Fra skolebenken til sjefens kontor
Litt tilfeldig havnet Kaja Steinsbø Eggan fra Trondheim på økonomistudier på NMBU. Det ene førte til det andre, og nå skal hun etter kun et år i arbeid følge sjefen selv, administrerende direktør i BDO Norge.
Det sies at ingenting er tilfeldig, men likevel kan det være tilfeldig hvor vi ender opp. Slik oppleves det for Kaja Steinsbø Eggan. Hun er en av totalt syv management traineer i BDO. Dette er et toårig program som rullerer innom fire ulike områder. Programmet gir henne tidlig ansvar og en unik nærhet til ledelsen.
Da hun var ferdig på videregående ønsket Kaja å reise og oppleve verden utenfor hjembyen. Siden hun er født i 1997, var hun i det første vernepliktige kullet for jenter.
- I militæret ville jeg gå all-in og gjøre det skikkelig, samtidig som jeg fikk oppleve nye steder.
Hun gikk på befalsskole i Kristiansand, og var også innom Bodø på utplassering. Etter hvert som det var på tide å finne ut av hvilke studier hun skulle starte på, falt valget på en bachelor i økonomi ved NMBU i Ås. Økonomi som retning var hun bestemt på, men valg av studiested var tilfeldig. Hun dro alene til NMBU, noe hun er veldig glad for i dag.
- NMBU er et mindre universitet, så man er tett på alt. Og når du ikke kjenner andre så blir du tvunget til å ta kontakt med folk.
Kajas opprinnelige plan var å reise utenlands for en masterutdanning. Men da pandemien inntraff ble utlandet byttet ut med masterstudier på NMBU. Heldigvis fikk hun muligheten til å reise på utveksling til Hawaii underveis.
Kaja er svært tydelig på at hennes trivsel på studiestedet henger sammen med at hun var en aktiv student. Hun anbefaler andre studenter om å ta på seg verv gjennom studietiden. Selv var hun leder for sin linjeforening.
Ved å være aktiv, ta på deg verv og jobbe på mange ulike prosjekter så lærer du å samhandle med andre, og ikke minst bli kjent med folk du kanskje ikke ville truffet ellers.
I jobbintervjuer har Kaja opplevd at det er vervene hennes som har blitt vektlagt og snakket om.
- Karakterer og utdanning kan man se på CV-en din. Men det du har lært gjennom verv er veldig interesserant for arbeidsgiver når du er nyutdannet og ikke har alt for mye arbeidserfaring. Så jeg anbefaler alle som har kapasitet om å ta på seg verv mens de studerer.
En annen ting Kaja vil minne studenter på er å utnytte seg av friheten man har når man studerer.
- Fem år med utdanning går ganske fort. Og når du jobber er du mer låst til kjernetid, mens du som student kan styre mer av din egen hverdag. Bruk studietiden godt, ha det gøy, og dra på utveksling om du har muligheten.
I BDO startet Kaja først som sommerintern, før hun ble management trainee. Hun startet i revisjon, og er nå på Business Analytics. I neste periode skal hun jobbe tett på ledelsen hvor hun får være med administrerende direktør i de prosjektene han er involvert i, også i ledermøter. Dette gleder Kaja seg til.
- Tiden etter studiene har vært en bratt læringskurve. Jeg trodde aldri jeg skulle bli ferdig med å studere, og oppstarten i BDO ble en kjempefin inngang til arbeidslivet, da vi var cirka 200 spente nyansatte i samme situasjon. Jeg har fått mye ansvar tidlig, og det er lav terskel her for å snakke med ledere, som også er veldig lærerikt.
Kaja har vært Econa-medlem siden studietiden. Som student brukte hun medlemskapet for å delta på arrangementer, både sosiale og faglige, og hun benyttet seg av Econas karrieresenter hvor hun blant annet fikk hjelp til å skrive en god søknad- og CV.
- Det var litt tilfeldig at jeg ble Econa-medlem. Men jo flere år jeg er medlem, jo flere fordeler oppdager jeg og får bruk for. Jeg har nylig kjøpt min første bolig, og da var bankfordelen jeg får som Econa-medlem hos Nordea veldig bra å ha.
Og når det kommer til besparelser og tips har Kaja et par gode råd til studenter og andre unge.
- Til studenter vil jeg si at de må huske å bruke studentrabattene sine. For du merker fort at de forsvinner når du ikke er student lenger. Og så er det smart å starte tidlig å spare i BSU og i fond, og ikke minst handle brukt på Finn.no og Tise, da sparer du penger og er bærekraftig samtidig.
I tillegg vil Kaja oppfordre alle studenter til å melde seg på NM i økonomi som Econa arrangerer årlig. Hun har deltatt selv som student, og som ansatt i BDO fikk hun også være med på å utforme et av finalecasene som finalistene i NM-finalen 2024 kunne velge mellom. Hun stod også på scenen foran juryen, partnerne og alle deltakerne og presenterte caset.
- Det var både lærerikt og gøy å få presentere. Hadde jeg vært student hadde jeg uten tvil meldt meg på NM igjen. På studiene lærer du mye teori, men gjennom NM får du testet en del av teorien i praktiske oppgaver. Og er du heldig og kommer deg helt til finalen får du jo en ekstra kul opplevelse også.