Magma Utgave 4. 2021 2021 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Studentutvalget FOTO: Kristian Hammerstad / Byhands

A–Å for økonomistudenten

Om du drikker mye, lite, ingenting eller bare økologisk, biodynamisk naturvin, spiller ingen rolle. Men lov oss en ting: Hold deg unna Blue Nun og Black Tower!

Å være økonomistudent kan ofte være en komplisert affære. Ikke bare skal du gå rundt og tenke på tall, eksamen og kost/nytte-beregninger, du skal jo også leve litt! Denne balansegangen kan være mer utfordrende enn som så. Vi liker å se på livet til en økonomistudent som et imperfekt, skjevbeint triangel. På den ene linja har du skole, på den andre det sosiale, og på den tredje søvn. Alle vet at du bare kan velge to. Velger du skole og det sosiale, går du rundt som en levende zombie på campus. Skole og søvn? Nerd. Søvn og det sosiale? Lykke til med å bestå eksamen … Samtidig er det hinsides enhver naturlov å få triangelet likebent, med like mengder av hver del.

Derfor har vi laget en liten guide til deg som er økonomistudent, full av våre tips og triks til hvordan du overlever livets glade (og tidvis kjipe) studentdager!

Helgeturen booker du på Airbnb, transporten hos Nabobil, du tar med leid alpinutstyr/kajakk/telt fra Hygglo og har på deg en ny kjole fra Fjong på kveldstid.

A – Alkohol

La oss starte med noe alle studenter har et forhold til: alkohol. Vi bryr oss ikke med om du drikker mye, lite, ingenting eller bare økologisk, biodynamisk naturvin, men lov oss én ting: Hold deg unna Blue Nun og Black Tower!

B – Boliglånsrente

Er du så heldig at du eier eller skal kjøpe din egen bolig i studietiden, sitter du sannsynligvis også med et boliglån. Da bør du huske på at du som Econa-medlem får en av markedets beste lånerenter, som attpåtil justerer seg selv! Vi har regnet på det, og her er det tusenvis av kroner du kan spare i året.

C – CV

Ahhh, gode, gamle Curriculum Vitae. Maks to sider som skal oppsummere alt du kan, alt du er, og alt du vil være. Vårt tips? Dropp irrelevante «ledererfaringer» (som at du var konfirmasjonsleder i 2012), og skriv heller ned hvilke egenskaper og konkrete ferdigheter du har opparbeidet deg gjennom både utdanning og arbeidserfaring.

PS: Husk at Econa har personlig CV- og søknadsretting for alle medlemmer!

D – Delingsøkonomi

Er det én ting vi elsker, så er det å dele! I alle fall når det kommer til seng, hestekrefter, utstyr og antrekk. Helgeturen booker du på Airbnb, transporten hos Nabobil, du tar med leid alpinutstyr/kajakk/telt fra Hygglo og har på deg en ny kjole fra Fjong på kveldstid. Du sparer både penger, plass og planeten!

E – Econa

Med et medlemskap i Econa Student har du et faglig og sosialt nettverk med 3 500 andre studenter. Du får tilgang til en sosial arena gjennom studentgruppene, faglig støtte og økonomisk trygghet.

Regn med oss for verdens beste studietid!

F – Fattig

Selv økonomistudenter har (tidvis) trange kår, men alle vet at nød lærer naken kvinne å spinne (les: Lånekassen lærer økonomistudenten å tjene egne penger). Har du mangel på cash, finnes det kreative måter å tjene penger på med det du allerede har. Se «Delingsøkonomi» og «Jobb».

De som ikke liker grøt, er de samme som ikke liker taco, og det sier jo litt.

G – Grøt

Havre, ris, spelt eller quinoa, kald, varm eller lunken, og naken, toppet eller blandet? Grøtmulighetene er uendelige, og vi elsker grøt fordi det er billig, næringsrikt og smakfullt. De som ikke liker grøt, er de samme som ikke liker taco, og det sier jo sitt.

