Lokale lønnsforhandlinger i staten 2025

Akademikerne ble enige med staten i mellomoppgjøret 30. april. Lokale forhandlinger skal gjennomføres for alle de statlige virksomhetene innen 31. oktober 2025. Her kommer informasjon og praktiske opplysninger til Econas tillitsvalgte om forberedelse og gjennomføring.

Tekst: Marianne Kringlebotn

Vi viser til tidligere utsendt informasjon om resultatene fra tariffoppgjøret 2025. Her følger også nyttige dokumenter inn i lokale forhandlinger:

Tallene i oppgjøret kan forklares slik:
Den økonomiske rammen for oppgjøret landet på 4,4 prosent. Fordelingen av alle lønnsmidlene skjer ute i de enkelte virksomhetene gjennom lokale, kollektive forhandlinger. Den disponible rammen det skal forhandles om lokalt dersom arbeidsgiver ikke legger til penger i potten er 3,3 % pr. 1. mai. Da er overhenget på 1.4 % og glidning på 0,8 % trukket fra. Med et anslag på 2,7 % økning av konsumprisindeksen i 2025, vil dette gi mange av våre medlemmer en reallønnsvekst i 2025.

Her er en god forklaring på ramme, glidning og overheng.

Det er fremdeles to ulikelydende tariffavtaler i staten, én som gjelder for medlemmer av Akademikerne og Unio og én som gjelder for LO stat og YS- stat. 

De uorganisertes lønnsmasse skal legges inn i den avtalen som er størst på virksomhetsnivå.

Minstelønnsgarantien for Akademikernes medlemmer er hevet til kr. 527.500,-. Minstelønn for stipendiater er økt til kr. 550.800,-. Dette betyr at alle Econamedlemmer som ansettes etter 1. mai er garantert minstelønn.

I årets oppgjør skal det gjennomføres lokale forhandlinger hvor gjennomføring og fremdrift er svært likt tidligere års lokale forhandlinger. 

  • Det er viktig for tillitsvalgte (og arbeidsgivere) å huske på at all lønnsdannelsen for våre medlemmer skjer lokalt – det vil si at man må ha et bevisst forhold til en rimelig lønnsutvikling over tid og bruken av virkemidler. Generelle lokale tillegg vil være et fint virkemiddel, men man må lokalt vurdere dette og også enes om nivå. Alle medlemmene skal sikres en lønnsutvikling. 
  • All lønnsutvikling lokalt gjelder også for våre medlemmer som er ledere. Ledere som får lønnsutvikling etter 2.5.2 drøftinger må de tillitsvalgte også ha fokus på, slik at disse får lønnsutvikling. 
  • Akademikerne har utarbeidet en forklaring på bruk av lønnsstigen, les mer om den her.
  • All økonomi i Akademikernes og Unio sin avtale er avsatt til lokale forhandlinger, mens YS og LO har avtalt en annen fordeling med et generelt tillegg samt en lokal pott.
  • Lønn skal oppgis i kroner for Akademikernes medlemmer

Følgende virkemidler kan benyttes i de lokale forhandlingene: 

  • Lokale generelle tillegg til alle ansatte
  • Tillegg til grupper av ansatte
  • Individuelle tillegg
  • Flytte ansatte i lønnsstige til direkteplassert avlønning
  • Endret stillingskode
  • Avtale minstelønn for arbeidstakere med særlige arbeidsoppgaver, tjenestested og lignende
  • Opprette og endre særavtaler

Tillitsvalgtes rolle i lokale forhandlinger
Forhandlingsretten i staten ligger hos de lokale partene. Dere har som tillitsvalgte fullmakt til å representere Econa og forhandle for medlemmene av Econa. Det innebærer at det er dere tillitsvalgte som fremmer, prioriterer og forhandler kravene på vegne av Econas medlemmer i virksomheten.

Tillitsvalgte må sørge for at medlemmene får nødvendig informasjon i forbindelse med de lokale forhandlingene – om lønnskrav, kriterier, kravfrist, hvem kravet skal sendes til, når forhandlingene finner sted med mer. Medlemmene bør involveres i nødvendig grad og må selv involvere seg i forberedelsene til lokale forhandlinger ved å delta på medlemsmøte, fremme krav og gi dere som tillitsvalgte nødvendige innspill. Alle medlemmer har rett til en lønnssamtale med leder. Det er viktig at dere som tillitsvalgte tar opp viktigheten av at medlemmene har en lønnssamtale før de fremmer lønnskrav.

Husk at alle medlemmer skal ivaretas, både heltids- deltidsansatte, ansatte i fast stilling, vikariater og engasjement. Medlemmer i lønnet permisjon skal også ivaretas.

Forberedelse til forhandlingene
I god tid før forhandlingene og forberedelsene til disse må dere velge en forhandlingsdelegasjon. Hvis mulig anbefaler vi at dere er minimum to i forhandlingsdelegasjonen, og at dere fordeler oppgaver og avklarer roller og ansvar. 

