10 tips til å lykkes på eksamensdagen
Det er eksamensdagen – nå skal du vise hva du kan! Med litt forberedelse og noen gode tips til selve dagen kan du møte eksamen med ro og fokus. Her er noen råd for å prestere ditt beste.
1. Kom godt i gang: planlegg en god morgenrutine
Stå opp i god tid, slik at du kan starte dagen rolig. God tid og en planlagt rutine gir deg en følelse av ro og kontroll som vil følge deg gjennom dagen. Spis en næringsrik frokost og pass på at du får nok energi til å holde deg skjerpet gjennom hele eksamensdagen.
2. Ha kontroll på utstyret ditt
Kvelden før eksamensdagen bør du sørge for at du har alt du trenger – ID, tillatte hjelpemidler, penn, kalkulator og vannflaske. Pakk gjerne sekken eller veska kvelden før, slik at du er helt sikker på at du ikke har glemt noe. Dobbelsjekk hva som er tillatt å ha med, så slipper du unødvendig stress rett før eksamen.
3. Les oppgaven nøye før du begynner
Når du så endelig er på plass og har fått utdelt oppgaven, må du ta deg tid til å lese gjennom hele oppgaven og instruksjonene først. Og ja - da mener vi absolutt hele oppgaven.
Marker viktige nøkkelord og sjekk om det er flere deler av oppgaven du må besvare. På denne måten får du oversikt og kan du prioritere tiden riktig.
4. Lag en tidsplan for oppgaven
Etter at du har fått oversikt over alt du skal gjennom, lag en rask tidsplan. Fordel tiden mellom de ulike delene av oppgaven. Det kan være lurt å gjøre dette på et eget kladdeark, slik at du også kan notere ned statusen på de ulike oppgavene underveis. Da har du oversikten i tilfelle du vil gå tilbake til noe.
Om du for eksempel har tre oppgaver på en tre-timers eksamen, kan du sette av én time per oppgave, med litt ekstra tid til gjennomgang på slutten. Dersom du ser at du har stålkontroll på noe og vet at du kan besvare det fort, kan du sette av litt mindre tid til dette og dermed mer til det du synes er mer utfordrende.
5. Begynn med det du kan best
Start med den delen av oppgaven du føler deg mest trygg på. Dette gir en god start, bygger selvtillit, og gir deg en følelse av flyt tidlig i eksamen.
6. Oppgavene du ikke så komme
Så er det de oppgavene du ikke var forberedt på, da. Møter du de, gjelder det å holde hodet kaldt. Husk at pensum er det samme, så oppgaven er mest sannsynlig bare presentert på en ny måte. Start med å lese oppgaven nøye og se om du kan bryte den ned i mindre deler. Prøv deg på den, og se om du kan relatere den til noe du har gjort før.
Om du står fast, kan du gjøre noen andre oppgaver først og så gå tilbake. Kanskje ser du logikken i oppgaven når den har fått synke inn litt. Hvis du fortsatt ikke ser løsningen, bør du gjøre så mye som mulig likevel. Selv om du ikke kan svare direkte på hele oppgaven, kan du vise hvordan du tenker, resonerer og strukturerer svarene dine.
7. Ta korte pauser
Planlegg små pauser for å strekke på bena og ta noen dype pust. Fyll gjerne på med mat og drikke - hjernen trenger energi for å holde fokus over lang tid. Pauser kan virke skjerpende, slik at du holder konsentrasjonen gjennom hele eksamenstiden.
8. Sjekk besvarelsen før du leverer
Om du har tid, gå gjennom oppgaven en siste gang. Sjekk at du har besvart alt og at du har fulgt instruksjonene. Se også etter enkle skrivefeil eller små detaljer du kan rette opp.
9. Vær stolt av innsatsen din!
Når eksamen er over, husk at du har gjort ditt beste. Bruk resten av dagen til å koble av og feire innsatsen din!
10. Det er lov å konte
Gikk det ikke så bra? Sånt skjer. Det svir litt, men husk - det er ingen skam å konte.
Konselisten - sanger for konsentrasjon og fokus
Vi i Econa har samlet sangene vi hører på når vi må finne fokus og få ting gjort!