9 tips til bedre studentøkonomi

Som student har man som regel ikke inntekt i toppsjiktet, og da kan økte utgifter merkes ekstra godt. Forbrukerøkonom Derya Incedursun forteller hva du som er student kan gjøre for din privatøkonomi nå!

Kvinne som smiler til kamera

Forbrukerøkonom Derya Incedursun.

Foto: Nordea
Tekst: Nordea

Strammere budsjett - også for økonomistudenter 

Derya Incedursun er forbrukerøkonom i Nordea. Hun er opptatt av å inspirere unge til å få kunnskap og kontroll over sin egen økonomi. Derya tror også økonomistudenter kan ha behov for rådgivning når det kommer til å balansere studentøkonomien:

- Som økonomistudent har man nok en teoretisk fordel i å forstå og balansere egen økonomi, men jeg vil påstå at praktisk erfaring og personlig disiplin er like viktig. Med andre ord er det ikke nødvendigvis slik at økonomistudenter er bedre rustet enn andre studenter, mener hun.

De fleste har nok merket godt at budsjettene har blitt strammere det siste året. Alt fra matvarer til strøm og transport har blitt vesentlig dyrere. Men hvorfor er det egentlig slik? Derya peker på flere årsaker:

- Krigen i Ukraina førte til at strømprisene gikk opp og mange innsatsvarer (altså varer som brukes som råmateriale i produksjonsprosessen for å produsere et ferdig produkt) ble dyrere. Bedriftene må da øke prisene på sine produkter og tjenester for å kompensere for de økte kostnadene.

Tilbud og etterspørsel

I kjølvannet av pandemien satt Norges Bank ned styringsrenten til tidenes laveste nivå på null prosent. Når renten er så lav, blir det mye penger i omløp som igjen kan føre til økt inflasjon. Dette er utvilsomt også en del av det store bildet her, mener Derya:

- Prisene går opp når det er mer penger i omløp, men ikke er nok varer og tjenester til å kjøpe for pengene. Med andre ord går prisene også opp fordi etterspørselen er høyere enn tilbudet.

Som arbeidstager kan kanskje man ta igjen noe av prisøkningen via lønnsoppgjøret, men hva kan man gjøre som student? 

- Den sittende regjeringen har økt studiestøtten med 3600 kroner, og med 5400 kroner ekstra studieåret i 2023-2024. Dessverre blir også denne økningen spist opp av inflasjonen. Jeg er for at studiestøtten skal justeres i takt med prisøkningen i samfunnet. Det bør ikke være slik at studenter skal ha stadig mindre midler til disposisjon når prisene øker mer enn hva studiestøtten øker med, sier forbrukerøkonomen.

Sparing og investering i tøffere tider

Å spare penger når man er student, er ikke alltid så enkelt. Derya mener likevel det er tiltak som kan gjøres for å bedre sin egen studentøkonomi - både i dag, og på lengre sikt.

- Som student med stram økonomi, kan det være lurt å prioritere å bygge en økonomisk buffer som kan hjelpe i krisesituasjoner. Det kan også være lurt å betale ned dyr gjeld, vis man har dette, før man begynner å investere. 

- Investerer man i aksjer, kan det gi god avkastning over tid, men det innebærer også risiko for tap. Derfor er det viktig å ha en langsiktig strategi om man går for denne spareformen, påpeker hun.

- Boligsparing kan også være aktuelt for de som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet. Er du 33 år eller yngre, har skattbar inntekt og skal kjøpe bolig i fremtiden, kan BSU være en smart spareform for deg. Sparer du maksbeløpet på kr 27 500 i året, får du kr 2 750 i skattefradrag.

9 tips til bedre studentøkonomi

Her er forbrukerøkonomens aller beste tips til deg som er student:

  1. Reduser unødvendige utgifter og se hva du er avhengig av for å opprettholde minimum levestandard og hva du kan kutte ned på eller fjerne helt.
  2. Lag deg en ukeplan og planlegg matinnkjøp. Det reduserer matsvinn og du sparer penger. Det finnes flere kontoer på Instagram som har inspirerende oppskrifter for billig og sunn studentmat. Og det finnes apper hvor restauranter og butikker gir bort overskuddsmat eller mat som holder på å gå ut av dato.
  3. Last ned appen «Mattilbud». Med denne appen får du en god oversikt over alle tilbud fra alle matbutikker.
  4. Du kan spare penger på å bruke studentbeviset til å få rabatter der det er mulig. På studenttorget.no får du en landsdekkende oversikt over studentrabatter, studentfordeler og studentpriser.
  5. Selg ting du ikke trenger, for eksempel på Finn.no. Er det noe du absolutt trenger, kan du kjøpe dette brukt istedenfor nytt. Følg med på ulike markedsplasser og spør familie og venner om de har ting de ikke bruker som du kan få eller låne.
  6. Unngå gebyrer ved å betale regningene dine i tide. Hvis du aldri har satt opp et budsjett, er det på tide å gjøre det nå. Gjennomgå alle utgiftene dine og se hvor du kan kutte. Setter du opp budsjett, får du en oversikt over hva som vil gå inn og ut av konto.
  7. Ikke la deg friste til å ta opp lån som ikke er nødvendige eller har tilknytning til utdannelsen din. Det kan bli mye dyrere enn du tror. Det kan være fristende å bruke kredittkort når faste utgifter og mat er betalt og studielånet ikke strekker til. Husk da at dette er penger du ikke har, og som skal betales tilbake, gjerne med renter i tillegg dersom du utsetter å betale. Hverdagen blir dyr når du lever på penger du ikke har, og det kan gjøre at du kan bruke lang tid på å betale tilbake.
  8. Det kan virke tungt å søke på stipend og legater, men her er det mange muligheter til å få ekstra penger på konto. I Legathåndboken og på UNIFOR finner du en god oversikt over hvilke legater du som student kan søke på.
  9. Kan du droppe innboforsikringen? Dersom du ikke har endret folkeregistrert adresse er de eiendelene du tar med deg til studenthybelen dekket av dine foreldres innboforsikring, så lenge du er student.

Les flere av Derya sine tips her.