Design tilbake til røttene
Tiden for billig skvip som blir ødelagt etter et par gangers bruk, og som i hvert fall ikke lar seg reparere, blir historie når EU gjør økodesign til den nye normen.
Nå blir det forbudt å kaste usolgte klær, og serveringssteder må snart begynne å tilby ombruksemballasje til kundene sine. De siste årene har EU inntatt rollen som et klimalokomotiv med den ene nye reguleringen etter den andre. Nå vil kommisjonen stille enda strengere krav til produktdesign for å gjøre europeeres forbruk mer bærekraftig.
Økodesignforordningen har som formål å få flere produkter tilpasset en klimanøytral, ressurseffektiv og sirkulær økonomi og er en utvidelse av EUs tidligere økodesigndirektiv. Det tidligere direktivet var konsentrert om CO2-reduksjon, hvor formålet var å energieffektivisere energirelaterte produkter. De siste årene har påvirkning på biologisk mangfold og ressursknapphet fått stadig mer plass i klimadebatten – nå også naturdebatten. Som en pådriver for sirkulærøkonomi vil EU med den nye forordningen stille nye og brede krav til økodesign som blant annet holdbarhet, reparerbarhet, materialgjenvinnbarhet og innhold av materialgjenvunnet råvare.
3,6
Hvor mange jordkloder vi hadde trengt dersom hele verden hadde hatt like høyt forbruk som nordmenn.
Kilde: WWF
Men hvorfor begynner EU å stille krav helt ned på designnivå? Er ikke dette noe bedriftene kjenner best til selv? Opp mot hele 80 prosent av et produkts miljøbelastning over livsløpet avgjøres av produktets design. Skal vi kunne gjenbruke, reparere og resirkulere produkter, må de designes slik at de ulike materialene enkelt kan tas fra hverandre og byttes ut. Limer man alle materialene sammen, er ikke dette en enkel affære. En billig løsning ved produksjonen blir ofte en håpløs løsning for gjenbruk.
70 %
Hvor mye den årlige globale avfallsmengden ventes å øke innen 2050 om utviklingen fortsetter som nå.
Kilde: Regjeringen
Spørsmålet bør heller snus – hvorfor begynte vi i det hele tatt å designe produkter for bruk og kast? I alle år har mennesker måttet ta vare på ressurser for å overleve, helt frem til de siste tiårene. Bruk og kast er blitt normalisert, mens de som velger å reparere klærne sine, fort blir sett på som sære. EU tar nå tilbake holdningene til våre forfedre, samtidig som de skaper arbeidsplasser, markeder og verdiskaping.
80 %
av et produkts miljøbelastning over livsløpet kan avgjøres av produktets design.
Kilde: Ellen MacArthur Foundation
90 %
av nedgangen til verdens biomangfold og 50 % av globale klimagassutslipp skyldes forbruk og produksjon.
Kilde: Det internasjonale ressurspanelet