Econas lokale tillitsvalgte bør forberede seg godt før forhandlingene. Det bør avholdes medlemsmøter, dere bør legge strategi, prioriteringer osv. På medlemsmøter kan det gjerne diskuteres egne prioriteringer, forhandlingsprosess, forventninger til årets resultat og erfaringer fra tidligere forhandlinger. På Min side kan du ta ut en oppdatert medlemsliste.

Det er opp til Econa lokalt om man ønsker å forhandle etter hovedsammenslutningsmodellen, dvs. som Akademikerne, eller som Econa. Vi anbefaler lokalt Akademikersamarbeid dersom dette er hensiktsmessig. Dette samarbeidet kan enten være formalisert, dvs. at man forhandler som hovedsammenslutning, eller at man har et uformelt samarbeid der man utveksler informasjon, strategi og synspunkter. I mange virksomheter vil nok Akademikerne i år forhandle sammen med Unio. Econa lokalt må avgjøre hvor mye dere mener at det er hensiktsmessig å samarbeide med Unio.

Forberedende møte
Det skal avholdes et forberedende møte mellom partene på forhandlingsstedet, jf. HTA 2.6.3. I forberedende møte gjennomgås blant annet forhandlingsgrunnlaget, den samlede økonomiske avsetningen til de lokale forhandlingene, kravfrister, og møteplan for gjennomføring av de lokale forhandlingene. I tillegg skal man bli enige om hvilken statistikk og lønnsopplysninger som arbeidsgiver skal legge fram i forkant av og under forhandlingene. Det skal føres referat fra det forberedende møtet. Partene skal under det forberedende møtet drøfte hvor stor del av den samlede avsetningen som skal legges ut i første tilbud fra arbeidsgiver, og tilbudet skal gjenspeile krav fra både arbeidsgiver og organisasjonene.

Har du ikke fått informasjon om forberedende møte, tar du kontakt med arbeidsgiver og etterspør informasjon.

Krav og kravfrister
Tillitsvalgte må få kravene fra egne medlemmer tidsnok til å gjennomgå disse for å ha god oversikt over fakta og argumentasjon. Ved behov innhentes mer informasjon om enkelte krav. Dette innebærer at tillitsvalgte må sette en tidligere tidsfrist enn den frist som gjelder for å innlevere krav til arbeidsgiver. 

Forhandlingsforberedelser
Forberedelsene innebærer blant annet at tillitsvalgt orienterer seg om lønnsnivå på stillinger internt og eksternt. virksomhetens lønnspolitikk skal gjennomgås, relevant lønnsstatistikk, og Econas lønnskalkulator  er viktige verktøy du bør kjenne til og bruke. Virksomhetens lokale lønnspolitikk skal være kjent for medlemmene. Du bør foreta prioriteringer før oversendelse til arbeidsgiver.

Gjennomføring av forhandlingene
Dersom ikke annet er avtalt lokalt føres forhandlingene etter «oppskriften» i hovedtariffavtalen pkt.  2.6.3. Hver av partene kan underveis i forhandlingene be om særmøte med en eller flere av organisasjonene eller med arbeidsgiver. Partene skal argumentere for sine prioriterte og rangerte krav, samt tilkjennegi sitt syn på de fremsatte krav. I forhandlingene presenteres, begrunnes og justeres lønnskravene, på bakgrunn av signaler og utspill som utveksles mellom partene.

Forhandlinger forutsetter at alle parter bidrar til at det blir en konstruktiv prosess. Få oppmerksomhet, hold deg til saken, argumenter, lytt, still spørsmål og vær løsningsorientert.

Når forhandlingene er avsluttet blir forhandlingsresultatet nedfelt i en protokoll som skal gjøres kjent for de ansatte.

Det er viktig å være klar over at partene – arbeidsgiver og tillitsvalgte – har taushetsplikt om hva som skjer og sies under forhandlingene. Det er kun protokollen som er offentlig.

Dersom dere lokalt vurderer å ikke akseptere resultatet ber vi om at Econa kontaktes før man eventuelt velger å bryte forhandlingene. Det skal skrives en enighets- eller en uenighetsprotokoll fra forhandlingene. Det kan også være at en eller flere av partene ønsker protokolltilførsler i protokollen. Protokolltilførsler kan være ensidig eller gjensidige.

Evaluering av årlige lokale forhandlinger
Etter at de lokale forhandlingene er gjennomført, skal det avholdes et evalueringsmøte hvor partene lokalt utveksler erfaringer fra årets forhandlinger, jf. HTA 2.6.6. Det skal skrives referat fra evalueringsmøtet. 

Dersom dere har noen spørsmål i forbindelse med de lokale forhandlingene, så er det bare å ta kontakt med oss i Econa fortrinnsvis på e-post forhandlinger@econa.no . Har du ikke meldt deg på forhandlingskurs 3.-5. september, har vi noen «sikre» ventelisteplasser. 

Vi i Econa ønsker alle tillitsvalgte lykke til med årets lokale forhandlinger!