Er fortsatt Humor-Norges «økonomiorakel»

Etter snart 18 år som komiker identifiserer Anders Hoff seg fortsatt som økonom.

Portrett av Anders Hoff

Anders Hoff

Foto: Jarran Flokkmann

Raske menn, «Skal vi danse», «Teenage Boss» og i vinter «Den du veit» på TV2. Du skal mange jobboppføringer bakover på Anders Hoffs CV før du finner tegn til det han egentlig utdannet seg som: Siviløkonom ved NHH.

To år etter at han begynte som trainee i PwC, fikk han nemlig tilbud om å bli med i humorgruppa Raske Menn.

– Jeg satt på kontoret på 13. timen, midt i årsoppgjøret, da de ringte. Så det var ikke så vanskelig å takke ja, humrer 45-åringen.

– Foreldrene mine var mer skeptiske. Men de forsto argumentet mitt om at det ikke var så farlig. Jeg var en ung mann, og det var bare å søke jobb igjen etterpå. Den gang så jeg på det som en slags bucket list-ting. Men så gikk det bra, da.

Les flere inspirerende historier fra økonomer

Møysommelig som en økonom

18 år etter at han forlot kontorlandskapene er Anders Hoff fortsatt Econa-medlem, og identifiserer seg ennå som økonom.

– Det er ikke sånn at jeg går rundt og sier: «Jeg er økonom», men det gjør kanskje ikke andre økonomer heller. Men det er der jeg kommer fra. Jeg hadde fantastiske år på studiet og har fortsatt mange venner derfra, sier han.

Bruker du utdannelsen i det hele tatt?
– I jobben? Njæ. Men jeg er go-to-mannen for alle andre komikere. Et slags økonomiorakel i den norske humorverdenen, som svarer på utrolig mange spørsmål om selvangivelse og skatt, sier Hoff.

– I tillegg har utdannelsen lært meg å jobbe med prosjekter. Vi definerer blant annet milepæler, slik jeg lærte det på skolen. Så jeg er nok mer strukturert og systematisk enn mange andre i bransjen, selv om jeg ikke føler meg strukturert, sier han.

Likheten mellom økonomi og humor

Har så økonomifaget og humor noe til felles? Anders Hoff svarer først at du må lete med lupe for å finne likhetene. Yrkesveiene stiller imidlertid like strenge krav til møysommelig arbeid.

Humor er utrolig detaljstyrt. Og sånn er økonomi også.

– Nyansene er så små i humor. Snubler du litt i punsjen eller legger trykket på feil ord, blir det ikke morsomt lenger. Så humor er utrolig detaljstyrt. Og sånn er økonomi også, i hvert fall innen regnskap hvor jeg jobbet.

Tror åtte-til-fire hadde vært fint

Har du noen gang vurdert å bytte tilbake, og jobbe som økonom igjen?
– Ja, det har jeg. Både titt og ofte, svarer Hoff, og forklarer at heller ikke han alltid har lyst til å stå på en scene og underholde folk. I tillegg innebærer komikeryrket mye kvelds- og helgearbeid.

– Det har vært kvelder da jeg har tenkt: «Hvorfor ikke ha en vanlig åtte-til-fire-jobb?» Jeg tror jeg hadde trivdes bra med det, sier han.

Samtidig innser han at han faktisk får jobbe med det han virkelig elsker: Å dykke ned i en boble sammen med kollegaer og lage noe som der og da føles som det viktigste i hele verden.

– Humor er ferskvare. En dag er det kanskje ingen som ler av meg eller synes at jeg er hyggelig. I så fall må jeg gjøre noe annet, sier han, og fortsetter:

– En stund syntes jeg at det var kjempeskummelt. Men kloke mennesker har sagt at vår generasjon kanskje er den første som må ta flere utdannelser i løpet av yrkeslivet. Så jeg tenker at hvis det skjer, kommer det til å gå helt fint.

Som medlem i Econa kan du få hjelp av Econas karriererådgivere.