Magma Utgave 4 2024 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Gunnar Lien FOTO: iStock/Guvendemir

Fremtiden i andres hender

Mange unngår refleksjoner rundt egen alderdom. En fremtidsfullmakt lar deg planlegge for fremtiden og sørger for at dine ønsker og behov blir ivaretatt den dagen du ikke lenger klarer det selv.

En ung og en gammel hånd som holder i hverandre.

FORENKLER Fremtidsfullmakten sparer nærstående fra å forholde seg til mange av begrensningene og kontrollmekanismene i vergemålsloven.

Foto: iStock/Guvendemir
Ung mann som smiler forsiktig til kamera.

GUNNAR LIEN Advokat og partner i Stiegler Advokatfirma AS i Bergen. Han har master i rettsvitenskap fra Universitet i Bergen og leder Stieglers faggruppe for arv og skifterett. Han bistår hovedsakelig private parter innenfor arv og skifte samt eiendom.

Foto: Stiegler Advokatfirma

1. Hva er en fremtidsfullmakt?

Ved alvorlig sykdom, der demens er det mest aktuelle eksempelet, kan man ha behov for hjelp til alt fra dagligdagse gjøremål til større økonomiske forhold som salg av eiendom.

En fremtidsfullmakt er en fullmakt til én eller flere personer om å representere fullmaktsgiver i fremtiden, dersom han eller hun på grunn av sinnslidelse, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred blir ute av stand til å ivareta sine egne interesser.

En fremtidsfullmakt er et privatrettslig alternativ til ordinært vergemål. I fremtidsfullmakten kan fullmaktsgiver synliggjøre ønsker om hva som skal skje når vedkommende ikke lenger er i stand til å ivareta egne interesser.

2. Hvem kan opprette en fremtidsfullmakt, og hvem kan opptre som fullmektig?

Alle som har fylt 18 år og har evnen til å forstå fullmaktens betydning, kan opprette fremtidsfullmakt. Det ligger i ordet fremtidsfullmakt at den må opprettes på forhånd og mens man fortsatt er frisk. Er det tvil om fullmaktsgivers helsetilstand, bør fastlege bes om å avgi en legeerklæring.

Den som utpekes til fullmektig, må også ha fylt 18 år. Fullmektigen bør være en person som fullmaktsgiver kjenner godt og har tillit til.

Loven setter ingen grenser for antall fullmektiger, men det anbefales å ikke oppnevne for mange. Til de daglige oppgaver er det tilstrekkelig med én fullmektig, men ved for eksempel salg av eiendom kan du bestemme at det skal gis samtykke fra flere. I tillegg anbefales det å utpeke en vara, i tilfelle fullmektigen trekker seg eller blir forhindret fra å utføre oppdraget.

3. Hva bør en fremtidsfullmakt omfatte?

Før fullmakt opprettes, bør man tenke nøye igjennom hvilke behov man har, og hvordan man ønsker at de skal bli tatt hånd om.

En fremtidsfullmakt kan omfatte både økonomiske og personlige forhold. Økonomiske forhold er blant annet disponering av bankkonti, betaling av lån og løpende utgifter, kjøp og salg av eiendommer samt investering av midler. Personlige forhold kan omhandle ønsker vedrørende bopel og fritidsaktiviteter, kjøp av tjenester til praktisk bistand i hjemmet eller representasjon overfor NAV, kommune og sykehjem.

Etter pasient- og brukerrettighetsloven § 1-3 bokstav b kan en fremtidsfullmektig også være pasientens eller brukerens nærmeste pårørende. I så fall tillegges fullmektigen uttalerett og andre rettigheter med hensyn til informasjon, samtykke og journalinnsyn.

4. Når trer en fremtidsfullmakt i kraft, og må den stadfestes?

En fremtidsfullmakt trer i kraft når fullmaktsgiver er så syk at han eller hun ikke lenger er i stand til å ivareta sine egne interesser. Er det tvil om vilkårene for ikrafttredelse er oppfylt, kan fullmektigen be lege om å utstede en erklæring. Er de medisinske vilkårene oppfylt, trer fullmakten i kraft, og fullmektig kan ta den i bruk.

