Magma Utgave 1 2023 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Nina Riibe FOTO: Illustrasjon generert av AI

Ta godt imot Robbie!

AI generert bilde

Bildet er generert av AI.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt ChatGPT og kunstig intelligens (AI) i det siste. 

For meg er det fremdeles både nytt og fascinerende å oppdage hva den populære chatbotten faktisk kan løse. Står du fast på en programmeringsoppgave eller en komplisert formel? Vips, får du svaret. Og hvorfor skal du være medlem av Econa? Chatbotten har fasiten på bare ett sekund. 

Den første chatbotten ble laget i 1968 og fikk navnet Eliza. Og det er nettopp Elizas etterkommere, ChatGPT og Microsofts Bing, som har satt fart på diskusjonene om bruk av AI. Både de etiske problemstillingene forbundet med teknologien, samt konkurransefortrinnet AI-forståsegpåere kan ha i ulike sammenhenger. Investor Ole Petter Kjerkreit sier til Magma at han ikke tør å gå inn i enkelte investeringer fordi han vet at andre sitter på flere opplysninger enn han – opplysninger de har fått via chatboter med en kapasitet for informasjonsinnhenting som langt overgår menneskets kapasitet 

AI representerer en spennende utvikling med et hav av muligheter - men også farer. Som da en småbarnspappa spurte Microsofts chatbot Bing om aktiviteter han kunne gjøre med barna sine, og fikk til svar at han var for lite sammen med dem og nærmest var en dårlig far. Chatbotten hadde utviklet seg til å bli uhøflig og nedlatende. 

For å utnytte mulighetene AI gir må vi derfor bruke fornuften. 

CEO i Simplifai, Bård Myrstad, råder økonomer til å spe på med juss og teknologikunnskaper nettopp for å bedre forstå disse mulighetene . Dette kan du lese mer om i temaartikkelen i denne utgaven.  

Det er lov å håpe at de morsomme oppgavene fremdeles vil forbeholdes mennesker. 

Myrstad er opptatt av at vi ikke bare må kunne bruke teknologien, men også forstå hva som driver den. På samme måte som en bilmekaniker må forstå det som er under panseret, selv om mekanikeren reparerer med en iPad, og slik økonomer må forstå de bakenforliggende drivkreftene bak et regnskap. I Econa jobber vi derfor nå med et kompetansetilbud som skal styrke medlemmenes digitale ferdigheter. 

Det er lenge siden oppgaver ble automatisert ved hjelp av roboter, slik at vi mennesker har kunnet bruke mer tid på å skape nye forretningsområder. Det er lov å håpe at de morsomme oppgavene fremdeles vil forbeholdes mennesker – som det å tenke strategisk, finne nye markedsmuligheter og komme med nye ideer. Econa må også tenke annerledes. Hvordan skal vi håndtere en ny situasjon der den ansatte heter Robbie (som er det folk i Simplifai kaller sin robot) og som verken trenger søvn, mat eller arbeidsmiljøvern? Jeg tror det beste økonomer kan gjøre fremover, er å bruke sin gode dømmekraft og kontinuerlig vurdere gode og dårlige følger av AI-drevne resultater. 

Og hva svarer så ChatGPT på spørsmålet om medlemskap i Econa? «Totalt sett kan medlemskap i Econa være en verdifull investering i din faglige utvikling og karriere. Ved å bli medlem får du tilgang til en rekke ressurser og muligheter som kan hjelpe deg å bygge ferdigheter, gi deg nettverk med likesinnede og fremme din karriere.» 

Jeg begynner å like denne chatbotten.

Signatur Nina Riibe

Nina Riibe

Adm. dir.  i Econa

nina.riibe@econa.no

)