Econa mer synlige enn noen gang under Arendalsuka 2023

Norges største møteplass for næringsliv og beslutningstakere, Arendalsuka, er en viktig arena for Econa. Her var vi på plass for å representere økonomenes interesser i samfunnsdebatten, og for å delta i diskusjoner som er viktig for Econa, som arbeidsliv og grønn omstilling.

Paneldebatt med mange tilskuere

Næringslivet i frontlinjen: Hva kreves av norske selskap i en urolig verden?

Foto: Anita Arntzen

I tillegg til å arrangere våre to egne sendinger i teltet til Dagens Næringsliv, deltok vi i tre debatter i regi av våre samarbeidspartnere i Sirkulærskiftet. I DN-teltet satte Econa fokus på lederlønninger i offentlig sektor, og krav til norsk næringsliv i krig og kriser. Med fullsatt sal i Arendal, samt rekordhøye seertall på streaming av sendingene, er vi svært fornøyde med Arendalsuka i år.

En stadig mer urolig verden krever mer av næringslivet

Med krig i Europa, økende geopolitisk uro, sabotasjeforsøk og ukjente droner i norsk farvann tvinges norsk næringsliv til å omstille seg. Sammen med Svenn Richard Andersen (NSM), Jannicke Nilsson (Equinor), Hedvig Moe (tidl. PST-nestsjef) og Birgitte Engebretsen (Telenor), diskuterte vi hvordan næringslivet skal ta en større rolle i totalberedskapen i årene som kommer.

Næringslivet er og blir en viktig samarbeidspartner for norske sikkerhetsmyndigheter. Bedrifter og organisasjoner må bli flinkere til å dele informasjon og erfaringer med hverandre. Vi må lære fra hverandre, og da hjelper det ikke å holde viktige eksempler for seg selv. Sikkerhetssituasjonen gjør også at vi må stille større krav til ledelse, risikovurderinger og sikkerhetskultur internt.

Fikk du ikke med deg sendingen? Du kan se den i opptak her.

Riktig kandidat er viktigere enn et rigid lønnstak  

Denne våren har Econa utfordret lønnstaket på 2 millioner kroner til toppledere i offentlig sektor. Vi har blant annet diskutert temaet mot Audun Lysbakken og Mímir Kristjánsson i Dagsnytt18. Det ble derfor naturlig å ta diskusjonen et steg videre i Arendal. Denne gangen møtte Econas Svein-Egil Jørgensen, Hannah Gitmark (Tankesmien Agenda) og Marianne Bergmann Røren (administrerende direktør i Mesta).

To kvinner og en mann i paneldebatt

Er en god leder verdt mer enn 2 millioner kroner?

Foto: Anita Arntzen

Econa mener at de som ansetter til topplederstillinger i det offentlige bør ha handlingsrommet og tilliten til å finne den beste kandidaten. Deretter bør de kunne lønne vedkommende etter hva stillingen med dens ansvar og oppgaver fortjener. Offentlig sektor har mange spennende lederjobber, men gjør seg unødvendig uattraktiv for flinke kandidater med lederlønnstak og offentlige søkerlister. Dette må endres for å unngå at vi får et todelt arbeidsmarked.

Er du interessert i få med deg hele diskusjonen? Da kan du se den her.

Econa og sirkulærskiftet på flere arrangementer  

I tillegg til Econas egne sendinger i DN-teltet deltok Econas rådgiver for grønn omstilling og bærekraft, Anniken Aarrestad, og administrerende direktør, Nina Riibe, på tre arrangementer om sirkulærøkonomi i regi av Elektroforeningen, Skift, og Fremtind og DNB.

  • Se opptaket av «Kritiske råvarer – hva nå?» i regi av Elektroforeningen her.  
  • Hør arrangementet hos Skift som podcastepisode her.

Econa leder Sirkulærskiftet i Skift – Næringslivets klimaledere. Skiftet består av 12 utålmodige bedrifter og organisasjoner som ønsker en raskere omstilling til en sirkulær økonomi. Det siste året har Sirkulærskiftet sett på hvilke barrierer i dagens lovverk som hindrer næringslivet i å skalere opp sirkulære forretningsmodeller. Dette har blitt adressert til Næringsminister, Jan Christian Vestre, og Klima- og miljøminister, Espen Barth Eide, blant annet ved å skrive white-papers, kronikker og ved deltakelse på møter med departementene. I Arendal snakket vi om nettopp dette arbeidet og hvordan en sirkulær økonomi vil gi nye forretningsmuligheter og øke vår selvforsyningsgrad av kritiske råvarer.