Slik forhandlet Line seg til riktig lønnsnivå

Line jobbet seg opp fra et vikariat til fast stilling, men da det var tid for lønnssamtale, ga ikke Econas lønnskalkulator henne klare svar. Stillingen hennes var nemlig en kombinasjon av to stillingstyper. Likevel oppnådde hun gode resultater med hjelp fra Econa.

Tekst: Josephine Røtnes
Portrett av Econamedlem Line Skjeggerud
Foto: Privat

Line Skjeggerud hadde lenge vært på jobbsøken etter fullførte masterstudier. Da hun endelig landet et vikariat, var hun fornøyd med å få en fot innenfor i arbeidslivet. Hun jobbet seg opp i firmaet, og etter to år hadde hun en fast og relevant stilling. Men lønnen hennes reflekterte fortsatt vikarstillingen hun hadde hatt. Derfor ba Line om en lønnssamtale.

– Til forberedelse i forkant av samtalen brukte jeg en liste med nyttige tips fra Econa samt lønnsstatistikken og lønnskalkulatoren. Dette var veldig nyttige og presise verktøy for meg, forteller Line.

Jeg, som alle andre, synes det er ubehagelig og skummelt med lønnssamtale. Men for meg handler dette også om å vise markedsverdien min.

Men Line møtte på en utfordring da hun brukte lønnskalkulatoren: Stillingen hennes var en kombinasjon av to ulike roller. Hun synes derfor det var vanskelig å vite nøyaktig hvilket lønnsnivå hun burde be om. Derfor ba hun om lønnsrådgivning fra fagansvarlig for arbeidsliv og lønnsekspert i Econa, Atle Kolbeinstveit.

Samtalen med Atle ga Line selvtillit og trygghet til å gå inn i lønnssamtalen. Han ga henne presise og tydelige anbefalinger om hvordan hun skulle starte lønnssamtalen og hva hun kunne forvente av tilbud.

– I utgangspunktet var jeg bekymret og ganske nervøs for denne lønnssamtalen. Men jeg ønsket selvsagt at lønnen skulle reflektere både utdannselsen min og erfaringen jeg hadde opparbeidet meg de to siste årene. Dette var årsaken til at jeg turte å be om samtalen.

Det er viktig å vise hva man er verdt. Kanskje ikke arbeidsgiveren din vet det. Snakk med andre, bruk de ressursene du har.

Line opplevde at støtten fra lønnsstatistikken, lønnskalkulatoren og Atles råd gjorde at hun klarte å forholde seg rolig under lønnssamtalen.

– Jeg, som alle andre, synes det er ubehagelig og skummelt med lønnssamtale. Men for meg handler dette også om å vise markedsverdien min. De skulle vite hvor mye jeg er verdt på markedet. Hvis de ikke hadde mulighet til å betale det, er det en ny diskusjon.

Line bestemte seg for å gå inn i samtalen med fokus på fakta, for å formidle verdien sin på en saklig måte. Hun ville vise hvem hun er og hva hun har fått til. Det ga gode resultater. Hun fikk lønnsjustering og føler nå at lønnen hennes ligger på et riktigere nivå.

– Det har vært mye snakk om at vi jenter ikke er like gode på forhandlinger, men uansett hvem du er og hva du identifiserer deg som, så mener jeg det er viktig å vise hva du er verdt. Kanskje ikke arbeidsgiveren din vet det. Snakk med andre, bruk de ressursene du har og finn ut hva du er verdt, og jeg lover deg at du vil kjenne det i ryggraden.

– Jeg ble superfornøyd med utfallet av min første lønnssamtale, og nå er jeg trygg på å kunne håndtere den neste på en  profesjonell måte.

Er du allerede medlem, må du logge inn øverst til høyre for å bruke disse verktøyene.