Dette tjener du som nyutdannet

Før du søker din første jobb, bør du ha svaret på disse spørsmålene – i hvert fall hvis du er opptatt av fremtidig lønn.

Foto: iStock

De første årene i arbeidslivet legger grunnlaget for resten. Den gjennomsnittlige startlønnen for nyutdannede økonomer med masterutdannelse var 591 010 kroner i 2024, viser Econas ferske lønnsstatistikk.

Sjekk ut vår ordinære lønnskalkulator og se hva de som er ute i fulltidsjobb tjener.

Lønnen stiger raskest de første ti årene. I privat sektor har gjennomsnittlig grunnlønn steget til 991 068 kroner og i offentlig sektor er den på 814 589 kroner. Det betyr at gapet mellom privat og offentlig sektor er på 175 000 kroner. Det enkle valget er for mange å søke seg til privat sektor fordi det er der lønnsutviklingen er brattest. Men er det riktig for deg?

- Slutt i tide

- For mange er det nærmest automatikk i at man starter karrieren i privat sektor og går over til offentlig sektor når man stifter familie. Jeg tror det kan være lurt å gjøre det motsatte, sier fagansvarlig for arbeidsmarked i Econa Atle Kolbeinstveit.

Han leder arbeidet med Econas årlige lønnsstatistikk. Statistikken ligger til grunn for Econas lønnskalkulator, som er økonomens eget oppslagsverk for å vurdere om hun får godt nok betalt.

- Ved å starte karrieren i offentlig sektor får du en forståelse av hvordan offentlig forvaltning fungerer. Dette er en verdifull kompetanse å ta med seg videre i arbeidslivet, og som er vanskelig å oppnå andre steder, forklarer Kolbeinstveit.

Dersom det først og fremst er lønnen som driver deg, bør du imidlertid ikke bli i det offentlige for lenge.

- Trikset er at du må slutte etter et par år, og gå over til privat sektor. Da får du verdifull kompetanse i bunn, men du får også med deg lønnsveksten i privat sektor, sier Kolbeinstveit.

Vi vet hva du bør tjene.