Marit fikk uvurderlig advokathjelp i en vanskelig situasjon
Etter lang tids alvorlig sykdom opplevde Marit Lieng å havne i konflikt med sin arbeidsgiver. Gjennom Econa-medlemskapet fikk hun profesjonell rådgivning til å løse den fastlåste situasjonen. I dag styrer Marit sin egen hverdag.
Jeg har alltid vært glad i å jobbe og har innimellom jobbet nærmere 300 prosent. Jeg liker med andre ord ikke å være borte fra jobb, forklarer Marit Lieng.
For noen år siden var det riktignok akkurat dét hun ble tvunget til. En langvarig hoste, som ikke lot seg kurere med hostesaft og annen behandling, vakte mistanke hos fastlegen. Etter hvert viste det seg at hun hadde lymfekreft.
– Fra den beskjeden kom, gikk det slag i slag med sykehusavtaler, cellegift og stråling, forklarer hun.
Hun ble etter hvert friskmeldt, men var fortsatt preget etter den tøffe behandlingen. Et svekket immunforsvar førte dessuten til at hun ble mer mottakelig for annen sykdom – og dermed også ble oftere syk enn før behandlingen.
– Jeg var med andre ord først borte fra jobb som følge av selve kreftbehandlingen, men var også nødt til å jobbe redusert i lang tid etterpå.
Helt ny arbeidshverdag
Selv om hun var sliten etter behandlingen, gledet hun seg til å komme tilbake til jobben.
– Da jeg kom tilbake var både lederne mine, som jeg hadde veldig god kontakt med, og de fleste kollegene mine plassert andre steder i organisasjonen. Jeg følte meg generelt veldig dårlig mottatt av det nye teamet, og jeg fikk helt andre oppgaver enn tidligere. Til slutt sto jeg og gråt på toalettet, sier hun.
Hun ble på ny sykemeldt. Da hun etter seks måneder skulle prøve å jobbe 20 prosent, med plan om å trappe opp måned for måned, kalte arbeidsgiver henne inn til en samtale.
– De stilte da som krav at jeg skulle tilbake i minst 60 prosent. I tillegg var beskjeden at jeg kunne jobbe enten på lønn eller en annen avdeling jeg aldri tidligere hadde jobbet ved. Da kontaktet jeg Econa, sier hun.
Verdifullt medlemskap
Hos Econa ble Lieng møtt av Per Christian Rogdar, som er advokat og leder for Econas advokatkontor.
– Allerede fra første samtale fikk jeg utrolig god støtte. Han hjalp meg blant annet med å komme med et konstruktivt motforslag. Denne innebar at jeg kunne komme tilbake til organisasjonsutviklingsteamet som jeg opprinnelig var ansatt i, og at jeg kunne trappe gradvis opp fra 20 prosent, forklarer Lieng.
Arbeidsgiver avslo riktignok forslaget. Ifølge Lieng sto de fast ved at hun skulle begynne på en annen avdeling – og jobbe minst 60 prosent fra start.
– Da var det bare å komme til enighet om en sluttavtale. Rogdar hjalp meg hele veien. Han var også fysisk med i møte med arbeidsgiver, selv om fristen var veldig kort. Jeg aner ikke hvordan saken hadde endt uten advokatbistand, men jeg var syk og hadde det veldig tøft. Kort oppsummert fikk jeg helt uvurderlig hjelp i en veldig vanskelig situasjon.
Hjelper mange
Rogdar er en av åtte advokater og advokatfullmektiger som gir Econas medlemmer kostnadsfri juridisk rådgivning og advokatbistand. Sammen med kollegene hjelper han medlemmer via telefon og e-post. Ved behov kan de også delta med fysisk oppmøte.
– I korte trekk kan vi blant annet hjelpe til ved inngåelse av nye arbeidsavtaler, ved endring av arbeidsoppgaver, eller ved oppsigelser – enten de kommer fra arbeidsgiver eller arbeidstaker selv, forklarer Rogdar.
Liengs sak er ifølge advokaten et ikke helt uvanlig eksempel på saker de bistår medlemmer i.
– Jeg husker godt denne saken og dessverre er den ikke unik. Det hun beskriver er et veldig vanlig trekk. Mange arbeidsgivere tar ikke tilretteleggingsplikten de har etter loven på tilstrekkelig alvor i slike tilfeller, men vil heller avslutte arbeidsforholdet, sier Rogdar og fortsetter.
– Her hadde ikke arbeidsgiver gått hele runden. Situasjonen ble fastlåst, og vi fikk heldigvis bidratt til en ryddig avslutning.
Ulik involveringsgrad
Rogdar sier videre at han er opptatt av at tilbudet om gratis juridisk rådgivning ikke skal føles som noe høyterskeltilbud. Han understreker også at han og kollegene ikke alltid er involvert i like stor grad som i Liengs tilfelle.
– Å ta kontakt betyr ikke at vi skal legge bredsiden til og sende et sint brev til arbeidsgiver. Det er alltid medlemmene selv som bestemmer hvordan vil bruke oss. I mange tilfeller, for eksempel ved avtaleinngåelse, holder det at vi er sparringspartner fremfor å ha en fremtredende rolle, sier han og fortsetter.
– Econas medlemsmasse er jo en ressurssterk gruppe som i veldig mange sammenhenger er rustet til å ivareta egen situasjon. Vår opplevelse er at mange likevel har nytte av at vi, med et blikk på regelverket og jussen som ligger i bunn, gir vårt syn på saken.
Tok fatt på nye utfordringer
Siden den nevnte tvisten har Lieng funnet andre utfordringer. Hun studerer bærekraftige matopplevelser og har nylig etablert selskapet Mmmm AS.
– Jeg sliter fortsatt med utmattelse og senskader etter cellegift, men ønsker å være delvis i jobb. Tanken bak Mmmm AS er å tilby tjenester innen mat, meditasjon med mer, forklarer hun.