H – Høyttaler

Ethvert kollektiv med respekt for seg selv trenger en god høyttaler. Men for å unngå naboklager, sure miner og i verste fall å bli kastet ut av *verdens beste kollektiv*, er det tre ting som gjelder: Skru ned etter kl. 23, dropp bassen (ofte merkes denne bedre enn lyden), og husk å henge opp nabovarsel!

I – Innboforsikring

Innboforsikring er en av de tingene du plutselig må huske på som voksen – sammen med reiseforsikring og ulykkesforsikring, da. Når du flytter ut fra barndomshjemmet og inn i kollektivet, studenthjemmet eller egen leilighet, er det nemlig mye som kan gå galt. Men er du medlem av Econa, får du svært gode priser på studentforsikring, som gir deg reise-, ulykkes- og innboforsikring i ett!

J – Jobb

For mange studenter er det å finne seg en jobb noe som krever både blod, svette og tårer. Men enten du er på jakt etter verdens feteste sommerjobb, deltidsjobb eller din aller første voksenjobb, husk dette: Slapp heeelt av – det ordner seg! Arbeidsmarkedet for økonomer er godt, og hele ##x## prosent av økonomistudentene har sikret seg jobb før studiene er ferdige. Våre tre beste tips for jobbsøkingen er: Start tidlig, tenk utenfor finn.no (spør venner/bekjente/familiekontakter), og utforsk andre bransjer og virksomheter enn de alle vil inn i!

K – Kaffe

Kaffe er obligatorisk for enhver student, enten du liker din enkel og svart eller med fettfri, skummet mandelmelk, kalorifri karamellsaus og rosa enhjørningstøv. Vårt eneste tips? Unngå kaffe på ettermiddag/kvelden, da koffeinen sitter i kroppen i snitt 10–15 timer (!).

L – Lønn

Vet du hva du bør tjene på din første jobb, sommerjobb eller deltidsjobb? Eller hvilke faktorer som gjør at du får høyere lønn? Er svaret nei, bør du sjekke ut Econas lønnsstatistikk og lønnskalkulator. Der finner du markedets mest detaljerte oversikt over hva masterutdannede økonomer tjener.

M – Mental helse

I en hektisk studiehverdag er det lett å glemme at hjernen må ha det like godt som kroppen. Studietiden kan være tøff i perioder, og det er vanlig å føle seg ensom, deppa, sliten og stressa.

Vårt tips er å lytte til kroppen og lære deg noen avspennings- eller meditasjonsteknikker og pusteøvelser som kan hjelpe deg å stresse ned. Her finnes det mange gode apper! Husk å bry deg om studiekameratene og kanskje strekke ut en hånd hvis du ser noen som har det litt tøft.

N – Nach

Alle digger et godt nach (eller nachspiel, som pre-millenials kalte det). Som vert bør du stille opp med litt snacks og en hipster på gitar (med mindre vedkommende har vett til å gi seg i tide), men du får til gjengjeld betalt i både status og lykken ved kort vei til egen seng.

Og husk: Nach er et sosialt ansvar som bør rullere mellom flere (se også V for Vors).

O – Omgjøringsstipend

Verdens beste utdanningsstøtte (Lånekassen) innebærer også at mye av lånet kan bli gjort om til stipend. Da må tre kriterier oppfylles: Du må være borteboer, ha inntekt og formue under grensen og bestå utdanningen din. Vær særlig obs på inntektsgrensen, som nås fort om du har en deltidsjobb ved siden av.

P – Pensjon

De fleste tenker nok at pensjon er noe du tar «når den tid kommer». Men sannheten er at det egentlig er ganske lurt å tenke på pensjon allerede som ung. Det ene rådet er å sjekke hvilken pensjon du får gjennom arbeidsgiver, og hvordan de pengene blir forvaltet. Her er det store forskjeller, og en god pensjonsordning betyr flere titusen ekstra i fremtidig lønn – altså pensjon. Det andre rådet er å starte sparingen nå. Selv en hundrelapp blir ganske mye penger over flere tiår, takket være renters renter.

