Magma Utgave 2021 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Nina Riibe FOTO:

En utdannelsesreise

Nina (22) student i Karlstad.

Foto: Privat

Som 19-åring skulle jeg ta fatt på studiene for å bli siviløkonom, og flyttet inn i 1. etasje i et gammelt hus i Karlstad sammen med en venninne. Vi sov sammen i stua i det jeg i dag ville omtalt som et oppussingsobjekt. Bad på et kaldt betonggulv i kjelleren, med dusj i et utslitt badekar.

Det året var det rekordkulde. Man ble bedt om å holde seg innendørs, men selv inne pustet vi frostrøyk på det verste. Det manglet likevel ikke på hjertevarme på kjøkkenet i dette lille studentkollektivet. Her hadde vi vorspiel, te-kvelder og fester. Det var først da reisen gikk videre til en leilighet i en boligblokk, at interiør ble et ord i studentvokabularet. Første stopp var IKEA, hvor vi plukket med oss to rosa tosetere med hvite striper, finansiert av ekstrajobber vi hadde ved siden av studiene.

Hva skal egentlig til for å trives som student? Denne utgaven av Magma levner liten tvil om at det er individuelt. Vi har besøkt studenter i flere byer, med ulike boforhold. Fellesnevneren er likevel det sosiale, noe vi alle har måttet klare oss med i små doser det siste året. Koronapandemien har særlig rammet studentene, som ikke engang har fått møte medstudentene sine på campus. Pandemien har lært oss at uforutsette ting skjer, og skal vi tro de som vet hva de snakker om, er heller ikke koronaen den siste pandemien vi skal oppleve. Dette året har vi alle kjent på at «hjemme» har fått en ny og større betydning – også dere studenter. Spørsmålet er: Kommer det til å funke å bli tvunget til å studere hjemme et år til, der du bor nå? En ting er i alle fall sikkert; hvordan du har det rundt deg – der du sover, studerer og lærer deg voksenlivet, betyr mer enn noen gang. Hvis du ikke trives der du bor, kan det være lurt å gjør noe med det raskt – om du kan. Å komme i flytsonen som student er viktig.  

Som student møter du nye og spennende mennesker, du flytter hjemmefra for første gang og starter med blanke ark. 

Nina (22) Student i Karlstad

Studietiden kan bli den beste perioden i livet for mange. Det var den for meg. Som student møter du nye og spennende mennesker, du flytter hjemmefra for første gang og du får muligheten til å starte med blanke ark, til å tre ut av den trange båsen fra ungdomstiden. Det er dessuten en god mulighet til å se deg selv utenfra, og ta en beslutning på hvem du ønsker at dine medstudenter skal møte. Du må være deg selv, det er viktig. Men det er også en mulighet for en omstart. For en befriende følelse det kan være!

Når jeg ser meg i bakspeilet nå, ser jeg en veslevoksen dame der borte i Karlstad. Mitt råd til henne ville være å bli mer bevisst på hva hun bruker tiden på, og på forholdet mellom fysikk og psyke. Få inn gode vaner tidlig, ville jeg sagt, som du kan ha glede av resten av livet! Kom deg ut på en løpetur i ny og ne. Gå en tur rundt kvartalet for å få klarnet hodet. Når du er i bevegelse, jages melankolien lettere bort! Og oppsøk fellesskap, selv når det ikke frister. Å få inspirasjon fra en forening, Econa Student kan være et alternativ, for å ta del i et fellesskap som er større enn deg selv. Det kan gi energi og mening. For det å kjenne på ulike former for dynamikk med andre er en del av reisen, det også.

Utdannelsen er en dannelsesreise.

Lykke til på ferden!

Bla deg gjennom hele Magma nr. 4 2021

)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

For at du skal få en best mulig brukeropplevelse, bruker vi informasjonskapsler til å hente inn statistikk om hvordan nettstedet brukes. Les mer om informasjonskapsler.