Dette ser arbeidsgiver etter hos deg som er fersk i arbeidslivet

Nyutdannet og på jakt etter, eller på vei inn i, din første jobb? HR Manager Elisabeth Vale Opdal har ansatt en rekke nyutdannede. Her er hennes beste tips til hvordan du utmerker deg både før, under og etter rekrutteringsprosessen.

Medlem i econa på jobbintervju

Ønsker du å utmerke deg må du bruke tid på forberedelser før, under og etter rekrutteringsprosessen, råder HR Manager Elisabeth Vale Opdal i RSM Norge.

Foto: Econa

Det kan være både spennende og vanskelig å skaffe seg sin aller første jobb. Som nyutdannet mangler man gjerne både jobberfaring, men også erfaring med det å skrive søknader og å gå på jobbintervju.

– Man skal huske på at arbeidsgiver naturligvis har forståelse for dette, beroliger Elisabeth Vale Opdal i RSM Norge.

Elisabeth Vale Opdal RS Norge deler sine tips til nyutdannede i Econa
Foto: RSM Norge

Som HR Manager har hun gjennomført mange intervjuer hvor kandidatene er nyutdannede.  

– Det er jo enkelte ting vi gjerne legger ekstra merke til, så det kan absolutt være greit å ta med seg noen tips på veien, legger hun til.

Her er hennes beste tips både i forbindelse med søknadsprosessen, intervjurundene og oppstarten

Søknadsprosessen: ikke glem detaljene

Det første Opdal trekker frem med tanke på søknaden, er motivasjon.

– Du bør få frem i søknadsbrevet hva som gjør at du ønsker å jobbe hos den bestemte arbeidsgiveren og ikke minst hvorfor du ønsker akkurat den stillingen, sier hun og fortsetter.

– Mange selskaper kan oppleves som like, og det kan til tider være vanskelig å vite hva som skiller de fra hverandre. Et tips er å lese seg opp på nettsiden, og sjekke Instagram, LinkedIn og andre kanaler hvor de fremmer sin kultur. På den måten har du forhåpentligvis en formening om hvorfor du ønsker å jobbe akkurat der, sier hun.

Opdal understreker videre viktigheten av at du hele veien er detaljorientert når søknaden skrives.

– Som nyutdannet søker man gjerne flere jobber. En fallgruve her, er at noen glemmer å lese ordentlig over søknaden og det henger igjen ord og formuleringer fra tidligere søknadstekster. Tilpass teksten til den enkelte stilling og gå over detaljene, sier hun.

Tilbudet gjelder for medlemmer som har ordinært medlemskap eller går siste året på master.

Hun poengterer videre at du må lese stillingsutlysningen nøye, for så å trekke frem elementer herfra når du skriver søknaden.

– Se hva de legger vekt på i stillingsannonsen, og få frem hvorfor du passer til akkurat den stillingen. Dette gjelder selvsagt både for nyutdannede og erfarne, sier hun.

Opdal sier videre at mange unge tenker at de ikke har noe relevant erfaring.

– Nyutdannede kan fort være for strenge med seg selv og trekke den konklusjonen at man ikke har relevant erfaring. Ofte stemmer ikke dette, sier hun og fortsetter.

– Det er mye overførbar kunnskap fra for eksempel deltidsjobber og verv. Ved å jobbe i eksempelvis barnehage eller butikk har man gjerne lært mye om kommunikasjon, struktur, ansvar og annet som kan være positivt for stillingen man søker på. Det samme gjelder om man for eksempel har sittet i studentstyrer eller vært med å arrangere karrieredager.

Intervjuet: greit ikke å vite alt, men..

Har du blitt kalt inn til intervju, betyr det at du har riktig utdanningsbakgrunn og dermed tikker av med tanke på de faglige kvalifikasjonene selskapet ser etter.

– Under selve intervjuet er det viktig å få frem motivasjonen for stillingen samt hvorfor du passer inn i selskapet, sier Opdal.

– Det er selvsagt både greit og forståelig at du ikke vet alt om bransjen eller selskapet. Samtidig er det smart å komme forberedt. Les deg opp på selskapet og sjekk hvordan de profilerer seg på nett og i sosiale medier. Les deg opp på hva stillingen går ut på. Tenk også over hva du lurer på, slik at du kan få svar på dette under intervjuet.   

Overbevis arbeidsgiveren om at du er rett person for jobben

Hun sier videre at mange nyutdannede gjerne ser på intervjuene som en enveisprosess.

– Det er viktig å huske at dette går to veier, og et førstegangsintervju er et møte slik at begge parter blir kjent. Selv om du er nyutdannet, må du vurdere om du faktisk vil ha jobben og har lyst til å jobbe i akkurat det selskapet.

Onboardingen: vær «på ballen»

Når du trer inn i stillingen og skal gjøre deg kjent med både kolleger og oppgaver, har Opdal følgende tips:

– Det er mye nytt i starten, så still spørsmål om det er noe du lurer på. Det er ingen som forventer at du skal kunne alt. Vær nysgjerrig på oppgavene og vis interesse for å bli kjent med kulturen og ansatte, sier hun.

Slik tar du ansvar for egen onboarding

Hun understreker også avslutningsvis at man som nyutdannet skal huske at arbeidsgiver har forståelse for at man er helt fersk.

– Vi ansetter en del nyutdannede hvert år, og da er vi selvsagt klar over at de ikke er ferdig utlært – de har med mye bra teori fra skolen også er det vårt ansvar å gi de opplæring til å kunne mestre jobben, sier hun.