Magma Utgave 7 2021 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Nina Riibe FOTO:

Nå er det økonomenes tur

Foto: Julie Hrncirova

– Vi avslutter året med en velfortjent hyllest til teamet på regnskap! 

Smak litt på den. Snork, vil mange kanskje si, og lete etter en mer spenstig utgang på julebordtalen. Et bedre samtaleemne for den feststemte gjengen. For sidemannen flakker fort med blikket hvis du begynner å snakke om taksonomi, mva eller årsregnskap på juleavslutningen. Jeg vet hva jeg snakker om. Som tidligere revisor, økonomisjef og CFO har jeg førstehånds erfaring. 

Det er på tide å løfte opp økonomen. Sette regnskapssjefen på pidestall. Gi revisoren sin velfortjente kred.

Det er på tide å løfte opp økonomen. Sette regnskapssjefen på pidestall. Gi revisoren sin velfortjente kred. For det enhver leder vet, meg selv inkludert, er hvor avhengig man er av en regnskaps- og økonomifunksjon som bare leverer. Topplederen som sitter med ansvaret, og linjeorganisasjonen som jobber ute i felt – alle er avhengige av god tallstyring og etterrettelig regnskap for å kunne puste rolig når man legger hodet på puta om kvelden. Etter et uforutsigbart koronaår har vi merket det enda tydeligere. Spør den som driver for seg selv i et enkelpersonforetak. Spør alle XX gründerbedriftene som i 2021 registrerte et nytt AS. Og spør gjerne vår ferske finansminister. 

I denne utgaven kan vi lese om flere norske selskaper som med suksess har etablert moderne, digitale gjør-det-selv-løsninger for regnskap i SMB-markedet. Om fakturering, mva-oppgaver og årsregnskap egentlig er enkelt, er de ikke enige om. Men de er i alle fall samstemte om at kontroll på tallene er avgjørende og gir oss makt. 

Selv startet jeg karrieren i et revisorselskap med over 200 ansatte. På 90-tallet ble mye av tiden brukt til å regne over og kontrollere tallene ved hjelp av et titalls bærbare PC-er på 12–13 kg som vi hadde på deling. Revisjon var en ganske manuell operasjon for 30 år siden, men grunnjobben var mer eller mindre den samme som i dag: Revisjon er altså en metode som skal undersøke om årsregnskapet og lignende til revisjonspliktige virksomheter er utført i henhold til gjeldende lover og regler. Så alle kan sove godt om natta. 

For meg var det en meget god start på et langt arbeidsliv. Som revisor fikk jeg en evne til raskt å analysere og forstå andre bedrifters hverdag, systemer, utfordringer og muligheter – på kort tid å sette meg inn i en virksomhet, for deretter å gjøre akkurat det samme for en annen. Det er en erfaring jeg har hatt stor glede av, også senere. 

Men i periodene med årsregnskap jobbet vi vanvittig mye, mer overtid enn hva som hadde tålt dagens lys i 2021. Nå som jeg er Econa-leder, er jeg opptatt av at medlemmene, og folk flest, skal ha gode og rettferdige arbeidsvilkår. Derfor avslutter jeg dette Magma-året med å minne om at det nå er økonomenes tur. For snart er det høysesong. 

Ta dere en velfortjent ferie, og lad opp energibanken. Sov der dere kan, før innspurten med årsregnskap starter over nyttår. Og får dere ikke forståelse og litt ekstra fri av familien, har jeg følgende tips: Heng et skilt på håndtaket utenfor soveromsdøra med innskriften: 

IKKE FORSTYRR! 

#jegerøkonom 

Nina Riibe

Adm. dir. i Econa

Bla deg gjennom hele Magma nr. 7

)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

For at du skal få en best mulig brukeropplevelse, bruker vi informasjonskapsler til å hente inn statistikk om hvordan nettstedet brukes. Les mer om informasjonskapsler.