Vi oppdaterer systemene våre Noen funksjoner kan være midlertidig utilgjengelige fra 22.-25. november. Vi setter pris på din forståelse!

Statsbudsjettet hindrer nødvendig omstilling

Regjeringens offentlige pengefest fortrenger privat verdiskaping og nødvendig omstilling av norsk økonomi.

Administrerende direktør i Econa, Nina Riibe, lener seg mot et rekkeverk og smiler mot kamera.

Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Regjeringens forslag til Statsbudsjett er mer et valgkampbudsjett enn et ansvarlig budsjett tilpasset norsk økonomi. I stedet for tydelige prioriteringer, øker bruken av oljepenger, noe som hemmer privat verdiskaping og nødvendig omstilling.

Regjeringen legger opp til å bruke 460 milliarder oljekroner, mot 419 milliarder i inneværende budsjett.

– Med dette forslaget til statsbudsjett viser regjeringen dessverre nok en gang at den ikke evner å prioritere. Dette er ikke det norsk økonomi trenger nå. Vi trenger et budsjett som bidrar til privat verdiskapning og nødvendig omstilling, sier Nina Riibe, administrerende direktør i Econa.

Tid for skifte: Fra inntektsskatt til forbruksskatt for økt verdiskaping

– Regjeringens skatteendringer, er nok en gang forbeholdt de med lavest inntekter. Skal vi få til økt verdiskapning og nødvendig omstilling må også de med høyere inntekt stimuleres til økt innsats og ikke straffes gjennom økte skatter. Skatter og avgifter på inntekt bør i større grad byttes ut med skatter og avgifter på forbruk, sier Riibe.

Det er nå snart to år siden at Skatteutvalget, ledet av professor Ragnar Torvik la frem sin grundige rapport. Regjeringen valgte å legge hele rapporten i skuffen til evig forglemmelse.

– Tiden er overmoden for at regjeringen tar denne rapporten frem fra skuffen. Det haster med å få på plass en skatte- og avgiftspolitikk som bidrar til å økt verdiskaping og nødvendig omstilling, sier Riibe.

Nok en gang nedprioriterer regjeringen kunnskap

– Kunnskap er nøkkelen til vekst og omstilling. Det er derfor skuffende å se at forskning mer eller mindre fremstår som det eneste som regjeringen nedprioriterer i dette budsjettet. Detaljstyringen av utdanningssektoren ser dessverre heller ikke ut til å avta. Her håper jeg at politikerne på Stortinget kjenner sin besøkelsestid når de nå skal behandle forslaget til statsbudsjett, sier Riibe.

Flere må etterforske økonomisk kriminalitet

I Statsbudsjettet foreslår regjeringen å øremerke 90 millioner kroner til bekjempelse av økonomisk kriminalitet. I fjor ble det anmeldt rundt 30.000 saker i kategorien "økonomisk kriminalitet". Over 60 prosent av disse sakene ble henlagt uten videre etterforskning fordi det ikke er tilstrekkelig med kompetanse i politidistriktene.

– Regjeringen tar et forsiktig skritt i riktig retning i bekjempelsen av økonomisk kriminalitet. Disse pengene må nå brukes til å ansettes flere spesialetterforskere i politiet med økonomifaglig spesialkompetanse, sier Riibe.