Finn ut hva du egner deg til

Vi har samlet noen øvelser som vil hjelpe deg å definere hva du passer til å jobbe med.

Oppgave 1: Spør dem som kjenner deg

Hva du selv tenker om hvordan du jobber én ting. Men andre oppfatter deg kanskje på en helt annen måte. En av de mest lærerike tingene du kan gjøre i denne prosessen, er å spørre andre hva de tror er viktig for deg når du skal finne en ny jobb.

Du kan godt spørre venner og familie, men hvis du vil ha virkelig nyttige svar, bør du også høre med noen som kjenner deg fra arbeidssituasjoner. Det kan være kollegaer, medstudenter, og tidligere eller nåværende arbeidsgivere.

Still dem spørsmål som:

  • Hva mener du er mine styrker?
  • Hva mener du er mine svakheter?
  • Hva slags arbeidsoppgaver tror du jeg egner meg til?
  • Hva slags arbeidsoppgaver tror du jeg ikke egner meg til?
  • Hva tror du det er viktig at jeg ser etter i en ny jobb?
  • Hva satte du mest pris på ved meg som kollega/medstudent/sønn?
  • Hva satte du minst pris på ved meg som kollega/medstudent/datter?
  • Hva kan jeg gjøre for å være en bedre kollega/medstudent/venn?
  • Hva bør jeg jobbe med som person?

Lytt til svarene uten å forsvare deg. Ta notater. Svarene vil gi deg nyttig innsikt i hvordan du fremstår for andre. Du vil raskt se hvor din egen forståelse av deg selv ikke samsvarer med andres inntrykk av deg. Dette er god kunnskap å ta med seg inn i jobbsøkerprosessen, ikke bare for når du skal finne aktuelle jobber, men også inn i jobbintervjuet.

Oppgave 2: Verditurnering

Du har sannsynligvis mange verdier som er viktige for deg, men med denne oppgaven skal du finne de fem verdiene du synes er aller viktigst.

  1. Skriv ned alle verdiene du synes er viktige.
  2. Mål to og to verdier mot hverandre. Hvis du bare kan følge en, hvilken vil det være? Stryk den andre.
  3. Hvis de to verdiene er like viktige for deg, kan du splitte dem opp og prøve dem mot andre verdier.
  4. Fortsett å måle verdiene dine opp mot hverandre to og to til du sitter igjen med bare fem. Hvis en av dem virker betydelig svakere enn de andre, stryker du den. Det kan hende du har en verdi som er mye sterkere enn de andre, og det er helt greit – men resten bør være så viktige for deg at du ikke lett kan erklære en vinner om de settes opp mot hverandre.

De fem verdiene du sitter igjen med, er grunnverdiene dine. Det er ikke alltid de vil påvirke arbeidet ditt i hverken positiv eller negativ forstand, men ha dem uansett i bakhodet. Noen ganger vil de stå som en grunn til å takke nei til en stilling, andre ganger vil de være en bonusfaktor som kan skille to stillinger fra hverandre.

Slik blir du en attraktiv jobbsøker