Seks av ti kvinner vil heller snakket om sin egen død enn om pensjon

Vi liker å si at vi bor i verdens mest likestilte land. Men sannheten er at kvinner tjener mindre enn menn, har færre år i arbeidslivet og lever lenger enn menn. I tillegg sparer kvinner også mindre til pensjon. Dette betyr at pensjonspotten blir mindre og skal fordeles over flere år. Kvinner får mindre lønn som pensjonist. Faktisk bare 72 øre pr krone menn tjener. Hvis vi fortsetter slik, vil det ta 200 år før vi oppnår økonomisk likestilling.

Liven Sandell, ekspert på pensjon i Nordea Liv, smiler mot kameraet i et moderne kontormiljø. Hun har langt, bølget hår og har på seg en hvit bluse med detaljer i brunt, stående foran en vegg dekorert med treelementer.

Liven Sandell, pensjonsekspert i Nordea Liv oppfordrer kvinner til å ta styringen over egen økonomi.

Er du kvinne, må du ta større eierskap til egen økonomi – både nå og i fremtiden. Du må tenke at ditt gode liv som pensjonist, det starter med deg. ​

Ikke gå i deltidsfella

Liven Sandell er pensjonsekspert i Nordea. Ifølge henne velger kvinner jobber med dårligere lønn og pensjonsordning hyppigere enn menn. De velger også hyppigere å jobbe redusert når de får barn.

– Hvis vi skal være opptatt av likestilling, må vi ta ansvar og eierskap til egen økonomi, både langsiktig og her og nå.

– Det er ingen tvil om at pensjonsgapet er større enn lønnsgapet. Vi er opptatt av likestilling i dette landet, men når det kommer til pensjon og personlig økonomi, kobler vi oss av, sier Liven før hun kommer med oppsiktsvekkende innsikt:

– Kvinner med fire års høyere utdanning har samme økonomiforståelse som menn med lite eller ingen høyere utdanning. (Basert på spørreundersøkelser utført av Kantar i 2018 og 2022)  

– Jeg mener at en av de største pensjonsfellene vi kvinner kan gå i, er å jobbe deltid over mange år - og særlig hvis du er i et samboerskap. Det er jo oftest vi kvinner som jobber deltid for å ta vare på barna, mens din bedre halvdel kan fokusere på jobb og tjene penger, sier Liven. ​

– Når deltidsjobbingen blir permanent, tar du en stor økonomisk risiko. For i tillegg til redusert lønn, påvirker lavere stillingsprosent også pensjonsopptjeningen din. Og det kommer som en skikkelig overraskelse for mange. De fleste ofte oppdager det ikke før det er for sent å gjøre noe med. Og hvis dere i tillegg skulle gå fra hverandre, er det du som kommer ut som den store pensjonstaperen ved brudd, påpeker Liven. – Husk på at halvparten av oss blir skilt, og opptjent pensjon blir vanligvis ikke delt mellom partene.

– Vi må jobbe for å unngå både pensjons- og sparefella. Du jobber gjerne mindre, får dermed lavere pensjonsopptjening, har mindre muligheter til å spare, og bruker kanskje pengene dine på ting til hus og barn – og mindre på det som vokser i verdi som investering i bolig og aksjer. ​Dette er en ond spiral som altfor mange kvinner er en del av, som vi må bryte ved at flere nettopp tar eierskap til egen pensjon allerede i dag! ​

Aktive valg i forholdet

– Det handler om å ta aktive valg i forholdet, som å kreve at partneren din bidrar til pensjonssparingen din hvis du blir hjemme med felles barn, fortsetter Liven.

– Vi må ta grep selv, men vi må også få partnerne våre til å ta ansvar hvis vi skal gjøre noe med statistikken, avslutter Liven.

Unngå pensjonssjokket

Vår samarbeidsparter Nordea hjelper til med å gjøre deg bevisst på at enhver forandring i ditt økonomiske liv starter med at du tar rattet. De vil hjelpe deg til å tenke: Mine økonomiske muligheter starter med MEG.

Vi vet at det er lett å skyve pensjon og sparing foran seg i en travel hverdag, men ved å bruke litt tid nå, og ta noen smarte (og enkle grep), er du på god vei til å sikre deg en bedre pensjonisttilværelse.

Visste du at du selv bestemmer hvor du ønsker at pensjonen som din arbeidsgiver sparer for deg skal samles? Nå får du som er Econa-medlem ekstra gode fordeler ved flytting av din egen pensjonskonto til Nordea – noe som igjen kan bety mer i pensjon til deg!

Les mer om medlemstilbudet på pensjon hos Nordea her.

Book en prat med en som forstår deg

Det første steget er ofte det viktigste, men det kan kanskje virke litt skummelt noen ganger. Nordea kan hjelpe deg med å ta en gjennomgang av økonomien din, og sammen finne ut hvordan du kan gjøre økonomien mer robust.  

Når du booker en prat med Nordeas rådgivere, kan du være trygg på å møte en person som forstår deg – og gir råd som virkelig hjelper.

Book en samtale med en rådgiver hos Nordea her.

Regneeksempel: Hvor mye kan du spare? 

Hvis en person som er 30 år sparer 500 kroner i måneden i IPS*, blir dette totalt ca. 645.000 kroner når hun er 67 år. Dette vil gi henne rundt 5300 kroner utbetalt per måned fra 67 til 77 år.

Skulle hun istedenfor spart 1250 kroner i måneden i IPS (individuell pensjonssparing med skattefordel), vil dette bli omtrent 1.615.000 kroner når hun er 67 år og gi henne ca 13.400 kroner utbetalt per måned over ti år fra 67 til 77 år. Sparing på vanlig sparekonto** vil til sammenligning gi halvparten, ca 754.000 kroner.

* Beregningen har tatt utgangspunkt i historisk avkastning for investeringsprofilen Aktiva Bedrift 80 (uten nedtrapping av aksjeandel) i en IPS målt i dagens pengeverdi.

** Utgangspunkt i ti års statsobligasjon målt i dagens pengeverdi.