Finn ut hva du vil jobbe med
Vi har samlet noen øvelser som vil hjelpe deg å definere hva du ønsker av arbeidslivet.
Vi møter mange medlemmer som synes det er vanskelig å ta de riktige valgene i karrieren, spesielt når de vurderer et karriereskifte. I et hav av stillingsutlysninger er det ofte vanskelig å vite hvilke jobber du bør søke på. Derfor har vi samlet noen oppgaver du kan gjøre for å bli mer bevisst på hva du ønsker å bruke arbeidstiden din til.
Oppgave 1: en god dag
Dette er en god øvelse for deg som vet omtrent hva du vil gjøre, men som ikke har definert det i detalj. Øvelsen hjelper deg å se hvilke arbeidsoppgaver og arbeidsformer som tiltrekker deg, og hva slags liv du ønsker å leve.
- Se for deg en vanlig, men fin hverdagsmorgen, et stykke inn i fremtiden. Alle de store tingene er på plass – jobb, bolig og familiesituasjon. Hvis du planlegger større endringer i nærmeste fremtid, for eksempel kjøpe hund, få barn, flytte, gifte deg – se for deg at det allerede har skjedd.
- Skriv ned, i så mye detalj du kan, hvordan du vil at dagen skal se ut. Ta gjerne for deg time for time.
- Når står du opp, og når legger du deg?
- Hvor lang reisevei har du til jobb?
- Hva må du gjøre før jobb om morgenen?
- Hva gjør du når du kommer til jobb?
- Hvor ofte jobber du alene eller sammen med andre?
- Hva slags mennesker jobber du med?
- Hva slags arbeidsoppgaver jobber du med?
- Hvordan ser kontorplassen din ut?
- Hvordan er det sosiale miljøet?
- Jobber du ofte overtid?
- Jobber du noen ganger hjemmefra?
- Når drar du fra jobb, og hva gjør du etterpå?
- Hvordan ser en typisk kveld ut?
- Les nøye igjennom beskrivelsen du har lagd. Hvilken jobb har du beskrevet her? Hva må du gjøre for å finne en slik jobb? Er du allerede kvalifisert? Ligger den langt frem i tid? Svarene gir deg noen viktige opplysninger om hva du egentlig ser etter i en jobb, og kanskje like viktig: hva du ikke vil ha.
Når virkeligheten ikke matcher drømmen
Hva gjør du hvis du faller for en stilling med mye forventet overtid, reising og sene kvelder, mens beskrivelsen din av en god dag inneholder én dag med hjemmekontor i uka og kvelder med venner og familie? Eller du forelsker deg i en stilling med mye isolert arbeid, når du egentlig ønsker å jobbe mest i team?
Du kjenner deg selv best. Kanskje har du mer enn én type ideell dag, eller kanskje er denne stillingen et steg på veien for å komme dit.
Dette er en typisk situasjon der du kan ha nytte av å snakke med en av våre karriereveiledere.
Oppgave 2: Din lystbetonte spisskompetanse
Det er motiverende å jobbe med noe man mestrer og trives med. Dette er en oppgave som hjelper deg å se hvilke typer arbeidsoppgaver du både kan godt og liker å gjøre. Finner du en jobb som har disse oppgavene i sentrum, vil du sannsynligvis både trives og levere bedre enn i en jobb der du er flink til oppgavene, men ikke trives med dem.
- Lag en liste over dine harde ferdigheter og skriv ned de 10–15 jobbrelaterte ferdighetene du er aller flinkest til. Det vil si dem du har mest erfaring med eller mest undervisning i.
- Gå gjennom lista på nytt, men denne gangen plukker du ut de 10–15 jobbrelaterte ferdighetene du liker best å holde på med.
De overlappende ferdighetene er din lystbetonte spisskompetanse. Prøv å finne stillinger der disse arbeidsoppgavene utgjør en vesentlig del av det du skal jobbe med.
Vanskelig å sette ord på hva som motiverer deg?
I Econa Karriereportalen finner du modulen Bli bevisst - hva motiverer deg. Denne hjelper deg med å kartlegge dine motivasjonsfaktorer..
Har du ingen eller veldig få overlappende ferdigheter mellom det du er god til og det du liker? Da kan det være en god idé å ta en prat med en av våre karriereveiledere.
Slik gjør du en kompetanseanalyse av dine harde og myke ferdigheter
Oppgave 3: deg selv om fem år
Dette er en abstrakt øvelse som ikke passer for alle, men som kan være veldig nyttig.
Mange av oss vet hvem vi vil være. Vi ser for oss det livet vi ønsker oss, der vi trener fem ganger i uka, har et perfekt kosthold, god jobb/fritidsbalanse, bor i en hytte på fjellet og har begynt å spille ukulele, eller hva det nå er du ønsker deg. Det ligger en kjempestor selvhjelpsressurs i dette indre bildet – nemlig rådgiveren «fremtids-deg».
Se for deg den personen du vil være fem år i fremtiden. Jo flere detaljer, desto bedre – hvordan ser du ut? Hva slags klær går du i? Hårsveis? Hvor befinner du deg? Hva jobber du med?
Du har nå manet frem en indre rådgiver som ikke trenger å ha nåtidsbekymringer. Hun har allerede gjort jobben det tok å komme seg dit du vil være.
Nåtidsbekymringer holder oss tilbake. Vi prioriterer ikke å trene fem dager i uka, for vi er så travle med andre ting. Vi orker ikke bytte jobb, fordi det er ubehagelig i overgangsperioden. Men i et femårsperspektiv er det lettere å skille mellom faktiske problemer og midlertidig ubehag. Fremtids-deg har allerede tålt alt ubehaget med å skaffe seg drømmejobben.