Skattemeldingen – dette må du huske på

Du slipper ikke unna i år heller, og innen utgangen av mars måned skal alle ha mottatt Skattemeldingen for 2024. Det er lov å være glad om du får igjen på skatten, men husk å likevel sjekke tallene. Det kan du spare penger på.

Det er en stund siden norske skattebetalere satt med veiledere og kalkulator for å fylle ut selvangivelsen på papir. I et stadig mer digitalisert samfunn, er også skjemaveldet borte. Den nye skattemeldingen kan oppleves som litt krevende fordi den fortsatt er ny, men den er enklere for folk flest.

Det er viktig å huske at skattemeldingen ikke er ferdig utfylt selv om det kan virke som om alt stemmer. 

Nedenfor gir vi deg tips som kanskje er aktuelle for deg før du leverer årets skattemelding.

  1. Må jeg betale skatt når jeg leier ut egen bolig?

Det kommer an på flere ting som; hva slags type bolig du leier ut, hvor store leieinntektene er og hvor lenge du leier ut.

Det er også verdt å merke seg at Skatteetaten skiller mellom såkalt korttidsutleie (mindre enn 30 dager, slik vi kjenner igjen i Airbnb) og langtidsutleie (altså utleiekontrakter som er mer utbredt). Hvilke skatteregler som gjelder for deg avhenger av hva du leier ut, og hvilken type utleie det er.

Generelt er det likevel slik at dersom du selv bor i boligen, og du leier ut en mindre del av boligen (målt etter utleieverdi), er inntektene skattefrie. Hvis du leier ut hele boligen i deler av året, kan leieinntektene også være skattefrie.

Hvis du må skatte av leieinntektene gir det deg den store fordelen i at du har fradragsrett for utgifter til vedlikehold som relaterer seg til utleieenheten. I tillegg til andre utgifter knyttet til leieforholdet. Dersom boligen har store vedlikeholdsbehov, kan dette være svært gunstig.

  1. Fordeling av inntekter og kostnader

Ektefeller kan velge i hvilken skattemelding de vil føre enkelte inntekter og kostnader. Normalt sett har ikke slike disposisjoner stor betydning for skatten. Men det finnes imidlertid to tilfeller der det kan ha betydning å flytte på fradragene eller kapitalinntektene.

Dersom den ene av ektefellene har så lav inntekt at man ikke får benyttet personfradraget fullt ut, kan det lønne seg å ta noen grep. Da bør fradragene flyttes over til den av dere som har høyest inntekt (eller inntektene motsatt vei).

For det andre har det betydning dersom en av ektefellene har så lav beregnet inntektsskatt og trygdeavgift at skattefradraget for pensjonister ikke kan utnyttes. Det skyldes at skattefradraget ikke kan overstige summen av utlignede inntektsskatter og trygdeavgift. I så fall vil det lønne seg å flytte inntekt og fradrag, slik at beregnet skatt øker.

  1. Arvet og solgt bolig i 2024? Da bør du ikke gå glipp av dette fradraget!

Når arvelater eller giver kunne solgt bolig- og fritidsbolig skattefritt, så skal inngangsverdien settes til markedsverdi ved overtakelse. Det innebærer også at salgsomkostninger ved et senere salg av eiendommen reduserer eiendommens utgangsverdi.

Hvis salgssummen er lik eiendommens markedsverdi ved overtakelse (inngangsverdien), vil arvingens salgsomkostninger da i praksis utgjøre et fradragsberettiget tap.

  1. Sjekk formuesverdien på boligen din

Boligprisene har steget kraftig i Norge de siste årene. Verdien i skattemeldingen blir automatisk justert i takt med prisstigning. Formuesverdi av egen bolig skal utgjøre 25 prosent av omsetningsverdi. Systemet hensyntar boligens geografiske beliggenhet, alder, størrelse og type (enebolig, småhus eller leilighet). Tomtestørrelse og mer subjektive kriterier som utsikt og standard blir ikke tatt hensyn til.

For boliger med markedsverdi over 10 millioner kroner er formuesverdien på 70 prosent av den delen som overstiger 10 millioner. Det kan derfor være fornuftig å sjekke hva boligprisene i nabolaget er.

Dersom formuesverdien av egen bolig er høyere enn 25 prosent av markedsverdien kan du klage og få satt ned verdien i skattemeldingen.

Dette vil ikke bare ha betydning hvis du betaler formuesskatt, i enkelte tilfeller benytter kommunene også tallene fra skattemyndighetene ved fastsettelse av eiendomsskatt.

