NHH-laget stakk av med seieren i Nordisk mesterskap i økonomi

Gutta i Free Solo kapret førsteplassen i Nordisk mesterskap i økonomi 2022, tross utfordringer underveis. Vinneroppskriften? Case-presentasjon i Skavland-stil!

Vinnerne av Nordisk mesterskap i økonomi 2022 var laget Free Solo fra NHH

Peder Eide, Mattias Nordahl og Sondre Stakvik, alle studenter ved NHH, ble nordiske mestere i økonomi 2022.

De tre kompisene fra NHH gikk av med seieren under NM i økonomi 2022, og kvalifiserte seg dermed til deltakelse i Nordisk mesterskap i økonomi. Der kapret de førsteplassen, til egen overraskelse.

Les mer om vinnerlaget fra NM i 2022!

Vi tok en prat med dem for å høre deres erfaringer, og ikke minst få vinneroppskriften.

Hvordan skilte Nordisk mesterskap seg fra NM i økonomi?

Rammene rundt arrangementet var på mange måter ganske like. Arrangementet gikk over en helg og bestod av en teoridel, en case-oppgave med presentasjon, og til slutt en superfinale som avgjorde det hele.

Det som skilte seg ut og som kom overraskende på oss, var hvor vanskelig teori-oppgavene var. Disse var vanskeligere enn i NM. Oppgavene bar preg av at de var satt sammen av en jury fra tre ulike land, og noen ting hadde vi ikke hørt om før.

Case-oppgaven var derimot ganske lik den vi løste i NM. Forskjellen var at alt foregikk på engelsk, og det bød på utfordringer. Vi har lite erfaring med muntlig presentasjon på engelsk fra studiene i Norge, så akkurat det å presentere på engelsk for et internasjonalt publikum ga oss litt ekstra nerver.

Hvilke forberedelser gjorde dere?

Vi fikk informasjon om selskapet vi skulle løse hovedcase’et om på forhånd og satt oss godt inn i dette. Det var et finsk oppstartsselskap med vekstambisjoner innen en bransje vi vet lite om. Vi leste oss derfor godt opp både på selskapet og på markedet det opererer innen. Det lønte seg!

Ellers hadde vi gjort lite forberedelser. Før NM pratet vi med en del vi kjenner som hadde deltatt tidligere, og var ganske godt forberedt. Før Nordisk ante vi ikke hva vi gikk til og hadde derfor ikke gjort noen spesielle forberedelser.

Hvorfor stakk dere av med seieren? Hva var vinnerstrategien?

Mattias i aksjon på scenen.

Case-presentasjonen, uten tvil! Teoridelen var vanskelig, og vi lå middels an etter den. Vi hadde egentlig ingen vinnerstrategi på forhånd, den kom underveis. Vi bestemte oss for å ta en sjanse og ville skille oss ut under case-presentasjonen. Derfor gikk vi bort fra en tradisjonell presentasjon med slides, og gikk for en Skavland-vri på presentasjonen. Det ble vår «make or brake»! Mattias intervjuet oss andre på laget, og vi la også inn noen spøker underveis. De slo heldigvis an, og vi klarte å vise at vi hadde det gøy.

Hvorfor bør man melde seg på NM og Nordisk?

Vi meldte oss på NM litt tilfeldig, det er så lav terskel at det er egentlig ingen grunn til å ikke melde seg på! NM er en mulighet til å skaffe seg erfaring som man ikke får gjennom studiene, som å løse case på kort tid og presentere dette for mange mennesker. Spesielt det å holde presentasjon på engelsk under Nordisk var en god erfaring – har man gjort det en gang, er man tryggere neste gang. NM og Nordisk er helt klart opplevelser man vokser på og som man tar med seg i karrieren.

Ikke minst er dette en skikkelig sosial helg der man møter mange nye mennesker og en mulighet til å bygge nettverk med andre fra Norge og resten av Norden.

God stemning med bankettmiddag og superfinale.

Til slutt – deres beste tips til andre som vurderer å bli med?

Alle bør melde seg på. Det er ingen grunn til å ikke gjøre det! Og kommer du videre, forbered deg og ta det seriøst, men ha det gøy! Å vise juryen at man har det gøy underveis, tror vi er nøkkelen til seier.