Magma Utgave 2021 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Leif Håvar Kvande FOTO: Privat

Start studietiden som ja-menneske

Si ja til litt for mange ting i starten. Det er rådet til Martha Utengen, nyvalgt leder for Econas studentforening ved Universitetet i Agder.

Nå strømmer 306 400 studenter til universiteter og høgskoler, 50 000 av dem for første gang. Denne høsten vil forhåpentligvis studietilværelsen innby til mer sosialt samkvem enn det den har gjort det siste halvannet året. Å miste kollokviegruppene, muligheten for en pils på studentkroa, felles trening eller en pizza på deling har vært tøft for mange under koronapandemien.

– Det verste har vært at det har vært så vanskelig å få til noe med venner. Bare å samle en drøy håndfull til en tacokveld har vært umulig, sier Martha Utengen.

I høst starter hun på tredje året på linjen Økonomi og administrasjon ved Universitetet i Agder (UiA) i Kristiansand – forhåpentligvis med pandemien under kontroll.

– Det jeg gleder meg mest til det kommende året, er gjenåpningen og alt som følger med den! Konserter, fester, arrangementer, reiser og så videre, fortsetter hun. Utengen er nyvalgt leder for Econas studentgruppe ved UiA. Derfor var det naturlig å be den ferske studentlederen om tips til hvordan man får den perfekte studietiden.

– Vær godt forberedt, og les deg opp på forhånd. Både på fag og på hva som skjer de første ukene sosialt. Si ja til litt for mange ting i starten. Da blir du kjent med flere og får prøvd ut flere ting og aktiviteter. Så kan du heller velge bort og bruke tiden på dem og det som passer deg best etter hvert, råder Utengen.

Econas studentgruppe ved UiA er kjent for å ha godt miljø og mange medlemmer. Utengen forteller hvorfor hun tror Econa-studentgruppen er så bra.

– Vi satser både på det faglige og det sosiale. Derfor får vi med oss både dem som er mest opptatt av det sosiale, og dem som er mest opptatt av fag. Samtidig er vi veldig synlige. Vi har stands der det skjer noe, sier Utengen.

– Hva er bra med UiA og Kristiansand?

– Kristiansand er en by som gir litt storbyfølelse – i hvert fall for meg som er fra Porsgrunn. Samtidig er byen så liten at man kan gå overalt. Det er relativt rimelig å bo der. Og så er Kristiansand en fin sommerby med bystranden midt i byen. I tillegg er det bare ett universitetsområde, så alt som har med studier å gjøre, er samlet.

Utengen forteller at hun startet på økonomistudiet siden hun likte økonomifagene på videregående.

– Økonomi og administrasjon er en allsidig utdanning som det er greit å ha med seg uansett hva man skal gjøre senere.

– Når dette leses, er det forhåpentligvis lov å samle mange slik at vi kan møtes fysisk omtrent som før, men er det noe som har vært bra med koronatiden?

– Jeg har blitt flinkere til å sette pris på de små tingene og de møtene man har kunnet ha. Og jeg har blitt flinkere til å lese alene, svarer Utengen.

Fem tips til en fin studietid

  1. Møt forberedt, og bruk fadderuken

Sett deg inn i hva som skjer på studiestedet, på forhånd. Når er første forelesning? Hva skjer under fadderuken? Bruk fadderuken til å finne ut hvordan foreleserne og professorene er, og bruk uken til å knytte god kontakt med eldre studenter, som kan gi deg råd om bøker, litteratur, notater og ideer.

  1. Lær av venner

Selvsagt er det godt å ha venner, men som student er det viktig å ha venner som du kan lese og lære med. Sitte sammen og lære av hverandre med.

  1. Ta på deg verv

Si ja til verv. Det gjør at du er synlig og treffer mange. Det gjør det lettere at noen tar kontakt en annen gang. Ta sjanser. Hiv deg rundt, og delta der du kan. Spesielt i den første tiden – vær et ja-menneske!

  1. Ha det gøy

Det er viktig å ha det gøy utenfor skolen – for å gjøre det bra på skolen.

  1. Sett opp budsjett

Studiestøtten er knapp, men varer lenger om du lager budsjett og prioriterer hva du skal bruke pengene på. Kaffe på termos er billig luksus. Vannflaske en selvfølge sammen med matpakke. 100 kroner spart om dagen i kioskkjøp og kaffelatte er noen øl til helga.

Fem gode studievaner

  1. Les på leseplassen

La leseplassen(e), for eksempel pulten på rommet, biblioteket eller lesesalsplassen, være leseplass. Ikke bruk den til å se film, spise og så videre.

  1. Skriv for hånd

Kunnskapen sitter bedre om du skriver for hånd enn om du bruker tastatur. Å kjøpe et lite whiteboard som du kan skrive stikkord på, er særlig fint for puggefag. Nettbrett er perfekt fordi mange gode apper gjør det mulig å skrible og legge til notater på presentasjoner.

  1. Stopp forstyrrelsene

Apper som Hold og Forrest gir deg belønning når du holder deg unna mobilen. Med førstnevnte kan du løse inn konsentrert studietid uten mobil i kaffe, boller og andre godsaker på Narvesen. På nettbrett og PC-er er det enkelt å sette opp «ikke forstyrr».

Sjekk e-poster og meldinger når du er lite effektiv.

  1. Bli kjent med deg selv

Leser du best på morgenen, så stå opp og start dagen. Leser du best i lengre økter, gjør det. Leser du best i korte økter og trenger hyppige pauser, gjør det. Det viktige er å skille tydelig mellom lesingen og pauser, spising. Korte, fysisk intense pauser kan være bra - for eksempel fem minutter med dansing til en energisk låt eller en rask spurt rundt blokka.

  1. Husk ditt hvorfor

Det var en grunn til at du valgte akkurat dette studiet. Det var noe som trigget deg, noe du ville vite mer om, noe du kunne tenke deg å bruke din tid og dine ressurser på for å vokse, både faglig og, viktigst av alt, personlig. Hver gang du åpner laptopen, blar opp i bøkene eller tar turen til campusen, husk dette hvorfor.

Bla deg gjennom hele Magma nr. 4 2021

)