Alt du må vite om å studere i utlandet

Går du med tanker om studier i utlandet? Da sitter du sikkert med mange spørsmål rundt hva du må tenke på og vurdere før du tar valget. ANSA svarer deg på alt du trenger å vite om utenlandsstudier og hvordan du søker.

Foto: Pexels

I et vanlig år er det rundt 25 000 norske studenter i utlandet. De aller fleste befinner seg i Storbritannia, Danmark og USA. Som økonomistudent er du ikke alene – det er nemlig økonomiske fag som er det mest populære studiet for nordmenn i utlandet.

Hvorfor skal jeg studere i utlandet?

Det er mange gode grunner til at også du burde legge studiene utenfor Norges grenser. Her gir ANSA deg 10 gode grunner:

  1. Du finner et stort utvalg av gode og anerkjente skoler i utlandet.
  2. I utlandet kan du finne spennende kombinasjoner av fag som du ikke vil finne her hjemme.
  3. Det kan være lettere å få opptak til skoler som er høyere ranket enn i Norge.
  4. Du får internasjonal erfaring, - gull verdt både i arbeidslivet og i livet ellers.
  5. Ved å flytte til utlandet får du faglig og personlig vekst.
  6. Du får lære et språk flytende!
  7. Du får bli kjent med en helt ny kultur - og får ta del i den i hverdagslivet.
  8. Du får et nettverk utenfor Norge - kanskje i hele verden?
  9. Du får en spennende og interessant CV - du skiller deg ut for resten av livet. 
  10. Du kan bli med i ANSA og delta på de morsomme arrangementene de har rundt om i verden - du kan få verv og ta del i spennende prosjekter, jobbe politisk og bedre situasjonen for norske studenter i utlandet!

Hvor i utlandet kan jeg studere?

Hele verden ligger for dine føtter! Det finnes norske studenter i over 100 forskjellige land. Det du må bestemme deg for er om du vil reise langt eller kort. Om du vil studere i et varmt eller kaldt land, og om du vil bo i en by eller på landet. Tenk gjerne utradisjonelt: språk- og kulturkompetanse fra land med voksende økonomier, som Kina, Brasil, Japan, India, Sør-Afrika og Russland er ettertraktet kompetanse.

ANSA hjelper deg med søknadsfrister, opptakskrav, finansiering med mer.

Hvilket språk kan jeg studere på?

Økonomistudier tilbys på engelsk i de aller fleste land. Men hvis du ønsker å studere på et annet språk så er det gode muligheter for det. Hvis du ikke er flytende i spansk, fransk eller et annet språk du har lyst til å studere på, kan du få støtte fra Lånekassen til språkkurs i et helt år før du begynner studiene. En unik mulighet til å lære seg et nytt språk! Mer info om språkkurs finner du på ANSAs nettside om språkkurs i utlandet og Lånekassens nettsider om støtte til språkkurs.

Hvordan vet jeg om skolen jeg søker på er god?

Skal du studere økonomi i utlandet, kan det være en fordel å velge akkrediterte læresteder. Slik sikrer du at studiestedet er av høy kvalitet. I Europa bør du gå etter læresteder som er akkreditert av European Quality Improvement System, EQUIS. I USA og resten av verden bør du gå etter læresteder som er akkrediterte av The Association of Advance Collegiate Schools of Business, AACSB

Må jeg ta en språktest?

Du må vanligvis dokumentere at du kan språket du skal studere på ved hjelp av en språktest. Det er opp til lærestedet om du må ha testresultatet klart til søknadsfristen eller om du kan ettersende dette så vær tidlig ute med undersøkelsene. Skal du studere på engelsk kan du ta enten Toefl eller IELTS, skal du studere på et annet språk kan du finne ut hvilken test du trenger, og hvordan du kan få tatt den enten på det utenlandske lærestedets opptaks-sider eller via ANSAs nettsider.

Hva med motivasjonsbrev og andre opptakskrav?

Motivasjonsbrev og akademiske referanser kan også være en del av søknaden. På ANSAs nettsider kan du finne tips til hvordan du skal skrive motivasjonsbrev.

Har du tatt GMAT sikrer du muligheten for å søke til et bredt spekter av business-skoler over hele verden. Hvis du vurderer du å ta den bør sette av nok tid til å lese deg opp på forhånd. Men noen læresteder har også tilbud om egne tester og dette vil du i så fall finne informasjon om på lærestedets egne opptakssider.

Noe annet jeg burde tenke på?

Oppbyggingen av utdanningen kan variere mellom ulike land og læresteder, og det er derfor viktig at du setter deg godt inn i fagplanen før du søker, slik at du er sikker på at studiet passer for deg.

Se om fasilitetene ved lærestedet er gode nok for deg – finnes det studentorganisasjoner, studentboliger, helsetjenester, og lignende ved skolen?

Rangeringslister kan gi et godt inntrykk av hvordan kvaliteten på studiestedet er, men gjør deg kjent med hvilke kriterier som ligger til grunn for rangeringene.

Om ANSA

ANSA er organisasjonen for norske studenter i utlandet. Alle som har kommet inn på en skole i utlandet kan bli medlem, og de har medlemmer fra videregående og opp til doktorgradsnivå i mer enn 90 forskjellige land. ANSA veileder og informerer om studier i utlandet, arrangerer faglige og sosiale aktiviteter over hele verden og er til stede for studentene dersom noe skulle skje.