Magma Utgave 3 2024 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Nina Riibe FOTO: Julie Hrnčířová

Vår evige jakt

Kvinne som står og ser inn i kamera med armene i kryss.

Nina Riibe Adm. dir. i Econa

Foto: Julie Hrnčířová

«Enten går det bra, eller så går det over», ble jeg fortalt en gang. Det rådet har jeg tatt det frem når jeg har stått overfor en vanskelig avgjørelse, eller når jeg har måttet gjøre ting jeg egentlig ikke tør å gjøre.

Gode råd er dyre, er det jo noe som heter, og det stemmer ofte. Det trenger ikke innebære at de koster mye penger, de kan like gjerne komme som en konsekvens av dyrekjøpte erfaringer. Og det er kanskje essensen i et godt råd: erfaringer destillert ned i kunnskap som deles videre. Slik kan vi lære av hverandre.

Denne utgaven av Magma er tilegnet deg som er student, deg som husker hvordan det var å være student, og deg som drømmer om å bli student igjen. Uavhengig av om det er kontorpulten eller forelesninger som venter, er det en spesiell følelse som rammer mange rundt midten av august: følelsen av å begynne på nytt, med alle mulighetene det innebærer.

I Econa er vi opptatt av studentene. Og vi er opptatt av at studenter ikke bare er 20-åringer. Studenter kommer i alle aldre – særlig i dag, for i arbeidslivet er det større behov for etter- og videreutdannelse enn noen gang tidligere. Selv skal jeg bli BI-student i høst, på deltid, og jeg grugleder meg.

Noe av det viktigste vi kan gjøre for å holde sinnet ungt og intellektet smidig, er å lære nye ting. Og nettopp læring er viktig for å ha det bra. Å lære noe nytt er en av fem aktiviteter psykolog og lykkeforsker Ragnhild Bank Nes pleier å trekke frem når hun blir spurt om hva som gjør oss lykkelige. Og jeg tør påstå at jakten på lykke er en av de tingene som opptar oss mennesker mest i livet, i alle fall når vi er så heldige å ha fått alle våre grunnleggende behov dekket. Behovet for profittmaksimering som vi kjenner fra økonomien, gjør seg også gjeldende for oss på det personlige plan. I vår tid, som ikke lenger bare er selvrealiseringens tid, men selvoptimaliseringens tid, jakter vi ikke bare på lykken: Vi jakter den beste lykken. Vi jakter «vårt fulle potensial». Vi forsøker å ta de beste valgene. Det er så mange muligheter der ute, hvordan kan jeg vite at jeg har valgt rett? Rett utdannelse, rett jobb og rett partner? Kunne jeg ikke kanskje hatt det enda litt bedre dersom jeg hadde valgt annerledes? Er det ikke rom for forbedring?

Paradoksalt nok tror jeg ikke denne jakten på selvoptimalisering gjør oss til bedre mennesker. Den som aldri tør å ta noen sjanser, får aldri erfare hvordan det er å begå feil – og dermed heller ikke erfare at det ikke er så farlig å feile. Det er synd, for å ta sjanser og å gjøre feil er ofte en forutsetning for personlig vekst.

Jeg tror ikke jakten på lykke nødvendigvis fører til mer lykke – heller mer jakt. Samtidig tror jeg de færreste av oss står opp hver morgen og tviler på alle store avgjørelser vi har tatt her i livet. 

Jeg tror ikke jakten på lykke nødvendigvis fører til mer lykke – heller mer jakt.

Så hva er middelveien? Det kjedelige svaret er at du må finne veien selv. Du kan imidlertid få noen råd som kan hjelpe deg til å sparke i gang noen tankeprosesser, i denne utgaven av Magma.

«Det du kommer til å angre på etter som tiden går, er trolig sjansene du ikke tok. Det du ikke gjorde», sier Erling Kagge i denne utgavens hovedsak. Og skal vi følge rådet fra Apple-gründer Steve Jobs, bør vi lete etter noe nettopp vi elsker å gjøre – ikke velg det samme som vennegjengen.

«Du kan ikke se hvordan ting henger sammen, når du ser forover, bare når du ser bakover. Du må stole på at punktene kommer til å avsløre et bilde lenger frem. Du er nødt til først å finne noe du elsker», rådet Jobs avgangsstudentene ved Stanford University i 2005.

Les gjennom rådene på side 9, følg dem du vil følge – glem resten.  Og hvis du valgte å følge feil råd, så går det bra, det også. 

Nina Riibe
Adm. dir. i Econa 
nina.riibe@econa.no

Signatur Nina Riibe

Utforsk Magma 3/2024!

)