Er lederjobben forenlig med et godt familieliv?

Hvordan få tiden til å strekke til når partneren også har høy utdanning og karriere, eller hvis du har hovedomsorgen for barn? Finn ut hvordan du kan kombinere lederjobben og familien.

Far og datter

Vi hører historiene om lederkarrieren som ble satt på vent da barna kom. Om ambisjonsnivået som ble senket, om lønnsutviklingen som stagnerte og at det er forskjell på kvinner og menn.

Men vi trenger dyktige ledere – av begge kjønn. For å ha et konkurransedyktige næringsliv, må vi rett og slett kunne velge blant de beste. Og hvis du ønsker deg både en lederkarriere og barn, er det ingen god idé å vente på den perfekte timingen. For den kommer trolig aldri!

Så hva er rådene fra dem som håndterer tidsklemma og klarer å balansere lederjobben og familielivet?

Sett klare prioriteringer for hva som er viktigst i livet ditt

Er det jobb, familie, venner, reise, interiør eller trening? Du kan ikke rekke alt. Krysser du bevisst av for jobb og familie, kan det være kvelder med vennegjengen eller oppussing av det gamle kjøkkenet må havne lenger ned på lista.

Å være leder innebærer at du virkelig vil oppnå noe; at rollen er viktig for deg. Og hvis det topper lista sammen med det å være forelder, vil mange oppleve det som et lite offer at andre sider av livet havner i bakgrunnen i en periode.

Bestem deg for hva du skal gjøre – og gjør det!

Det er ikke alltid planen holder når man har små barn. Men har du en god plan og struktur på dagene, er det lettere å komme på sporet igjen når planen ryker. Og vet du hva som virkelig har øverste prioritet, er det lettere å velge bort når oppgavene blir for mange. Finn en metode som funker for deg. Hva er viktigst? Hva haster mest? Hva er det faktisk du må levere for å oppnå målene du og virksomheten har satt? Og hvis det ikke egentlig er viktig – rydd det unna.

Prioriter primærbehovene

Ja, vi har hørt det før. Den store smellen som kom, uventet – og så hadde det vært mange faresignaler likevel. Er det søvn, mosjon, frisk luft eller riktig kost som bør ligge øverst på din liste? Hvis du blir stressa av å tenke jobb om kvelden, kan du innføre mailfri tid siste time før leggetid? Og har du ikke sovet om natta, kan du ta en dupp på dagen?

Vi kan forsake mye for å oppnå det vi vil. Men lar vi det gå på helsa løs, har vi lite å fare med når smellen kommer. Hørt det før – eller kjent det før? Ja vel, så lytt og lær!

Deleger ansvar og be om hjelp

Ingen kan gjøre alt alene. Som leder må du ha folk rundt deg som kompletterer deg, som kan ta ansvar og levere der du ikke kan eller rekker. Du må tørre å gi slipp på viktige oppgaver, og du må være tydelig på hva som skal leveres. Er du øverste leder, kan det bety større mulighet til å organisere din egen hverdag også når det passer dårlig å være helt A4. Bruk fleksibiliteten som ligger i lederrollen, og muligheten til å prøve ut kreative løsninger!

Organiser deg på hjemmebane

Har du et bakkemannskap, en partner, familie, venner og hjelpere du kan alliere deg med? Kan de dekke hverdagsgjøremål like godt som deg? Bruk dem du har rundt deg, og la dem få ta del! «It takes a village to rise a child» heter det, og kanskje er det minst like fint for ungene å være sammen med andre opplagte ressurspersoner når du er i tidsklemma. Og kanskje kan du rett og slett senke lista for hjemlige aktiviteter uten at det spiller noen som helst rolle.

Bruk handlingsrommet i lederrollen

Hva mangler og trenger du for å bli en god leder og en god forelder? Mange ledere opplever tidsklemma. Men mange ville opplevd den uansett – fordi de er skrudd sammen som ansvarsfulle og med ønske om å stå på og levere. I en lederrolle kan du oppleve å ha større spillerom for å ta de nødvendige grepene, disponere tiden godt og bli en bedre utgave av deg selv.

Noen trenger struktur, andre trenger å gi litt mer F. Men vil du virkelig bli leder og ha familie – stå inne for valget, finn din egen mestringsstrategi, og bare hopp i det.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

For at du skal få en best mulig brukeropplevelse, bruker vi informasjonskapsler til å hente inn statistikk om hvordan nettstedet brukes. Les mer om informasjonskapsler.