Podcast – Kvinner og toppledelse

En forsvinnende liten del av toppledere i privat næringsliv er kvinner, selv i Norge – ett av verdens mest likestilte land. Hvordan skal vi sikre at flere dyktige kvinner kommer seg til toppen? Vi laget podcast for å finne svarene!

Foto: Siddharth Bhogra/Unsplash

Podcasten «Kvinner og toppledelse» så dagens lys i 2019, etter at vi i Econa begynte å jobbe med problemstillingen. Hvorfor er kun 14 prosent av norske toppledere kvinner? Hvilke egenskaper, karriereveier og erfaringer må til for å nå toppen? Er det kvinnene som ikke vil eller bedriftene som ikke klarer å rekruttere, eller er det umulig å være både sjef på hjemmebane og jobb i dagens samfunn?

Podcastserien er avsluttet, men episodene lever fortsatt videre under podcasten «Bak kulissene» på Soundcloud og Spotify.

I podcasten får du høre våre gjesters beste tips for å nå toppen, men også hvilken realityserie de helst ville deltatt i, eller hva som er deres beste sjekketriks. Med andre ord; en innholdsrik podcast krydret med faste (og mindre seriøse) spalter, som gir deg ulike synspunkter på temaet kvinner og toppledelse.

Episodeliste

Episode 32: Louise Dedichen deler sine erfaringer fra en lang karriere i Forsvaret

Louise Dedichen er ny sjef for norske Militærmisjonen i Brussel, og blir med det den første kvinnen i NATOs militære råd. Forsvaret er fortsatt en av de mest mannsdominerte arbeidsplassene i samfunnet, og debatten rundt likestillingen her er stadig aktuell.

Episode 31: Investering: Bransjen har snakket for mye om risiko. Med Kristin Skaug

Kristin Skaug jobber som daglig leder i AksjeNorge. Vi fortsetter å snakke om investering, der hovedtema er sparing. Hvorfor er det færre kvinner som sparer, og hvordan kan vi endre dette?

Episode 30: Investering: Slik investerer du sparepengene dine. Med Linn Ringvoll

Linn Ringvoll jobber som juridisk direktør i Kameo. Hun mener manglende kunnskap er hovedårsaken at at det er så få kvinner som investerer sparepengene sine. Linn forklarer forskjellen på aksjer, fond og crowdlending, og gir konkrete tips til deg som vil begynne å investere.

Episode 29: Private equity-bransjen: Hvorfor bør flere kvinner jobbe i denne delen av finansbransjen? Med Kine Burøy Olsen

Kine Burøy Olsen jobber som daglig leder og er co-founder av Cubera. Private equity er en liten del av finansverden, som omhandler selskaper og fond som ikke er på børs. Kun et par prosent av partnere er kvinner, men hvorfor er det sånn? Olsen hjelper oss med å finne både årsaker og løsninger.

Episode 28: Livepod med Rune Bjerke, Loveleen Rihel Brenna, Daniel K. Siraj og Nina Riibe

Samfunnet vårt blir stadig mer mangfoldig. Hvorfor og hvordan skal norske bedrifter gjenspeile dette i toppledelsen og styrerommene? Vi har hatt livepod med næringslivstopper der vi diskuterer problemstillingen. Dessuten får gjestene prøve seg på et case der de deler konkrete tips og verktøy til hvordan bedrifter kan få mer mangfold i ledelsen.

Episode 27: Advokatbransjen: hvorfor er det så få kvinnelige partnere? Med Tina Storsletten Nordstrøm og Ole André Oftebro

Nesten 70 prosent av dagens jusstudenter er kvinner, men blant advokatbransjens partnere utgjør kvinner i snitt under 15 prosent. Tina Storsletten Nordstrøm, advokat i LO, og Ole André Oftebro, partner i Ræder, kommer med sine synspunkter. Begge uttaler seg som privatpersoner.

Episode 26: Shippingbransjen: et tradisjonelt mannsdominert yrke søker mangfold. Med Siv Remøy-Vangen og Matthew Duke

Kun 2 prosent av alle som jobber i skipsfartindustrien i verden, er kvinner. Vi spør Siv Remøy-Vangen, daglig leder for Maritime Bergen og Matthew, CEO i Grieg Star Group, om hvorfor det er sånn og hva som kan gjøres for å bedre kjønnsbalansen.

Episode 25: Gründerbransjen – Gründerne fra No Isolation og Altså deler sine beste tips!

Teknologen Karen startet selskapet No Isolation, og sammen med statsviteren Anna utvikler de roboter som bekjemper ensomhet. De forteller om fordelene ved å være unge gründere og gir gode tips til hvordan du overbeviser potensielle investorer. Journalisten Ida startet magasinet Altså, og valgte crowdfunding som finansieringskilde.

Episode 24: Musikkbransjen – Livepod fra musikkbransjefesten Vill vill vest. Med Silje Larsen Borgan, Tonje Kaada og Kathrine Synnes Finnskog

I vår første live-podcast har vi vært på musikkbransjefestivalen Vill Vill Vest i Bergen, der vi diskuterer kvinneandelen i musikkbransjen med Silje, Tonje og Kathrine. De er toppledere, gründere og managere, med bred erfaring fra hele bransjen.

