NHH-laget Free Solo klatret til topps i NM i økonomi 2022

Kompisene Peder Eide, Mattias Nordahl og Sondre Stakvik meldte seg på NM for gøy og trodde ikke de skulle komme videre. Seieren overrasket stort: «Vi gikk all inn på en idé – det var enten stang inn eller stang ut.»

Vinnerne av NM i økonomi 2022, Peder Eide, Mattias Nordahl og Sondre Stakvik

Vinnerne av NM i økonomi 2022, Peder Eide, Mattias Nordahl og Sondre Stakvik

Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Det var tilfeldig at de tre studentene ved NHH meldte seg på NM i økonomi. De var ikke kjent med konkurransen fra før, men syntes at det så ut som en morsom måte å teste ut kunnskapen de hadde tilegnet seg på skolebenken de siste årene på. Det var Peder som foreslo at de skulle melde seg på, og Mattias og Sondre var ikke vonde å be.

Gøy å konkurrere igjen

For gutta karakteriserer seg selv som konkurransemennesker. Peder har til og med konkurrert aktivt i alpint.

Brukte du noe fra idrettskarrieren din inn i NM i økonomi?

– Ja, å gjøre gode forberedelser før konkurransen er noe jeg har med meg fra idretten. Å ha tenkt gjennom dagen og tidsbruken på forhånd, og lagt en plan siden oppgavene er så uforutsigbare. Det tror jeg kom nyttig med under NM, forteller Peder.

Til tross for gode forberedelser kom både kvalifiseringen til finalen og ikke minst seieren overraskende.

Klatrekompiser

De tre kompisene klatrer sammen, derav navnet Free Solo, inspirert av den Oscarbelønnede dokumentarfilmen med samme navn. Gjennom klatringen og studiene har de blitt godt kjent med hverandre, noe de tror gjorde dem til et godt lag.

– Vi har lik bakgrunn og samme utdannelse. Det taler jo egentlig imot at vi skulle fungere så godt som lag, i og med at vi sitter på mye av den samme kunnskapen, kompetansen og styrkene. Men vi tør å si hverandre imot. Vi stoler på hverandre og stoler på at når en av oss sier at de vet noe, så gjør de det. Vi er trygge på hverandre, noe som gjør at vi fungerer godt som et lag, sier Mattias.

Vinnerstrategien

I tillegg til tillit og god lagdynamikk, peker kompisene på en tydelig arbeidsfordeling som en suksessfaktor. Mattias stod for å sette sammen presentasjonen, mens Sondre og Peter sørget for analysen.

Under forberedelsene øvde de seg på fiktive og gamle caseoppgaver. De tenkte også gjennom hvilke aktuelle tema som kunne dukke opp. ESG (Environmental, social, and corporate governance) og teknologi var to klare tema gutta leste seg opp på.

Dere stilte godt forberedt. Men hva med caseløsningen? Tok dere risiko?

– Hele løsningen vår var risikabel. Vi tok en helt annen vinkling enn de andre lagene. Deres løsninger var mer generelle, mens vi gikk for en konkret løsning med en konkret inntjeningsmodell. Det var all in på en ide, og vi tenkte før presentasjonen at dette er enten stang inn eller stang ut, forklarer gutta.

NM i økonomi ga Jostein et fortrinn i arbeidslivet.

Nerver

Laget var nervøse før presentasjonen – hele settingen med tidspress og venting før presentasjonene satte nervene litt ekstra i høyspenn. For å takle dette holdt de fokus på det de skulle gjøre.

– Vi har selvinnsikt i hvordan vi håndterer stress, og jobbet etter dette. Mattias må for eksempel freestyle og unngår derfor å pugge manus, mens Sondre trenger å forberede hva han skal si på forhånd, oppsummerer de.

Da de gikk på scenen, forsvant nervene. Da var det bare å gjennomføre.

NM i økonomi kan være en snarvei til drømmejobben.

Over all forventning

Til tross for nerver ser guttene likevel tilbake på opplevelsen som positiv:

– Det var mer gøy enn forventet. Spesielt finaledagen var ekstra morsom. Det er en veldig god erfaring å ta med seg, spesielt presentasjonen – det er veldig relevant inn i arbeidslivet. Det å produsere noe raskt, og jobbe i sprints der du jobber ut en ide og pitcher den videre på kort tid, er også noe vi tar med oss inn i arbeidslivet.

– Vi hadde ikke så mye kjennskap til NM og møtte blindt opp. Det har vært over all forventning! Kan anbefale alle å bli med på dette. Man har ingen ting å tape, sier Free Solo avslutningsvis.

Flere jenter må melde seg på NM i økonomi!

Reiselysten

Premiepotten i NM 2022 var på 30 000 kroner, og laget hadde på forhånd tenkt ut hva pengene skulle gå til dersom de mot all forventning skulle gå av med seieren.

I desember planlegger de å vende nesa mot en god måned i Sør-Amerika. Hvis kabalen går opp med eksamener, da.

Econa hjelper over 3500 økonomistudenter med å få mest mulig ut av studietiden og en god overgang til arbeidslivet. Les mer på studentsidene våre.