Stadfestelse fra statsforvalteren er ikke et krav for å ta fullmakten i bruk. Likevel må fullmakten stadfestes dersom fullmektigen skal selge fast eiendom. Det er også en del banker som krever at fremtidsfullmakten må være stadfestet for at fullmektigen skal få tilgang til bankdisposisjoner.

For å stadfeste ikrafttredelsen av en fremtidsfullmakt må fullmektigen sende statsforvalteren:

  • fremtidsfullmakten i original
  • legeerklæring
  • bekreftelse fra pårørende om at de er orientert om at fullmakten er trådt i kraft

5. Særlig om eiendomssalg

Dersom fullmektig gis rett til å selge fast eiendom, er det viktig at fullmakten spesifiserer både gårds- og bruksnummer samt kommunen eiendommen ligger i. For leiligheter må organisasjonsnummer til borettslaget føres opp i tillegg til nummer på andelen som skal selges.

Fullmaktsgiver bør spesifisere om salgsoppgjøret skal settes inn på konto, eller om midlene for eksempel skal kunne deles ut som forskudd på arv. Det må også spesifiseres dersom salg krever samtykke fra andre enn fullmektigen, for eksempel nær familie.

6. Fullmektigens plikter

Fullmektigen plikter å handle i tråd med fullmakten og fremme fullmaktsgiverens interesser. Før fullmektigen treffer avgjørelser, skal fullmaktsgiver tas med på råd hvis det er mulig.

Fullmektigen skal holde fullmaktsgiverens midler atskilt fra sine egne og må oppbevare dokumentasjon på de avgjørelser som blir tatt på fullmaktsgiverens vegne. Fremtidsfullmakten kan også si at fullmektigen skal ha opplysnings- eller regnskapsplikt overfor fullmaktsgiver eller øvrige medlemmer av familien. Åpenhet om fullmaktsforholdet og hva det inneholder, er en effektiv måte å demme opp for konflikt på.

7. Noen fallgruver

Når en fullmakt sendes inn for stadfestelse, undersøker statsforvalteren at de formelle kravene til fremtidsfullmakter er oppfylt. Det er likevel bare domstolen som kan prøve gyldigheten av en fremtidsfullmakt.

Typiske forhold som gjør at statsforvalteren ikke vil godkjenne en fremtidsfullmakt, er at vitnene ikke er gyldige som vitner. Det kan være at fullmakten mangler vitnepåtegning, eller at den bare er undertegnet av ett vitne (og ikke to stykker, som vergemålsloven stiller krav om). Det kan også være at vitnene som undertegnet fullmakten, ikke har skrevet under mens fullmaktsgiveren er til stede, eller at vitnet er ugyldig på grunn av relasjonen til fullmektigen.

Åpenhet om fullmaktsforholdet og hva det inneholder, er en effektiv måte å demme opp for konflikt på.

Dersom vitnene er usikre på om fullmaktsgiver har evnen til å forstå hva fullmakten betyr, bør det innhentes legeerklæring.

Et annet forhold som er viktig å være oppmerksom på, er at det må gå klart frem av fullmakten at det skal være en fremtidsfullmakt.

8. Kan jeg bruke standardmal?

Det er mulig å laste ned standardfullmakter fra internett, men disse bør ikke brukes ukritisk. Det er vanskelig å lage en god mal for de ulike forhold som en fremtidsfullmakt kan regulere. Gir fullmakten rett til å selge eiendom eller dele ut forskudd på arv, bør advokat kontaktes.

Dersom fremtidsfullmakten er begrenset, enten utilsiktet eller fordi man bevisst har valgt å avgrense den, kan løsningen være at man må ha et vergemål (som løper parallelt med fremtidsfullmaktsforholdet).

9. Avslutning

Ved å opprette en fremtidsfullmakt slipper nærstående å forholde seg til mange av de begrensningene og kontrollmekanismene vergemålsloven oppstiller. En fremtidsfullmakt kan forhindre konflikter om hvem som skal være verge, eller hvordan fullmaktsgiverens interesser best ivaretas.

Bruk av fremtidsfullmakt vil for veldig mange være et fornuftig valg. Det er imidlertid her som på mange andre områder viktig med god planlegging.

For å sikre at fremtidsfullmakten i størst mulig grad skal dekke det fremtidige hjelpebehovet ditt, kan være en god investering å få bistand fra en advokat. 

)