Tror aldri det har vært et bedre tidspunkt for innovasjon og entreprenørskap

Der noen ser problemer, ser andre nye muligheter. Møt Econa-medlem Jacob Mørch (28) som brenner for å hjelpe unge entreprenører. Hans filosofi er at kriser skaper muligheter.

Portrett av Econa-medlem Jacob Mørch

Jacob Mørch

Foto: Privat

Jeg tror aldri det har vært et bedre tidspunkt for innovasjon og entreprenørskap, til tross for at vi lever i en pandemi. Med enhver krise kommer det masse muligheter og nye problemer som må løses. Hvis man har dette tankesettet, evner man ofte å spotte at problemer betyr muligheter – som igjen betyr verdiskapning, oppsummerer Jacob Mørch.

Tross sin unge alder er 28-åringen daglig leder i innovasjonsstudioet Braver i Oslo, som kort forklart hjelper etablerte selskaper med å vokse gjennom kundeinnsikt, prototyping og lansering av nye produkter og tjenester.

I denne spesielle koronatida mener Mørch, som har en mastergrad i økonomi og ledelse fra NHH bak seg, at det finnes store muligheter for unge entreprenører.

Hjelper unge gründere 

En av satsingene til Braver er seksukerskurset Early Stage, som i år må gjennomføres digitalt.

Prosjektet skal hjelpe studenter som vil lære hvordan man tar gode ideer ut i markedet.

– Jeg tror entreprenørskap er nøkkelen til framtidas arbeidsliv. Entreprenørskap handler ikke nødvendigvis om å starte selskaper, men å klare å se og utvikle muligheter for verdiskapning. Dette er hyper-relevant hvis du skal bli økonom, gründer, eller tannlege for den saks skyld, mener Mørch.

Noen av student-ideene Mørch har hjulpet til med, lever videre i beste velgående. Han trekker fram eksempelet Healthy Eats, som nylig fikk 1,2 millioner fra en investorgruppe til å videreutvikle et sunt fastfoodkonsept.

Verdifull erfaring

Et av Mørchs beste tips til unge studenter er nettopp å få erfaringer fra et selskap som er i en tidlig fase i utviklingen. Disse erfaringene kan nemlig bli gull verdt for videre jobbsøknader, mener han.

– Jeg tror mange unge mennesker har feil forståelse av risiko når det kommer til entreprenørskap. Jeg tror at noe av det tryggeste på lang sikt karrieremessig, er å være med i et tidlig-fase-selskap. Ikke fordi det selskapet nødvendigvis kommer til å lykkes, men fordi kompetansen man tilegner seg i en startup-situasjon er ekstremt ettertraktet i arbeidslivet, sier Mørch avslutningsvis.

Les mer om Jacob Mørch i serien #JegErØkonom.

Les flere inspirerende medlemshistorier