Slik skriver du en god jobbsøknad

Jobbsøknaden din skal vise arbeidsgiveren at du er rett person for jobben. Vi har samlet en rekke tips til hva du bør ha med i en jobbsøknad.

Econamedlem skriver jobbsøknad

En god jobbsøknad gir arbeidsgiveren lyst til å kalle deg inn til intervju.

Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Hva ser en arbeidsgiver etter?

For å skrive en best mulig jobbsøknad, bør du tenke over hva en arbeidsgiver ser etter når de leser gjennom søknadspakka di. Nesten alle prøver å unngå tre potensielle problemer:

1. Vil du klare å gjøre denne jobben?

Er du kvalifisert? Har du erfaring nok? Er du flink nok til å jobbe i team eller god nok til å strukturere tiden din alene? Kommer du til å beherske dataprogrammene du blir bedt om å bruke? Hvis du ikke behersker oppgavene som blir gitt deg, eller de er altfor enkle for deg, vil du bli umotivert og ikke prestere på det nivået arbeidsgiver trenger.

2. Er du motivert for å gjøre denne jobben?

Er du ute etter en hvilken som helst jobb, eller vil du ha akkurat denne? Er du interessert i det du skal jobbe med, og kommer du fremdeles til å trives med arbeidsoppgavene dine når de blir rutine? Faren her er at du egentlig ikke er så interessert, og dermed fort vil bli umotivert.

3. Vil du passe inn på arbeidsplassen?

Kommer du til å gå overens med kollegaene? Deler du bedriftens verdier? Har du samme innstilling til arbeidsmoral eller sosiale hendelser? Vi vet alle hvor skadelig det kan være med en ansatt som ikke passer inn – som ikke trives eller ikke blir likt.

Hvis arbeidsgiver tar feil av deg på ett av disse punktene, kan det bli både dyrt og tidkrevende for dem. Kanskje må de begynne rekrutteringsprosessen på nytt igjen etter bare noen måneder, eller kanskje de får en ansatt som ikke fungerer. For å vise at svaret er ja på alle de tre spørsmålene over, må du gjøre det helt tydelig:

  • at du har forstått hva stillingen går ut på, og er fullt i stand til å utføre den
  • at du har kjempelyst til å gjøre akkurat denne jobben på akkurat denne arbeidsplassen
  • at du er et godt valg for tonen og miljøet på arbeidsplassen

Hvis du har gjort en grundig matchanalyse av stillingen og bedriften, har du allerede et veldig godt utgangspunkt. Bruk matchanlysen aktivt i søknadsskrivingen, og ha de tre problemstillingene i bakhodet mens du skriver.

Dette skal en god jobbsøknad inneholde

Det viktigste først: En god søknad skal gi arbeidsgiveren lyst til å kalle deg inn til intervju.

Søknaden skal ikke overlappe CV-en din, men utfylle den. Der CV-en forteller om fortiden din, skal søknaden forklare hvorfor du er en god kandidat for fremtiden:

  • Fokuser på de områdene der du matcher stillingsannonsen. Du trenger ikke ha alle ferdighetene de spør etter, men vis tydelig hva du har.
  • Få med hva du har å tilby utover det de spør etter. Alle som søker har sannsynligvis god utdanning og arbeidserfaring, så hva gjør deg spesiell?
  • Få frem hvorfor du søker på akkurat denne stillingen i akkurat dette selskapet.
  • Ikke bare list opp egenskapene dine. Bak dem inn i teksten.
  • Noen blir ekstra formelle når de skriver søknad, eller bruker lengre og mer avanserte ord enn de ellers ville gjort. Det er det ingen grunn til. Bruk din egen stemme, og velg ord som faller deg naturlig.
  • Ikke referer til arbeidserfaring eller utdanning du ikke har nevnt i CV-en. Søknaden skal bare inneholde informasjon CV-en bekrefter.
  • Søknaden bør ikke være lenger enn én side. Leseren har kanskje lest 80 andre søknader de siste to dagene – ikke gi dem følelsen av at de må investere mer tid enn nødvendig på å finne ut om du er en god kandidat.
  • Skriv i hele setninger og tenk på leseflyten. Test språket ved å lese søknaden høyt for deg selv, eller ved å få noen til å lese den høyt for deg.
  • Les grundig korrektur, og få gjerne noen andre til å ta en ekstra korrekturrunde.

