9 tips til deg som er ny i Oslo

Vi er begge ferdig med bachelor i hver vår studentby, Bergen og Kristiansand, og har valgt å flytte tilbake til hovedstaden for masterstudier, der vi kommer fra. Etter å ha vært på besøk i Oslo etter at vi flyttet derfra har vi sett at det er mye som har endret seg på tre år, og mye er nytt. Vi har begge tidligere erfart å flytte til en ny by og har lært mye om å være student. I starten føles det ut som man går litt i blinde.

Barcode Oslo

Nå står vi begge i en lignende situasjon til tross for at vi flytter “hjem”, så hvor skal vi starte?

9 tips til deg som er student i ny by

  1. Flytt til byen litt før studiestart så du får orientert deg med hvor det viktigste er og hvor lang tid det tar å komme seg dit, som campus.

  2. Snakk med de du kjenner eller andre du vet om som har kjennskap til byen og studiestedet.

  3. Følg instagram profiler som utforsker og skriver om restauranter eller viser forskjellige opplevelser i denne byen. Det finnes for eksempel brukere som @oslonam og @oslotips.

  4. Let etter facebook-grupper med salg av brukte bøker for å spare penger.

  5. Spør fadderne dine om mest mulig, ingen spørsmål er for dumme!

  6. Utforsk kollektivtilbudet i byen? Hvor ofte går trikken eller bussen? Trenger du egentlig det, eller kan du gå og sykle? Finnes det kanskje el-sparkesykler eller bysykler? Ta deg en prøvemåned med månedskort å se hvor mye du får bruk for det. På den måten kan du finne ut om dette er en nødvendig utgift eller ikke. I Oslo kan du for eksempel benytte seg av bysyklene med et sesong abonnement på bare 399 fra april til november.

  7. Finn ut hvor mye tid du har rundt studiehverdagen. Har du tid til deltidsjobb eller å engasjere deg i noe? Et tips her kan være å vente til man har litt mer oversikt etter å ha snakket med faddere, hørt med forelesere hva som forventes og etter at du har kommet deg mer på plass. Vi har for eksempel hørt at master er mer krevende og tar mer tid enn en bachelor.

  8. Engasjer deg for å bli kjent med flere enn bare faddergruppen og utvide nettverket.

  9. Sjekk arrangementer som blir lagt ut på Facebook gjennom året for å se hva som skjer. Et lurt tips kan være å følge med på hva studentorganisasjoner legger ut, som for eksempel Econa sin studentgruppe på ditt studiested og @econa_student.

Det er viktig at uansett hvor du skal flytte til høsten, ikke stresser med alt i starten og heller gir det litt tid. Alt går seg til etterhvert, og husk at som Econa medlem kan du få hjelp med leiekontrakt, forsikring, faglig og sosiale nettverk som kan komme til nytte videre inn i studiehverdagen. Alt i alt: nyt nye opplevelser, mennesker, steder og få med deg mest mulig i den nye studiebyen.

Skrevet av Anine Nortvedt Branæs og Marie Rønnevik, begge medlemmer av Econas studentutvalg.