss til Gjendesheim på fredagen. Før avreise fra Oslo var forventningsfulle deltakere spente på hva helgen ville bringe av opplevelser og minner. Noen skulle prøve seg på randonee for første gang, mens andre hadde stått før. De fleste deltakerne kjente enten ingen eller et par deltakere, men allerede på turen opp ble deltakerne godt kjent i grupper som løste gåter. Vi ankom Gjendesheim med en gyldengul ettermiddagssol. Ved ankomst fikk vi vårt første møte med guidene fra 500Fjell som skulle få oss trygt gjennom helgen og vi startet med et teoretisk innføringskurs i alpin skiferdsel, skredfare og trygg turplanlegging. Etter en lærerik innflyvning til helgens aktiviteter ventet en deilig treretters middag servert med utsikt over Gjende hvor solen nylig hadde gått ned bak fjellene.

Foto: Kine Sirel Johannessen

Etter en god natts søvn var alle spente på hvordan den første dagen med ski på beina kom til å bli. Under frokosten gikk praten om været og turen som var planlagt. Alle samlet seg så i sine grupper, hvor turplanen ble gjennomgått, og skredfaren for turen vurdert på nytt. Selv om vinden var noe mer frisk enn vi hadde ønsket gikk alle oppover fjellet med godt mot. For noen var dette første gang med toppturski på beina, så utstyret måtte gås til. Under turen snakket guidene om hvordan å bevege seg riktig i terrenget for å vurdere skredfaren. “Hvordan hadde vinden påvirket snøen?” “Hva så vi i fjellformasjonen som påvirket hvor snøen hadde lagt seg?” Teori satt i praksis. Etter dagens tur endte alle tilbake på Gjendesheim hvor det var nydelig treretters middag servert av DNT. Dagen ble avsluttet med sosiale leker og premieutdeling.

Foto: Christina Cherrie

Noe klokere fra gårsdagen og med solen som stod høyt på himmelen var deltakerne klare for å ta fatt på søndagen. Dagen startet igjen med turplanlegging sammen med guidene og en Kvikk Lunsj på innerlomma til hver deltaker før vi busset mot Lemonsjøen. Da ski og splitboard var spent på, bar turen oppover mot Trollhøe. I dag fikk noen av deltakerne selv prøve seg på turledelse med oppfølging fra guidene. Det rustet oss bedre til fremtidig gjennomføring av turer på egen hånd. Etter lunsj og solslikking gikk vi videre oppover mot toppen. Det hele ble avsluttet med trening på søkestang, kameratredning og skredsøking i grupper.

Fra oss i arrangementskommitteen har det vært en meget vellykket tur når vi ser hvilket utbytte medlemmene har fått. Vi sitter igjen med en opplevelse av at det blir enklere, morsommere og sikrere for alle å planlegge og gjennomføre egne turer i fremtiden.

Vi vil gjerne takke Styret i Oslo og Akershus, guidene fra 500fjell, betjeningen å Gjendesheim og bussjåføren fra JVB for hjelp og støtte til å gjennomføre en god tur.

Fjellturer vi har gjennomført

2022 Gjendesheim - Randonee/Alpin toppturkurs i Jotunheimen

2021 Spiterstulen - Glittertind (2452 moh) og Svellnosbreen

2020 Aurlandsdalen turisthytte - Aurlandsdalen

2019 Rondvassbu - Rondeslottet (2178 moh), Vinjeronden (2044 moh) og Jutulhogget

2018 Eidsbugarden - Galdeberget (2034 moh) (planen var Uranostinden, men grunnet dårlig vær så fikk vi det ikke til)

2017 Rondane høyfjellshotell - Rondehalsen og Veslesmeden (2015 moh) -

2016 Memurubu - Bukkelægret og Besseggen

2015 Gaustatoppen høyfjellshotell - Gaustatoppen (1883 moh)

2014 Juvasshytta - Galdhøpiggen (2469 moh)

Noen av våre tidligere aktiviteter

Sport og Fritidsnettverket i Oslo og Akershus legger til rette for ulike fritidsaktiviteter for Econamedlemmer. Ut over våre fjellturer har vi arrangert flere kajakkurs, fjellklatrer kurs, buldrekurs, skismørerkurs og skikurs. Under korona-nedstengingen av Oslo så gjennomførte vi en kohorttilpasset  turrebus i Oslos gater og parker. I tillegg har vi gjennomført dagsturer i marka rundt Oslo, vært på curlingbanen, gitt tilbud om båtførerprøven og møttes for sosiale kvelder på Oslo camping, fangene på fortet og klatreparken høyt og lavt.

Sport og fritidsnettverkets styre

Består i dag av Andreas Krohg Stabell, Christian Løvstad, Maria Sallay Dyrbek Kamara, og Lars Nederberg. Vi ønsker å utvide styret vårt med flere engasjerte folk som vil være med å styrke vårt tilbud og aktiviteter. Gjerne aktiviteter som vi ikke har gjennomført tidligere eller har tenkt på selv. Vi er en hyggelig og uformell gjeng med godt samhold og driv. Har du noen spennende aktiviteter eller turforslag du ønsker å gjennomføre for våre medlemmer - ta kontakt med oss og bli en del av vårt gode nettverksstyre.