Episode 23: Kvotering er den enkleste quickfiksen for et likestillingsproblem. Med Anette Trettebergstuen

Anette Trettebergstuen har vært aktiv i politikken siden ungdomstiden, og sitter nå som stortingsrepresentant med et stort engasjement for likestilling. Hun har fått gjennomslag for å endre statlige yrkestitler til å bli nøytrale, slik at titler som rådmann og jordmor snart er historie.

Episode 22: Flere kvinner inn i ledelsen er et lederansvar. Med Heidi Nordby Lunde

Heidi Nordby Lunde er kanskje mest kjent under bloggnavnet Vampus, en blogg med sterke meninger og mye ironi fra «feministen, aktivisten og Høyre-damen». I dag er hun stortingsrepresentant og brenner for likestillingsspørsmål i politikken.

Episode 21:  Ikke alle maktkamper handler om kjønn. Med Trine Eilertsen

Trine Eilertsen er journalist, podcaststjerne og sjefredaktør i Aftenposten. Hun har vært i mediebransjen lenge, helt siden hun fulgte hjertet og satset på journalistdrømmen. I podcasten snakker vi om makt og innflytelse hos ledere, hvordan bedrifter kan skape flere kvinnelige talenter, og hvordan man selv kan finne balansen mellom familieliv og karriere.

Episode 20: Ledelse er en risikosport. Med Hilde Britt Mellbye

Hilde Britt Mellbye har vært sjef i Vinmonopolet, men også leder i en rekke mediebyråer og andre retail-bedrifter. I podcasten forteller hun engasjert om ledelsesfilosofi og hvordan det var å lede et monopol i sterk konkurranse.

Episode 19: Kvinner må lære seg å nettverke på en naturlig, uformell måte. Med Nina Riibe

Nina Riibe er Econas administrerende direktør og har bakgrunn som siviløkonom med en lang karriere i kommunikasjonbransjen. I podcasten deler hun sitt syn på problemstillingen og mener at kvinner må ta ansvar for sin egen karriereutvikling.

Episode 18: En av Norges mektigste kvinner om hvordan man når toppen. Med Kristin Skogen Lund

Kristin Skogen Lund er en dyktig toppleder og en rollemodell for mange, med erfaring innenfor markedsføring, teknologi, organisasjonslivet og medieverden. Som konsernsjef i Schibsted er hun opptatt av å få flere kvinner inn i ledelsen, og forteller om det arbeidet hun gjør.

Episode 17: Om hersketeknikker. Med Sigrid Sollund

Sigrud Sollund jobber som journalist i NRK og er kanskje mest kjent som programleder i Dagsnytt 18, der hun inviterer samfunnsaktører til debatt. Med boken «Hersketeknikker» beskriver Sollund situasjoner fra både debatten og arbeidsplassen som brukes for å få et skjult overtak over motparten.

Episode 16: Kvinner og mannlige toppledere har ulike virkelighetsoppfatninger. Med Hun Spanderer

Marie Louise Sunde og Isabelle Ringnes er kirurgen og teknologigründeren som nå jobber fulltid for å bedre kjønnsbalansen i arbeidslivet, gjennom selskapet #HunSpanderer og plattformen Equality Check. Vi snakker om boken deres «Hvem Spanderer?» der næringslivsledere deler erfaringer og historier om ubevisst kjønnsdiskriminering.

Episode 15: Glem dårlig samvittighet – det hjelper ingen. Med Linda Hofstad Helleland

Linda Hofstad Helleland er stortingsrepresentant og har en fortid som barne- og likestillingsminister. Hun gikk i dialog med næringslivet for å finne ut hvordan bedrifter kan øke kjønnsbalansen. I denne episoden deler Helleland sine beste tips til både bedrifter og aspirerende ledere, og viser til at likestilte bedrifter er bra for verdiskapningen i næringslivet.

Episode 14: Om 22. juli-kommisjonen og hvordan stole på egne kvalifikasjoner. Med Alexandra Beck Gjørv

Alexandra Beck Gjørv er konserndirektør i Sintef og har hatt en utrolig karriere som jurist og direktør. Hun er nok aller mest kjent for å ha ledet 22.juli-kommisjonen. Gjørv forteller hva som skjedde da daværende statsminister Stoltenberg ringte midt på natta med jobbtilbudet. I dag er hun konserndirektør for Sintef, en stilling hodejegerne mente hun egentlig ikke var egnet til.

Episode 13: Talentutvikling og sammensatte ledergrupper i egen bedrift. Med Torbjørn Thoresen

Torbjørn Thoresen er direktør for en ledergruppe der 4 av 6 er kvinner. Han deler av sine erfaringer med sammensatte ledergrupper og mener homogenitet på lang sikt umulig kan være lønnsomt. Thoresen er veldig bestemt på at han hele tiden har rekruttert de beste – som tilfeldigvis var kvinner. Vi snakker også om talentutvikling i egen bedrift og viktigheten av å gi de ansatte ledererfaring.

