Høsttur med Econa til Femunden Nasjonalpark

Econa Oslo og Akershus, Nettverk for Sport og Fritid gjennomførte helgen 26.-28. august sin årlige fjelltur (den 9. på rad). I år hadde vi base på Femund Nasjonalparkhotell, hvor bilveien tar slutt og Lars Monsens tureldorado begynner. Turen var fullbooket.

Foto: Andreas Krohg Stabell
Tekst: Lars Nederberg og Andreas Krohg Stabell

31 sporty deltakere reiste med chartret buss fra Oslo midt på fredag og ankom Femund Nasjonalparkhotell. Innkjøringen til Femunden var en eksotisk opplevelse for både bussjåfør og våre deltakere som fikk oppleve reinsdyr rundt hver tredje sving som hoppet over veien.  Kvelden bød på Femundens råvarer. En smakfull fiskegryte med sik, røye, abbor og ørret. Til dessert fikk vi en skogsbærfromasj. Noen lot seg også friste av Fæmunds edle dråper (akevitt) som er spesialvare på polet.

Lørdag gikk vi en storartet tur til Elgåhogna (1460 moh) med Maria, Christian, Lars og Andreas som turledere. Turen startet i terreng med blåbærlyng og furutrær, før vi krysset Bjørbekken og for alvor startet på oppstigningen. Dagens startet både grått og overskyet, og da vi skuet mot toppet var den inntullet i et dyne av tåke. Enkelte reinsdyr møtte vi på på veien mot toppen. De siste høydemeterne mot toppen gikk vi tåkehavet, før vi etter hvert kunne skimte varden som viste toppunktet. Samtlige deltakere nådde toppen, hvor vi nøt medbrakt niste og kvikklunsj. På vei ned lettet tåken og utsikten over Femundens langstrakte vann, Østerdalens fjelltopper i det fjerne og Nasjonalparkens høstfarger åpenbarte seg. Maria, Christian on noen til tok seg en forfriskende dukkert oppe i fjellet, mens andre drøyet badet helt til de kunne dukke seg i Femunden etter tur.

Foto: Marit Helgerud

Det ble en lang tur på totalt 20 km og det gledet mange å kunne dra innom Lars Monsens Villmarkscamp og unne seg noe fra tappekranen. Noen heldige fikk også møte villmarkens sønn Lars Monsen.

Foto: Andreas Krohg Stabell

Kvelden bød på treretters middag og første rett var gravet sik og røye med lokalkomponert sennepssaus. Hovedretten var en finnbiffgryte med Femund-rein. Desserten var en frisk trollkrem med Femundens tyttebær. Videre ble deltakerne underholdt av Maria og Christians mange kreative leker og oppgaver.

Søndagen dro flere på en tur nordover til Gråvola hvor utsikten nordover var upåklagelig. Store mengder blåbær ble fortært rett fra lyngen, flere matsopp ble plukket og turfølget så flere ville dyr og fugl. Andre benyttet anledningen til å ta en kajakktur på Femunden og fikk se tradisjonsrike MS Fæmund II på nært hold. Bussturen hjem gav også et stopp ved Elgstua i Elverum.

Foto: Marit Helgerud

Fra oss i arrangementskommitteen har det også i år vært et meget vellykket arrangement. Vi vil gjerne takke Styret i Oslo og Akershus for hjelp og støtte til å gjennomføre en god tur. Men ikke minst alle glade turdeltakere - vi ser frem til nye turer med dere :)

Fjellturer vi har gjennomført:

2022 Femunden Nasjonalpark hotell - Femunden - Elgåhogna (1460 moh)

2022 Gjendesheim - Randonee/Alpin toppturkurs i Jotunheimen

2021 Spiterstulen - Glittertind (2452 moh) og Svellnosbreen

2020 Aurlandsdalen turisthytte - Aurlandsdalen

2019 Rondvassbu - Rondeslottet (2178 moh), Vinjeronden (2044 moh) og Jutulhogget

2018 Eidsbugarden - Galdeberget (2034 moh) (planen var Uranostinden, men grunnet dårlig vær så fikk vi det ikke til)

2017 Rondane høyfjellshotell - Rondehalsen og Veslesmeden (2015 moh) -

2016 Memurubu - Bukkelægret og Besseggen

2015 Gaustatoppen høyfjellshotell - Gaustatoppen (1883 moh)

2014 Juvasshytta - Galdhøpiggen (2469 moh)

Noen av våre tidligere aktiviteter

Sport og Fritidsnettverket i Oslo og Akershus legger til rette for ulike fritidsaktiviteter for Econamedlemmer. Ut over våre fjellturer har vi arrangert flere kajakkurs, fjellklatrer kurs, buldrekurs, skismørerkurs og skikurs. Under korona-nedstengingen av Oslo så gjennomførte vi en kohorttilpasset turrebus i Oslos gater og parker. I tillegg har vi gjennomført dagsturer i marka rundt Oslo, vært på curlingbanen, gitt tilbud om båtførerprøven og møttes for sosiale kvelder på Oslo camping, fangene på fortet og klatreparken høyt og lavt.

Sport og fritids nettverksstyre:

Består i dag av Andreas Krohg Stabell, Christian Løvstad, Maria Sallay Dyrbek Kamara og Lars Nederberg. Etter høstens fjelltur så har også Rune Godtland meldt sin interesse for å være med å planlegge vinterens store eventyr - Randonee tur.

Vi ønsker å utvide styret vårt med flere engasjerte folk som vil være med å styrke vårt tilbud og aktiviteter. Gjerne aktiviteter som vi ikke har gjennomført tidligere eller har tenkt på selv. Vi er en hyggelig og uformell gjeng med godt samhold og driv. Har du noen spennende aktiviteter eller turforslag du ønsker å gjennomføre for våre medlemmer - ta kontakt med oss og bli en del av vårt gode nettverksstyre.