Lav kvinneandel i NM i økonomi: Flere "flinke piker" må tørre å melde seg på

Karina Tørvik Hovland (21) skal for andre året på rad melde seg på NM i økonomi. Hun savner flere kvinner som er med og utfordrer gutta.

Ung kvinne og mann står på en scene og ser ut mot publikum.

Å delta i økonomi-NM åpner mange muligheter.

Foto: Ronja Sagstuen Larsen

- Mange tenker nok at de ikke strekker til og dropper å søke. Det er bare tull. Her handler det om å rekke opp hånden og bli med på en unik mulighet, sier Karina Tørvik Hovland som studerer økonomi og ledelse på tredje året ved Nord Universitet.

Karina var på et av finalelagene i fjorårets NM i økonomi. I år skal hun melde seg på igjen og oppfordrer flere kvinner til å søke.

Ung kvinne og to menn som står oppstilt fra lavest til høyest og smiler til kamera.

Karina var på et av finalelagene i fjorårets NM i økonomi. F.v.: Filip Vatne Jonassen, Karina Tørvik Hovland, Mathias Syversen Waage Hermstad.

Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Det er bare å hoppe i det og søke. NM gir mye god læring og du møter mange med samme interesser som deg selv. Vi kvinner må tørre å stikke hodet frem. Det er nok av mannlige studenter som bruker økonomi-konkurranser som en anledning til å stille sterkere i jobbjakten, så her må vi henge med, sier Hovland.

Dette er NM i økonomi.

Åpner mange muligheter å bli med på økonomi-NM 

- Min erfaring er at det har flere synergieffekter å delta på konkurranser som NM i økonomi. Det er en anledning til å øve på relevante caseoppgaver, trene på å presentere foran publikum og bli kjent med likesinnede studenter fra hele Norge, sier Hovland. 

Særlig trigget muligheten til å konkurrere Karina til å melde seg på NM i økonomi.

- Konkurranseinstinktet kom med en gang jeg fikk høre om opplegget. Jeg har holdt på med idrett hele livet og elsker en god konkurranse. Når det i tillegg viser seg at man virkelig får utvidet horisonten og lært mer om både seg selv og økonomifaget, er det en mulighet å anbefale videre, sier hun.

Landet bankjobb etter NM

Karina jobber i dag deltid hos Handelsbanken ved siden av studiene. Hun legger ikke skjul på at NM i økonomi var et sentralt samtaleemne i rekrutteringsprosessen.

- Vi snakket om hva jeg hadde lært av å være med i konkurransen. I tillegg hadde han som ansatte meg vært med på en liknende konkurranse og så verdien av en slik erfaring. Jeg tror generelt man blir en mer attraktiv kandidat i slike søknadsprosesser med erfaring fra utenfor lesesalen, sier Karina. 

Fikk råd fra næringslivstopper 

Etter fjorårets finaledeltakelse trekker Karina frem at det var svært lærerikt å presentere caset foran juryen, som består av representanter fra ledelsen i bedriftene som er med i NM.

- De viste interesse og kom med mange gode tips og innspill, slår Karina fast. 

Møter studenter fra hele Norge 

Den blide studenten fra Nord trekker særlig frem muligheten til å bli kjent med dyktige studenter fra hele landet, som en av grunnene til at andre studenter bør melde seg på årets NM.

- Det er inspirerende å bli kjent med alle de andre studentene som deltar. Når mange ambisiøse folk med høye målsetninger og forskjellige bakgrunner møtes, blir resultatet veldig bra, avslutter Karina.

NHH-laget Free Solo 2 stakk av med seieren i NM i økonomi 2023.