Episode 12: Ledelse er å gjøre andre til helter. Med Tor Wallin Andreassen

Tor W. Andreassen er professor, siviløkonom og gudfaren til satsingen på kvinner og toppledelse hos Econa. Med sin ekspertise innenfor innovasjon og ledelse, forteller han hvorfor homogene ledergrupper taper og hvilke verdier bedrifter går glipp av ved å ikke ha kvinner i toppledelsen. Andreassen mener også alle bør bli flinkere til å eksponere seg for ting vi ikke er så flinke til!

Episode 11: Å være kvinnelig leder i en mannsdomintert bransje. Med Julie Brodtkorb

Julie Brodtkorb er administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund og siviløkonom. Hun har hatt en lang karriere i politikken, men er mest kjent som tidligere stabssjef ved Statsministerens kontor. Nå er hun toppsjef for en helt annen yrkesgruppe, og forteller om sine erfaringer fra et langt arbeidsliv.

Episode 10: Jobbmuligheter kommer ofte ikke igjen. Med Berit Svendsen

Berit Svendsen er en av Norges mektigste og mest profilerte næringslivsledere, og en viktig rollemodell for mange aspirerende toppledere. Fra bakgrunnen som sivilingeniør til lederstillinger i Telenor og nå Vipps, har hun bevist at man kan komme langt ved å gripe mulighetene som oppstår.

Episode 9: Hvordan knuse glasstaket – eller komme gjennom gitteret? Med Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen har ansvaret for å utforme en fremtidsrettet næringslivspolitikk, og er veldig klar på at dette innebærer bedre kjønnsbalanse i arbeidslivet. Isaksen mener det ikke finnes et glasstak, men et gitter – og forklarer hva det betyr. Hvorfor og hvordan har politikken klart å få så mange kvinner til toppen, men ikke næringslivet?

Episode 8: Hvordan kan du bruke media til fordel for deg og din bedrift? Med Janne Johannessen

Janne Johannessen er innholdsjef i DN, hvor de jobber med å få flere kvinnelige kilder og rollemodeller i avisen. Hun innrømmer at det er en kompleks utfordring. Er menn mer frampå, mens kvinner undervurderer sin egen kompetanse?

Episode 7: Hva kan næringslivet og politikken lære av hverandre? Med Kristin Clemet

Kristin Clemet er daglig leder for tankesmien Civita og har lang fartstid innenfor både næringslivet og politikken. Hun forteller hvorfor og hvordan man har lykkes med å få til likestilling i toppen av norsk politikk. Har næringslivet noe å lære?

Episode 6: Hvordan er det å være kvinnelig toppleder i en alder av 27 år? Med Bijora Sardarian

Bijora Sardarian er leder i det tradisjonelt mannstunge idrettsmiljøet og forteller om sin kombinasjon av flaks og fokus som hjalp henne til toppen. Sardarian deler sine beste tips til deg som er ung aspirerende leder, og påpeker hvilke fordeler yngre talenter i en ledergruppe kan gi.

Episode 5: Hvordan skaffe deg drømmejobben. Med hodejeger Per Erik Henriksen

Per Erik Henriksen er seniorkonsulent i Mercuri Urval. Han er en utradisjonell hodejeger, men med tung erfaring fra rekrutteringsbransjen. Her deler han både oppsiktsvekkende og kontroversielle tips for deg som vil lykkes som leder.

Episode 4: Balansen mellom arbeid og privatliv. Med Silvija Seres

Silvija Seres er teknologigudinne, investor, rådgiver, gründer og har blitt kalt Norges superteknolog. Hun er særlig opptatt av å få flere kvinner inn i teknologibransjen og opp i lederstillinger, men legger ikke skjul på hvilke store personlige ofre kvinner må ta for å komme seg til toppen.

Episode 3: Hvordan lykkes som leder. Med Grete Aspelund

Grete Aspelund, administrerende direktør i Sweco Norge AS, har en helt annen bakgrunn. Hun er utdannet sosialantropolog, men er i dag leder for 1600 ingeniører. Aspelund tror på at de beste hodene finnes i nettverket til de ansatte, og utlover dusører til de som rekrutterer nyansatte til bedriften. 

Episode 2: Hvordan nå toppen. Med Anne-Kari Bratten

Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter. Bratten er kåret til Norges 5. mektigste kvinne av bladet Kapital. Hun er kjent for å si det hun mener – og denne podcasten er intet unntak. Bratten er klar på at det ikke er kvinnenettverk eller kvotering som får kvinner til topps.

Episode 1: Effektive og verdiskapende styrer. Med Janicke Rasmussen

Janicke Rasmussen, Dean Master på Handelshøyskolen BI, reflekterer blant annet over hva 40 %-regelen har gjort med styrene. Før tok gjerne folk som kjente hverandre en telefon og avtalte å sitte i hverandres styrer. Kravet om kjønnsbalanse har gjort utvelgelsen mer profesjonell.