Frontfaget støtter opp om lokal lønnsdannelse

Årets frontfagsoppgjør gir en reallønnsvekst – og legger større vekt på lokale forhandlinger. Det er gode nyheter for deg som ønsker mer innflytelse over egen lønn.

Gunnar Larsen, direktør Samfunn og politikk i Econa.

Fellesforbundet (LO) og Norsk Industri (NHO) har blitt enige om en ramme på 4,4 prosent. Med en forventet prisvekst på 2,7 prosent neste år, gir dette en reallønnsvekst på 1,7 prosent. Men kanskje enda viktigere: en større andel av lønnsoppgjøret skal nå skje lokalt.

Følg lønnsoppgjøret i Econa her.

Lokale forhandlinger skal være reelle

De sentrale tilleggene i årets oppgjør utgjør kun 1,3 prosent av den totale rammen. Resten er overheng og glidning – og lokale tillegg. Det betyr at bedriftens økonomi, produktivitet, konkurranseevne og framtidsutsikter skal være styrende for lønnsutviklingen.

– Dette er i tråd med det vi lenge har jobbet for. Reelle, lokale lønnsforhandlinger gir mulighet for å verdsette kompetanse og innsats, sier Gunnar Larsen, direktør for Samfunn og politikk i Econa.

Han understreker at lokal lønnsdannelse ikke bare handler om rettferdighet, men også om effektiv ressursbruk:

– Når lønn fastsettes nærmest der verdiene skapes, bidrar det til bedre allokering av arbeidskraft og økt verdiskaping.

Forventer lokal lønnsdannelse også i staten

Econa er kritisk til at staten som arbeidsgiver i fjor motsatte seg frontfagsnormen. I år forventer organisasjonen at staten følger opp og forhandler lønn lokalt i den enkelte virksomhet.

– Staten må ta sin del av ansvaret for å opprettholde tilliten til den norske modellen. Det innebærer å forholde seg til frontfagsrammen – og å gjennomføre reelle lokale forhandlinger, sier Larsen.

Les mer om hva Econa gjør på din arbeidsplass, og finn din sektor.