Vi oppdaterer systemene våre Noen funksjoner kan være midlertidig utilgjengelige fra 22.-25. november. Vi setter pris på din forståelse!
Magma Utgave 2021 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Gjermund Glesnes FOTO: Nils Stian Aasheim, Norges Bank

Økonomi bør kombineres

Oljefondsjef Nicolai Tangen visste at han skulle bli forvalter allerede som barn. Likevel mener han at økonomifaget bør kombineres med noe mer for å virkelig bære frukter.

Tangen inviterer: Følg Nicolai Tangen på LinkedIn, og vær ikke redd for å skrive til han med spørsmål.

– For all del. Etter min mening er økonomi og finans verdens mest spennende fag, begynner han, og fortsetter:

– Økonomifaget innbefatter så mye: Det handler om bedriftene som lager det du trenger, om interessen for disse varene og tjenestene, om makroøkonomi og finansmarkeder – som igjen drives av både grådighet og frykt – og så hiver du inn psykologi, juss og politikk. Det er ekstremt komplekst, verdens mest fascinerende spill. Og så kan det skape velstand, sier han til Magma.

Oljefondsjefen har likevel ikke glemt utgangspunktet for resonnementet, som begynte med en uttalelse om at han synes «økonomifaget er altfor snevert».

Psykologiens betydning

– Det jeg mener, er at økonomifaget blir enda mer spennende hvis du kombinerer det med andre ting. Andre faktorer er tross alt utrolig viktige, sier Nicolai Tangen.

Selv har han tatt to mastergrader på toppen av økonomiutdanningen: i kunsthistorie i 2005 og sosialpsykologi i 2017. Da han gikk tilbake til skolebenken, var han allerede kåret til beste forvalter innen sitt område av Reuters to år, og omtalt som en «superstjerne i bransjen». Likevel mener han at den sistnevnte utdanningen er svært relevant for alle som jobber i finansbransjen.

– Sosialpsykologien prøver å forklare hva som driver folks handlinger, også i finansverdenen. Det omhandler risikovillighet, frykt og grådighet – og hvordan de henger sammen, forklarer han, og legger til at han brukte studiet til å fordype seg i de psykologiske faktorene som i størst grad styrer folks beslutninger i aksjemarkedet.

Psykologi og personlighetstrekk er nemlig viktig for å forstå ikke bare småsparerne, men også profesjonelle investorer, forklarer Tangen.

– De flinkeste forvalterne veksler mellom analyse og magefølelse, selv om bransjen gjerne kaller det sistnevnte mønstergjenkjennelse (pattern recognition), sier han.

Når det gjelder mastergraden i kunsthistorie, derimot, er oljefondssjefen kategorisk:

– Den utdanningen var aldri ment å kunne brukes i jobben. Snarere tvert imot. Meningen var å ta en pause fra finansverdenen og gjøre noe helt annet, sier han.

Alltid drømmen å være forvalter

At Nicolai Tangen ble forvalter, har neppe overrasket noen som har kjent ham lenge. Allerede som barn var det nemlig økonom han skulle bli, hvis noen spurte. Han leste Norges Handels og Sjøfartstidende i stedet for Donald, hørte børsmeldinger på radio i stedet for «Ti i skuddet», og da han var 16, fikk han ekstrajobb i fondsavdelingen i Sørlandsbanken.

Nå bruker han sin egen fritid til å snakke med kommende økonomer på LinkedIn.

– Jeg har kontakt med flere tusen studenter på LinkedIn. Hver kveld skriver jeg med 10–20 av dem, etter at de har sendt meg et spørsmål om alt fra karrierevalg til bøker jeg anbefaler dem å lese. Det synes jeg er hyggelig, sier han.

Tangens fem tips

  • Gjør det du elsker. Livet vil gi nok av motgang uansett. Hvis du da ikke liker det du gjør, blir det tungt og meningsløst.
  • Ikke tenk lønn eller prestisje når du søker på og tar imot din første jobb. Legg heller vekt på hvor mye du kan lære, hvilke holdninger du får, og hvem du møter der.
  • Spør andre om råd, husk å takke for rådene, og følg opp dem som ga deg rådene, senere.
  • Interesser deg for sosialpsykologi i tillegg til økonomi. Det hjelper deg med å forstå menneskene som påvirker økonomien.
  • Følg Nicolai Tangen på LinkedIn, og vær ikke redd for å skrive til ham med spørsmål.

Bla deg gjennom hele Magma nr. 4 2021

 

 

 

)