De aller fleste søknader er ganske standardiserte. Dersom du er trygg på dine egne skriveevner, og matchanalysen din viser at dette er et firma som setter pris på kreativitet, kan du leke litt med formuleringene dine. Det er aller enklest i åpningsparagrafen, der en litt annerledes introduksjon kan vise at du er særlig motivert for stillingen.

Eksempel 1
Nei, nå ble jeg glad! Jeg er en erfaren prosesskonsulent som lengter etter mer ansvar. Denne stillingen er akkurat det jeg har lett etter, så jeg søker spent jobben som management consultant.

Eksempel 2
En bekjent av meg tipset meg om denne stillingen, og det forstår jeg godt – for den er som skapt for meg! Jeg er en nyutdannet strategientusiast som skrev masteroppgaven min om nettopp finansielle verdivurderinger i eiendomsforvaltning.

Mal: Slik disponerer du jobbsøknaden din

Det finnes ikke noe standardoppsett eller noen regel for hvordan en søknad skal se ut, men vi har lagd en mal du kan bruke som utgangspunkt. Ikke vær redd for å tilpasse oppsettet basert på din egen personlighet og bedriftsanalysen du har gjort.

Brevformat

Med mindre du søker gjennom en nettportal som har sitt eget oppsett, skriv søknaden som et formelt brev med din og mottakers adresse på venstre side, og dato og sted til høyre.

Start med en innledning

Mange lurer på hvordan de skal starte en jobbsøknad. Det beste er å skrive en innledning der det kommer frem hvilken stilling du søker på, hvor du har funnet den og at du søker.

Motivasjonsavsnitt

Her skal du vise bedriften at du er toppmotivert for stillingen. Få frem hvorfor du søker på akkurat denne stillingen i akkurat denne bedriften. Hvilken motivasjon er det du har, som arbeidsgiveren vil tjene på?

Kompetanseavsnitt

Vis at du er kvalifisert til stillingen. Skriv om den faglige bakgrunnen din og eventuelle relevante interesser. Back opp det du sier med eksempler der du kan. Her er det lett å begynne å repetere punkter fra CV-en, så pass på at du skriver i hele setninger, og at du forteller hvorfor det er en fordel for bedriften at du har akkurat den kompetansen du har.

Egenskapsavsnitt

Her skal du nevne arbeidserfaring og engasjement som viser at du vil passe godt både i stillingen og på arbeidsplassen. Fremhev gjerne noen egenskaper som «matcher» stillingsannonsen. Der du kan, bekreft det du sier med eksempler.

Avslutning med salgspitch

Avslutt jobbsøknaden med å si at du gleder deg til å høre fra dem. I avslutningsavsnittet kan du også eventuelt legge inn et siste støt – en salgspitch som gjør at de får lyst til å kalle deg inn til intervju med en gang. Vurder å inkludere når du kan starte i stillingen og hvordan det er lettest å nå deg.

Eksempel på jobbsøknad

Lisa Jobbsøker

Seriøs Bedrift AS
Karriereveien 20
0000 Oslo

Søknad på stilling som business controller

Jeg ønsker herved å søke på stillingen som business controller som dere har utlyst på LinkedIn.

Dere søker etter en som elsker tall, og større tallentusiast enn meg skal dere lete lenge etter! Å oversette tall til forståelse er min største lidenskap. Derfor klør jeg i fingrene etter å få analysere resultatene fra design- og teknologiprosjektene dere utfører, og etter å få hjelpe dere med å gjøre dem enda bedre.

