Ung i arbeidslivet: Dette bør du ha i lønnsvekst i år

Statistikken fra årets lønnsundersøkelse er klar, og tallenes tale er tydelig: Det har vært et knallår for økonomene! Mange har byttet jobb, både hos eksisterende og nye arbeidsgivere, noe som har ført til god lønnsvekst. Men hvor stor lønnsvekst er det rimelig å forvente for deg som er ung i arbeidslivet?

Mange faktorer påvirker individuell lønnsvekst, men det viktigste du kan ta med deg er at du bør ta utgangspunkt i nominelle kroner, og ikke prosenter. Hva Econa-medlemmene får i lønnsvekst hvert år er mye mer stabilt målt i nominelle kroner enn den relative veksten. 6 prosent høres mye ut, mens 30 000 kroner høres kanskje helt overkommelig ut for en arbeidsgiver. For en med inntekt på 500 000 er det akkurat det samme.  

I Econa regner vi deg som ung i arbeidslivet de fem første årene i jobb etter endt utdanning.

Det er variasjoner mellom medlemmenes lønnsvekst, og alt fra 15 000 - 125 000 kroner er normalt for medlemmer under 30 år uten jobbytte siste år. De som har byttet jobb ligger hadde en lønnsvekst på 100 764 kroner i snitt (median 90 000 kroner). Størst er det for de som skiftet arbeidsgiver med et snitt på 105 406 kroner. 

Jobbytter gir i snitt betydelig lønnsvekst fra det ene året til det andre. Det vi har analysert av data tyder ikke på at hyppige jobbytter er eneste vei mot god lønn på sikt.

Vanlig lønnsvekst uten å bytte jobb finner du i lønnskalkualtoren ved å velge nei på ny jobb og et passende utvalg ellers. Et godt tips er å ikke legge til for mange faktorer i lønnskalkulatoren. Sektor, et lite intervall på eksamenskull og ansvarsnivå er stort sett nok.   

For å sjekke hva som er rimelig å forvente for akkurat deg, må du bruke lønnskalkulatoren. Statistikken som du får ut av lønnskalkulatoren må tolkes på grunnlag av leveransene dine gjennom året. Det er dette som er din alternative verdi i arbeidsmarkedet. Men ikke alle skal ha gjennomsnittlig lønnsvekst. Har du levert veldig godt kan du godt argumentere ut fra verdier som ligger rundt øvre kvartil. Econas politikk er at du skal argumentere for høyere lønn ut fra det du leverer for din arbeidsgiver og den alternative verdien for din kompetanse.

Sjekk hvordan du ligger an med Econas lønnskalkulator!