  1. Må jeg føre gaver eller lån til barn i skattemeldingen?

Arv og gave er ikke skattepliktig. Det skal altså ikke betales inntektsskatt av arv og gave. Har du mottatt arv/gave for minst 100.000 kroner i løpet av fjoråret må du oppgi dette i skattemeldingen, men det er bare for å opplyse skattemyndighetene om årsaken til endringer i din formue.

Lån til barn eller barnebarn skal føres i skattemeldingen. Det bør lages en ordinær låneavtale hvor det er bestemt rente, avdrag og så videre. Aller helst bør det også tinglyses sikkerhet.

  1. Jeg har kjøpt feriebolig i utlandet. Hvordan fører jeg dette i skattemeldingen?

Fast eiendom i utlandet skal medtas som formue i Norge. Det samme gjelder utleieinntekter etter norske regler. Dette utgangspunktet kan riktignok være begrenset av en skatteavtale mellom Norge og det landet hvor du har bolig.

  1. Kan jeg få fradrag for utgiftene ved kjøp av bolig?

Du får dessverre ikke fradrag for kostnadene her, men dersom du selger med skatteplikt kan gebyrer og avgifter legges til kjøpsprisen. Når du kjøper bolig er det bare lånegebyret som kan trekkes fra på skattemeldingen. Lånegebyret er normalt forhåndsutfylt i skattemeldingen.

Tinglysningsgebyr og dokumentavgift legges til kjøpsprisen, og vil redusere gevinst ved senere salg. Normalt er det ikke det så veldig interessant, i og med at egen bolig normalt kan selges skattefritt.

NB: Hvis dere senere refinansierer lånet, kan dere kreve fradrag for tinglysningsgebyr og takst.

  1. Kan jeg selge boligen min skattefritt?

Hvis du oppfyller kravene til skattefritt salg av bolig kan du selge den skattefritt.

Disse kravene er at du må ha eid eiendommen i mer enn ett år og at du har brukt den som egen boligeiendom i minst ett av de to siste årene før salg (eller annen realisasjon). Det vil si at flere bruksperioder innenfor de siste to årene før salget kan legges sammen, og at det ikke er krav om at brukstiden skal være sammenhengende.

  1. Kan jeg føre opp fradrag jeg glemte i fjor?

Du kan selv endre opplysninger i tidligere skattemeldinger i tre år etter leveringsfristen for skattemeldingen. Siste frist for å egenrette skattemeldingen for 2021 går ut 30. april 2025 for lønnstaker og pensjonister.

  1. Fradrag for utgifter til aksjehandel

Det er fradragsrett for utgifter som har tilstrekkelig tilknytning til aksjeinvesteringene. Utgifter som kan gjelder kjøp og salg (kurtasje) fradragsføres i forbindelse med salget. Andre utgifter kan det kreves fradrag for løpende, det vil si det året de påløper. Dette kan – etter en nærmere vurdering – f.eks. være utgifter til å holde seg oppdatert i markedet (Finansavisen, Dagens Næringsliv etc.), spesiell programvare for aksjehandel, abonnement på realtidskurser ved ulike børser mv.

  1. Har jeg krav på pendlerfradrag? 

Dersom du, på grunn av arbeid, må bo hjemmefra kan du ha krav på fradrag for merutgifter som for eksempel utgifter til kost, losji og besøksreiser til hjemmet. 
For å anse som pendler må du oppfylle visse vilkår. Det er to hovedtyper pendlere skattemessig, nemlig familiependler og enslig pendler. Pendlerfradrag kan utgjøre et betydelig beløp, og dermed redusere skatten din kraftig. 
 

  1. Boligsparing for ungdom (BSU)

Boligsparing for ungdom (33 år og yngre) kan benytte seg av en spareordning som gir rett til fradrag i skatt med 10 % av innbetalt beløp. Maksimalt årlig sparebeløp er 27 500 kroner, og kan gi et maksimalt årlig skattefradrag på 2 750 kroner.

Har du ikke inntekt, er det ikke like lurt å spare i BSU. Overstiger skattefradraget årets samlede skatt og trygdeavgift, får du ikke fremført det overskytende til fradrag senere inntektsår. Merk også at innbetaling til BSU-konto ikke reduserer eventuell formuesskatt. 

Benytt deg av din medlemsfordel

Econa har et samarbeid med Skattebetalerforeningens sitt heleide advokatfirma, SBF Skatteadvokater AS, hvor du som er Econa-medlem kan få gratis skatterådgivning på inntil 30 minutter over telefon. Det eneste du trenger å gjøre for å benytte deg av tilbudet er å sende din forespørsel til support@econa.no eller skatt@econa.no Dermed kan du få den hjelpen du trenger – og ha Skattebetalerforeningens eksperter i ryggen.