Vi oppdaterer systemene våre Noen funksjoner kan være midlertidig utilgjengelige fra 22.-25. november. Vi setter pris på din forståelse!

Regjeringen har glemt studentene

I det som fremstår som et valgkampbudsjett, kan det virke som om regjeringen ikke ser på landets studenter som en viktig velgergruppe. I et budsjett som nok en gang smøres godt med oljepenger, er det bare smuler som avses til oss studenter.

Portrettbilde av Theo Fikseaunet, leder for Studentutvalget i Econa.

Foto: Ronja Sagstuen Larsen

De siste årene med pandemi og dyrtid har vært tøffe for de aller fleste, men rammet studentene ekstra hardt. Vi hadde håpet at regjeringen i dette budsjettet ville strekke ut en hjelpende hånd til oss studenter som etter hvert skal ut i arbeidslivet og bidra til verdiskapning og omstilling. 

Et særtrekk ved regjeringens forslag til Statsbudsjett for 2025, er manglende evne eller vilje til å prioritere. På ett område ser det imidlertid ut til at regjeringen har tatt et bevisst prioriteringsvalg og det er å nedprioritere landets studenter.

–  Det er skuffende at regjeringen ikke har tatt innover seg situasjonen vi studenter opplever. Mangel på studentboliger, dyrtid og ettervirkninger etter pandemien setter sitt preg på mange studenters hverdag. Vi hadde håpet og trodd at regjeringen i dette budsjettet strakk ut en hjelpende hånd til oss studenter, men opplever i stedet å få en knyttneve, sier Theo Fikseaunet, leder for Studentutvalget i Econa.

Skremmende utvikling av psykisk uhelse blant studenter

Nylig presenterte SSB en undersøkelse som dokumenterer at studenter fortsatt har større sannsynlighet for å oppleve psykiske plager enn unge voksne i arbeid. Fra tidligere undersøkelser vet vi at dårlig økonomi og psykisk uhelse henger sammen.

– Studentenes økonomiske situasjon har ikke akkurat vært noen fest de siste årene med marginal vekst i studiestøtten. Et viktig tiltak for bedre psykisk helse blant studentene, ville vært å styrke studentøkonomien og økte bevilgninger til studentvelferd. Derfor er det svært skuffende at regjeringen foreslår å øke studiestøtten mindre enn forventet lønnsvekst, sier Fikseaunet.

Han gir imidlertid regjeringen honnør for at de foreslår å øke frikortgrensen med 30 000 kr.

Bevilgningene til studentvelferd øker noe, men reelt sett er det en nedgang når inflasjonen tas i betraktning.

– Dette betyr at studentvelferdstilbudet nok en gang svekkes, og dette i en tid hvor forskning og rapporter slår fast at vi hadde trengt en kraftinnsats for studentenes trivsel og helse, sier Fikseaunet.

Den kritiske mangelen på studentboliger vil fortsette

Studentboligundersøkelsen 2024 viser at det mangler omkring 14.000 studentboliger for å oppnå en minimumsdekning på 20 prosent. Videre så vi ved studiestart i høst at nesten 16 000 studenter sto i kø for å få studentbolig.

– I Statsbudsjettet har regjeringen satt av midler til bygging av 1650 nye studentboliger. Dette er i utgangspunktet positivt, men vi må ikke la oss lure. Regjeringen foreslår nemlig samtidig en reduksjon i den totale bevilgningen til studenboliger. Jeg frykter at dette vil bremse utbyggingen av studentboliger på lengre sikt, sier Fikseaunet.