Relevant arbeidserfaring under studietiden er helt avgjørende

Historien om Econa-medlem Aleksander Lerøy Skårnes (34) handler om å jobbe dedikert og målrettet i studietiden. Selv feriene ble brukt bevisst i håp om å lande ønsket arbeidssted etter endt utdanning.

Portrett av Econa-medlem Aleksander Lerøy Skårnes

Foto: Privat

Å skaffe relevant arbeidserfaring under studietiden er helt avgjørende for å skaffe jobben du sikter mot, forteller Aleksander Lerøy Skårnes entusiastisk. 

Lerøy Skårnes er i dag prosjektleder for modifikasjonsprosjekter i Equinor, med en prosjektportefølje som omhandler oppkobling av ferdigborede brønner til produksjonssystemer på ulike oljeplattformer.

Aleksander Skårnes i fullt sikkerhetsutstyr på oljeplattform

Da han studerte gjorde han seg bemerket ved å lande internships som bygget opp under studiespesialiseringen. Og når han i dag ser tilbake på valgene og arbeidserfaringen han fikk som student, var de helt avgjørende for at han sikret seg jobb i Equinor.  

– Når du finner ut konkret hva du har lyst å bli mens man studerer, så øker lysten og arbeidskapasiteten din. Jeg jobbet knallhardt og sørget for å få internships i ferier. Jeg fikk også innpass i Equinors graduate program før jeg fullførte studiene. Og jeg kan ikke huske å ha hatt ferie siden ungdomsskolen, ler den målrettede 34-åringen. 

«Learning by doing»

Med andre ord har bergenseren hatt fokus på «learning by doing»-metoden, i tillegg til å pløye gjennom pensum og teori. Først tok han bachelor i økonomi- og administrasjonsstudier med fordypning i logistikk, etterfulgt av master i energiledelse. 

– De erfaringene du bygger deg opp ved å jobbe ved siden av studiene, gjør pensumet ditt mer relevant. Teorien er bygd opp «på en perfekt verden» der alt kan settes i bokser. Men arbeidserfaring gjør at du opplever virkeligheten som er langt fra perfekt. Det er sunt å ha denne erfaringen parallelt med studiestoffet, sier han. 

En annen viktig erfaring fra tiden som student var semesteret han tok i Russland. 

– Det å være innstilt på utvekslingsmuligheter kan også gi viktige erfaringer. Selv fikk jeg oppleve å samarbeide og sosialisere med mennesker fra en annen kultur i deres hjemland. I tillegg lærte jeg meg nok russisk til å gjøre meg forstått. Utveksling til og fra norske utdannelsessteder er vesentlig for å utvikle studenters kulturelle forståelse og åpenhet på vei ut i et globalt arbeidsliv, sier han. 

Econa: En langsiktig investering 

Da han studerte var også Econa svært viktig for Lerøy Skårnes. Han nevner flere grunner til at studenter i dag bør vurdere å melde seg inn i fagforeningen: 

– Jeg ser på det som en langsiktig investering. Både med tanke på nettverking, egenutvikling og fellesskapet innenfor økonomifagene. I tillegg er Econa en slags verktøykasse med lønnsstatistikk, forsikringer og andre bonuser, sier han og legger til: 

– Man kan også hente mye inspirasjon fra kurs, foredrag og generelt nivået på profesjonaliteten i foreningen. Jeg har selv erfart at det er store verdier i å være Econa-medlem, sier han avslutningsvis.  

Les flere inspirerende medlemshistorier