Magma Utgave 2 2022 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Atle Kolbeinstveit og Kristin Ølberg FOTO: Julie Hrnčířová

Bør du ta opp lønn i jobbintervjuet?

Econas eksperter svarer.

Når i en ansettelses­prosess passer det å ta opp lønn for arbeidsgiver?

Atle Kolbeinstveit i Econa

Atle Kolbeinstveit, Statsviter og samfunnsøkonom, analytiker. Svarer på spørsmål om lønn og lønnssamtaler.

Foto: Julie Hrnčířová

Det lønner seg å ha en tanke om lønn før du søker kandidater. Vær gjerne tidlig tydelig på arbeidsgivers lønnspolitikk. Har dere ikke et mål om å være lønnsledende, men har gode betingelser, skal du si det.

Konkrete tall kan med fordel unngås. Det gir mindre fleksibilitet, og du kan miste svært gode kandidater. Målet er at når du har funnet riktig kandidat, skal vedkommende ikke si nei på grunn av lønn.

I utlysningstekst eller hvis hode­jegeren trenger noe på veien, er runde formuleringer som konkurransedyktig lønn stort sett mer enn godt nok. Men da må man kjenne markedet. Markedsverdier for stillinger og ulike profiler finner du i Econas lønns­kalkulator eller ved å kontakte oss.

Vi anbefaler alle arbeidstakere å forhandle lønn. Som arbeidsgivers representant bør du ha fullmakt til å forhandle innenfor rimelighetens grenser. Ekstrarunder hos HR tjener ingen av partene på. Det er ikke noe i veien for at arbeidsgiver kun gir et tilbud, såfremt du begrunner det. Econa anbefaler alltid at du begrunner lønn for den enkelte ansatte, enten det er en nyansatt eller lønnsjusteringer for dem som allerede er ansatt.

Hilsen Atle

Les mer om Econas tips til lønnssamtalen

Bør jeg som arbeidstaker ta opp lønn i jobbintervjuet?

Kristin Ølberg svarer medlemmene i Econa om karriere

Kristin Ølberg, Master of Management, fagansvarlig karriere. 
Svarer på spørsmål om karriere, jobbskifte, motivasjon, og å være ny i arbeidslivet.

Foto: Julie Hrnčířová

Ofte kommer spørsmålet om lønnsforventninger opp i samtale med hodejeger eller rekrutterings­byrå. Min anbefaling er å vente lengst mulig med å snakke om lønn. Jo lenger ut i prosessen du er kommet, jo bedre forhandlingsposisjon har du (innenfor rimelighetens grenser).

Hva svarer du når lønnstilbudet er betydelig unna det du mener er akseptabelt?

Det er viktig at du har tenkt igjennom hvor viktig denne jobben er for deg, og om du er villig til å gå ned i lønn (dersom du sitter i en stilling). Videre bør du vurdere hele lønnspekteret, blant annet mulighet for fleksibilitet, pensjonspakker, etter- og videre­utdanning, personlig vekst og utvikling og ikke minst om denne stillingen kan åpne for nye muligheter. Dette må du se opp mot din livs­situasjon, som kan endre seg. Du vil opparbeide deg et nytt nettverk og få innsikt i en ny bransje/organisasjon som du kan dra nytte av senere. Husk at det du gjør i dag og i morgen, gjør at du lykkes i overmorgen.

Er verken stillingen eller lønningen riktig for deg, er det helt innafor å takke nei. Men gi en ærlig og oppriktig tilbakemelding på hvorfor du takker nei.

Hilsen Kristin

Spørsmål og svar til Econas eksperter

Atle Kolbeinstveit

Statsviter og samfunnsøkonom, analytiker
Lønn, lønnssamtale

Kristin Ølberg
Master of Management, fagansvarlig karriere. 

Karriere, jobbskifte, motivasjon, ny i arbeidslivet

Per Christian Rogdar
Advokat, leder for Econa Arbeidsliv
Arbeidsliv, juss

Nina Riibe
Siviløkonom, administrerende direktør
Ledelse

Har du spørsmål til ekspertene i Econa?
Send inn til magma@econa.no

Oppdag mer spennende lesestoff fra Magma 2/2022 her

)