Når bør du avslå et jobbtilbud?

Det kan være mange gode grunner til å avslå et jobbtilbud. Men hvordan finner du ut om en jobb er rett for deg eller ikke?

Econamedlem står foran et veivalg

Vurder alltid et jobbtilbud nøye. Er det ikke godt nok, bør du kanskje takke nei.

Mange økonomer ser seg om etter nye muligheter og konkurransen er hard om attraktive jobber. Men det er lurt å gjøre litt research før du signerer en ny ansettelskontrakt – noen ganger er det kanskje bedre å avslå jobbtilbudet. Hvordan vet du om jobben er riktig eller feil for deg?

Finn ut om jobben er rett for deg

Er du usikker på om dette er den rette jobben, bør du be om mer tid til å evaluere tilbudet. Snakk med venner eller andre som kjenner deg og kan gi deg ærlige tilbakemeldinger.

Har du god kjemi med din kommende leder?

Du kan også be om å få snakke med din kommende leder, slik at du kan avstemme kjemi og finne ut om lederstilen til din potensielle leder er slik du ønsker og trives med. Det relasjonsmessige er ofte grunnen til at det blir konflikter og mistrivsel i arbeidsmiljøet og mellom ansatte.

Hvis du er usikker på om dette er rett leder og lederstil for deg, kan du undersøke muligheten for å snakke med kollegaer du eventuelt skal jobbe sammen med, og gjerne utforske arbeidsmiljøet med spørsmål som:

  • Hvordan vil du beskrive lederens lederstil, oppmerksomhet, tilbakemeldinger og evne til å motivere?
  • Hvordan anerkjenner lederen din utført arbeid?
  • Hva liker du best med lederen din?
  • Hva slags lederstøtte opplever du i hverdagen?

Får du utvikle deg?

I og med at de fleste av oss er kunnskapsmedarbeidere, er det viktig å få oversikt over hvilke utviklingsplaner en organisasjon har. Legges det vekt på utvikling, eller risikerer du å stagnere og være mindre attraktiv når du igjen er på utkikk etter nye muligheter?

Er bedriften økonomisk stabil?

Penger er også viktig: Er firmaet økonomisk stabilt, og er selskapet i vekst eller stagnasjon? Risikerer du å havne i sist inn, først ut-fella?

Tilbyr bedriften anerkjente produkter eller tjenester? Organisasjoner som sliter, må ofte kutte kostnader, gjerne i form av å redusere antall ansatte.

Er det mulighet for å stige i gradene?

Det er viktig at du finner ut om jobben har klare karriereveier. Hvis arbeidsgiver ikke er tydelig på hvordan du kan stige i gradene, bør du kanskje vurdere å avslå jobbtilbudet.

I tillegg er det viktig å være bevisst på reell turnover – det gir en indikasjon på hvor godt folk trives.

Er lønnen og ansattgodene tilfredsstillende?

Lønn og ansattgoder er ofte grunnen til at man velger å avslå et jobbtilbud. Vær sikker på at du får konkurransedyktige betingelser, og sjekk gjerne ut vår lønnsstatistikk.

Men vær forsiktig med å ha kun lønn i fokus – kanskje vil du få noen ferdigheter i den nye jobben, som vil gjøre deg betydelig mer attraktiv på fremtidens arbeidsmarked.

Slik forhandler du om lønn og betingelser ved ansettelse

Slik takker du nei til jobbtilbudet

Bruk tid på å vurdere tilbudet, og avklar eventuelle spørsmål med ny arbeidsgiver før du takker endelig ja til jobben. Vær bevisst på å ha en ryddig prosess dersom du takker nei – ofte møter man hverandre igjen senere i livet i ulike roller. Vær høflig, og fortell gjerne saklig hvorfor du takker nei.

Skrevet av Reidar Myrvang

Dette må du tenke på før du skriver under arbeidsavtalen