Q – Quiz

Quiz er den perfekte hverdagsunderholdningen. Alle elsker quiz – bare pass på at spørsmålene ikke blir for vanskelige!

R – Regnskap og revisjon

Kort sagt: din beste eller verste fiende. En fun fact er at 27 prosent av økonomistudentene ønsker å jobbe med regnskap og revisjon, mens 35 prosent ikke ønsker å jobbe med regnskap og revisjon. Smaken er som baken, altså.

S – Stand

For alle de studentene som begynte på studier i koronaåret 2020, betyr kanskje ikke ordet stand så mye. Men for den drevne student er det synonymt med «stedet for gratis, kaffe, snacks og dingser». Vårt tips er å ta det til neste nivå ved å knytte kontakter som kanskje kan hjelpe deg inn i arbeidslivet.

T – Taco

Alle elsker taco, så her har vi egentlig ikke så mange nye tips. Bortsett fra at vi anbefaler alle å eksperimentere litt med både fyll (veggis?), lefser (hjemmelaget?) og topping (hva med ristede nøtter?).

U – Ukulele

Under pandemien har terskelen for å prøve noe nytt vært ganske lav: surdeigsbrød, fermentering, strikking og håndarbeid, i tillegg til at salget av kajakk, telt og fiskestenger har eksplodert. Men vil du drive med noe ikke alle driver med? Da begynner du med ukulele. Relativt billig, og sabla kult.

V – Vors

Alle digger et godt vors (eller vorspiel, som det også het hos pre-millenials). Som vert bør du stille opp med litt snacks og god musikk, men du får til gjengjeld betalt i både status og pant (selv om vi har hørt rykter om at noen gjerrigknarker kommer dagen etter for å plukke opp «sine» bokser … ikke vær en sånn). Og husk: Ta vorset, så slipper du nachet! (Se også N for Nach)

W – Wok og wrap

Har du matrester? Alt kan wokkes eller wrappes!

X – X-kjæreste

Det kleineste er å møte x-kjæresten på steder og tidspunkt du absolutt ikke vil møte x-en på. Sånne skjebnesvangre møter kan du gjøre lite med (takk for den, karma), men det du kan unngå, er å fylletekste x-en midt på natta. Det gjør vondt, men du vil føle deg bedre: Bare slett hen fra sosiale medier og kontaktlista før fylla.

Y – Yoga

Yoga finnes i mange former og intensitetsnivåer, som alle bidrar til mental avkopling og gir en variasjon fra annen trening. Det finnes utrolig mange gratis og gode yogatimer på nett som du kan følge fra ditt eget hybelgulv!

Z – ZZ-plante

Leter du etter en plante som tåler flere uker uten vann, lite lys og generell forsømmelse? Da bør du gå til anskaffelse av en ZZ-plante, som finnes i flere varianter og farger. Lite jobb, mye glede!

Æ – Ærlig

Alle vet at ærlighet varer lengst. Som regel kommer sannheten for en dag, så vårt tips er å gjøre sitt beste for å være et godt, sannferdig menneske, så kommer du til å føle deg mye bedre.

Ø – Økonomistudier

Verdens beste studium som gir deg endeløse jobbmuligheter. Vårt tips for studievalg er å være nysgjerrig, ikke velge det som er forventet eller det vennene dine velger, og stole på at du er bra nok!

Å – Åpenhet

Studietiden byr på mange første gang-opplevelser. Vær åpen for noe nytt, og utfordre deg selv utenfor komfortsonen (men hold deg på den lovlige siden), så vil studietiden være den beste tiden i ditt liv!

Bla deg gjennom hele Magma nr. 4 2021

)