– Et politisk sprang uten sidestykke
Kamala Harris’ reposisjonering i det demokratiske partiet er et så stort sprang at det mangler sidestykke i norsk politikk, mener USA-ekspert Henrik Heldal.
Mandag 28. oktober benyttet mange av Econas medlemmer seg av en unik mulighet til å forstå den intense valgkampen i USA bedre, da det var duket for valgkveld på Sentralen i Oslo. En av dem som sto på scenen var Henrik Heldahl i Nettavisen og AmerikanskPolitikk.no.
Heldahl tok de fremmøtte med på en reise gjennom det komplekse amerikanske valgsystemet, der målet er å oppnå 270 valgmenn i et valgmannskollegium. I hvert valg er det noen «vippestater» som skiller seg ut, der utfallet kan gå begge veier.
– Vi ser ofte at enten så vinner man alle vippestatene eller ingen. Det er sjelden man ser en jevnere fordeling av seire i vippestatene, for eksempel en fordeling på 4+3 eller 5+2 mellom de to kandidatene. Dette kan trolig forklares med lite treffsikre målinger eller at man undervurderer en av kandidatene, sa Heldal fra scenen.
I år regnes vippestatene å være Georgia, Arizona og Nevada («solbeltet»), Pennsylvania, Michigan og Wisconsin («rustbeltet»), samt North Carolina.
Fenomenet Trump
Heldahl trakk frem hvordan Donald Trump har klart å få amerikanere som vanligvis finner politikk uinteressant, til å engasjere seg. Samtidig nyanserte han også bildet.
– Mange i Norge har inntrykk av at Trump kan si hva som helst uten konsekvenser, men det stemmer ikke. Selv Trump kan ikke lire av seg hva som helst uten å miste velgere, påpekte Heldal.
– Hovedgrunnene som taler for at Trump vinner valget denne gangen, er ikke hans egen politikk, men den store misnøye blant amerikanere med Biden og økonomien, samt innvandringspolitikken, fortsatte han.
Slik tegnet Heldahl opp for de fremmøtte hvor grensene går for hvor progressiv man kan være i politisk kommunikasjon i USA, der særlig sosiale medier har fått stor plass i høstens valgkamp.
Kamalas byks
Heldahl trakk også frem forskjellen mellom norsk og amerikansk politikk ved å vise til hvordan Kamala Harris har gjort et stort politisk sprang internt i Demokratene.
– Måten Harris har manøvrert internt i partiet er uten sidestykke i norsk politikk, og viser hvor annerledes det politiske landskapet er i USA sammenlignet med Norge.
Ifølge Heldahl er vi nå vitnet til en historisk jevn valgkamp i USA. Han delte sine spådommer for hvordan valget kan utvikle seg.
– Det amerikanske valgsystemet er spesielt vanskelig å spå, fordi systemet er så innfløkt. Han tok publikum med tilbake til 2016, da Trump uventet vant valget:
– Da var det en stor andel av velgerne som bestemte seg i løpet av den siste uka. Valget i 2016 viste oss at veldig mye kan skje tett opp til valgdagen, avsluttet Heldal.