Gjennom MBA-studiene ved University of California, Berkeley, var jeg så heldig å få skrive sluttoppgave basert på tre porteføljer med en samlet forsikret verdi tilsvarende 1,8 milliarder kroner. Disse fikk jeg fortsette å følge over fire år i rollen som Portfolio Manager ved Finance Institution Inc. Jeg har derfor opparbeidet meg lang erfaring i å oppdage små strømninger i store tall, og i å utføre ad hoc-analyser når nye muligheter åpner seg for en klient.

Med et godt øye for effektivisering av prosesser, og en forkjærlighet for robuste systemer, har jeg bidratt til utvikling og vekst i samarbeid med klientenes interne controllere.

Jeg er svært interessert i rollen design og teknologi spiller i samfunnet, og har deltatt på messer og konferanser som BET, UXI Live og Webstock over flere år. Slik har jeg fått en faglig innsikt i bransjen, som kan gi meg en fordel når det gjelder å oppdage tendenser og finne alternative løsninger. Jeg trives godt med høyt tempo, og arbeidet som Røde Kors-frivillig har lært meg å holde hodet kaldt i pressede situasjoner.

Dere leter etter en ansatt med hjerte for tall, hode for prosesser og en personlighet som er lett å jobbe med. Jeg tror CV-en min viser at jeg har hjertet og hodet på rett plass, og jeg håper å bli kalt inn til intervju for å vise dere at også personligheten min holder mål.

Jeg har to måneders oppsigelse i min nåværende stilling. Jeg kan nåes på telefon hele dagen.

Med vennlig hilsen
Lisa Jobbsøker

Slik skriver du en åpen jobbsøknad

Hvis du er på jakt etter en stilling du vet bedriften har behov for, eller som allerede finnes i de fleste bedrifter, er det lurt å sende en åpen søknad. Ikke bruk tid på å sende åpne søknader til offentlig sektor – alle offentlige stillinger skal utlyses.

Å skrive en åpen søknad er noe annet enn å søke på en spesifikk stilling. Nå sender du et brev arbeidsgiveren hverken har bedt om eller forventer å få. Derfor er det ekstra viktig at brevet ditt er lett å lese, går rett på sak og gjør det klart at det ikke er en tilfeldighet at du skriver til akkurat dem.

Her er våre beste tips til hvordan du skriver en åpen søknad:

  • Sjekk om bedriften har rutiner for åpne søknader på nettstedet sitt.
  • Les gjennom eventuelle andre stillinger bedriften har utlyst. De gir en pekepinn om hvilken tone selskapet bruker. Her kan du kanskje også få kontaktinformasjonen til den som er ansvarlig for ansettelser.
  • Sett deg godt inn i bedriften du søker deg til. Vis at du vet hvem de er og hva de gjør.
  • Gå rett på sak og forklar hvorfor du har lyst til å jobbe for akkurat denne bedriften.
  • Gjør det helt tydelig hvilken verdi du vil bringe til bedriften.
  • Si at du forstår at de kanskje ikke har noe ledig akkurat nå, men at du håper de vil ha deg i bakhodet neste gang de ansetter.
  • Vurder å be om et uforpliktende møte, eller om å få komme og presentere deg nærmere. Hvis du kommer deg inn døren, har du en gylden mulighet.
  • Legg ved en spisset CV.
  • Følg opp søknaden din med en telefon 3–5 dager etter at du har sendt den. Det viser at du er seriøs, motivert og strukturert. I tillegg gir det personalansvarlig enda en knagg å henge deg på.

Trenger du hjelp til å skrive jobbsøknad?

Er du usikker på om søknaden din er god nok, eller om du har spisset CV-en skikkelig?

La våre jobbsøkereksperter gå gjennom søknaden og CV-en din før du sender dem! Tilbudet gjelder for Econa-medlemmer som har ordinært medlemskap eller går siste året på master.

Tilbudet gjelder for medlemmer som har ordinært medlemskap eller går siste året på master.