CV-feilene du må unngå

CV-en er som regel første steg på veien mot drømmejobben. Likevel er det mange feil som går igjen. Her er tabbene du bør unngå.

Econamedlem jobber med å unngå feil i CV-en sin

En god CV inneholder ingen feil.

Foto: Econa

1. Styr unna klisjéene

Alle skriver at de er løsningsorienterte, samarbeidsvillige og strukturerte. Hvis du mener at du har disse kvalitetene, må du dokumentere det gjennom CV-en. Har du hatt jobb og verv ved siden av studiene som kan dokumentere stor kapasitet? Har du ledet tverrfaglige prosjekter som krever store samarbeidsevner? Har du evne til å jobbe godt i team? «Show, dont’t tell!»

2. Ikke vær for beskjeden eller nøktern

Vær stolt av hva du har fått til og vis frem resultatene dine, særlig de som kan dokumenteres. Sørg for å trekke frem det som er relevant, for eksempel gode resultater i jobben, fordypning eller masteroppgave fra studiene. Dette viser faglig tyngde.

Les vår komplette CV-guide!

3. Hold det kort og enkelt

Sørg for at dine «unique selling points» kommer tydelig frem i oppsummeringen eller i nøkkelkvalifikasjonene. CV-en bør aldri være på over to sider, og er du nyutdannet bør du vurdere ned mot en side.

CV er det første en potensiell arbeidsgiver leser, og gir et førsteinntrykk av deg. Faller du ut av bunken her, er det ingen vei tilbake.

4. Ikke send fra deg noe som er rotete eller burde vært på høstutstillingen

Sørg for å ha et ryddig oppsett som gjør det enkelt å lese. Du kan ikke hevde i en CV at du er ryddig og så sende et dokument som ser halvferdig ut, med for eksempel mange ulike skriftstørrelser. Vær gjerne kreativ, men husk at det viktigste er at informasjonen kommer frem. Vær forsiktig med kreative løsninger hvis det ikke er tradisjon for det i bransjen du søker. Lag alltid en PDF, slik at du vet hvordan søknaden vil se ut hos mottaker.

5. Unngå «stammespråk»

Dette er særlig viktig om du vil bytte bransje. Sørg for at mottakeren virkelig kan forstå hva du har gjort og oppnådd, og enda viktigere; hvorfor dette gjør deg godt rustet til jobben du søker. Forkortelser eller bransjeinterne uttrykk kan gjør det vanskelig å få formidlet dette. Har du lært deg en spesifikk programvare, er for eksempel poenget at du behersker avanserte IT-systemer, ikke at du kan det spesifikke programmet. Skal du søke i samme bransje, kan det være et poeng å vise at du kjenner den fra innsiden – men husk at de som jobber med rekruttering, ikke alltid sitter på den samme tekniske kompetansen likevel.

Vi kvalitetssikrer CV-en din

Maša Mandic er CV-veileder og en del av karriereteamet til Econa. Hun gir jevnlig råd om hvordan CV-en din kan bli en styrke i stedet for et hinder på veien mot drømmejobben. CV er det første en potensiell arbeidsgiver leser, og den gir et førsteinntrykk av deg. Faller du ut av bunken her, er det ingen vei tilbake, sier Mandic. Hun mener derfor at CV-en er det viktigste steget i jobbsøkerprosessen, men også det man enklest kan gjøre noe med.

CV-rådgiver Masa Madic

Som medlem kan du få veiledning til din CV av rådgiver Maša Mandic.

Foto: Econa

– Ikke tenk at samme standard CV og søknad kan kopieres og sendes ut til flere arbeidsgivere! De fleste vet at de må skreddersy søknadsbrevet, men dette gjelder også CV-en. Ulike bedrifter og firmaer ser etter forskjellige egenskaper og ferdigheter hos sine ansatte. Da må du også se på hvilke sider du fremhever når du skal konkurrere mot andre som også kan tenke seg den samme stillingen, påpeker CV-eksperten.

Mandic mener at flere kan bli bedre til å få frem sine sterkeste kort, i stedet for bare å beskrive hva de har gjort.

– Du må fremheve og prioritere særlig relevant kompetanse og vise hva du har levert, ikke bare hva du har gjort. Er du nyutdannet, kan det også være lurt å fremheve sterke akademiske resultater.

En rekrutterer bruker ofte svært kort tid på første gjennomgang av CV-en. Da må du sørge for at det er lett å skjønne hvorfor du skal være med videre i prosessen.

Tilbudet gjelder for alle Econa-medlemmer